vko.12 // 23.3.2024

"Kokonaisuus jäi vajaaksi" - Ilveksen heikko avausjakso johti tappioon VPS:lle

Joonas Rantanen pettyi Ilveksen avausjaksoon.

Ilves ja VPS päätyivät Tammelan Stadionilla lauantaina pelatussa harjoitusottelussa lukemiin 1–2.

VPS iski ottelun ensimmäisen maalin noin 35 metristä annetun vapaapotkun jälkitilanteesta kahdeksannella peliminuutilla. Martti Haukioja keskitti rangaistusalueen vasemmalta kulmalta, ja vaasalaisten uusi tanskalaishyökkääjä Mads Borchers pääsi puskemaan vapaasti keskeltä kahdeksasta metristä. Oikeaan alakulmaan painunut hallittu pusku siirsi vierasjoukkueen 0–1-johtoon.

Ilveksen Santeri Haarala pääsi laukaisuetäisyydelle pari minuuttia myöhemmin, mutta keskeltä noin 20 metristä lähtenyt laukaus karkasi selvästi ohi maalin. Seuraavassa hyökkäyksessä Vincent Ulundulle pelattiin vetopaikka rangaistusalueen sisällä. Pienehköstä kulmasta lähtenyt laukaus painui kuitenkin kimmokkeen kautta kulmaksi, josta ei syntynyt tulosta.

20. minuutin kohdalla oli VPS:n vuoro hätyytellä Ilveksen maalia, mutta päädystä maalin edustalle pelattu syöttö ei tavoittanut valkopaitaa. Seuraava tilaisuus tuli kuitenkin jo 21. minuutilla, jolloin lukemat muuttuivatkin 0–2:een. Avausmaalin tehnyt Mads Borchers sai tilaa laukaukselle kuudentoista rajan tuntumasta, ja vaikka Otso Virtanen terävän vedon torjuikin, pääsi Joonas Vahtera pistämään suoraan juoksulinjalleen tulleen irtopallon sisään.

Avausjaksolla vaarallisuuttaan esitellyt Borchers pääsi jälleen nousemaan vetopaikkaan Ilveksen pallonmenetyksen jälkeen 35. minuutilla, mutta kova vasemman jalan laukaus meni hieman ohi takayläkulmasta. Maalia seuranneiden 20 minuutin aikana kummankin joukkueen paikat tulivat muuten lähinnä kulma- ja vapaapotkuista.

42. minuutilla Ilves pääsi lupaavan oloiseen ylivoimahyökkäykseen, jossa palloa kuljettanut Santeri Haarala päätyi omaan ratkaisuun. Hyökkääjä teki tilaa oikean jalan laukaukselleen, mutta maalivahti Teppo Marttinen torjui rangaistusalueen rajalta lähteneen vedon oikeasta alakulmasta. Borchersin ja Vahteran osumien myötä tauolle siirryttiin vieraisjoukkueen 0–2-johdossa.

Kotijoukkueen korkea prässi tuotti 47. minuutilla pallonriiston ja Santeri Haaralalle mahdollisuuden kavennukseen, mutta Teppo Marttinen torjui 15 metristä lähteneen laukauksen oikeasta alakulmasta. Minuuttia myöhemmin Ilveksen Otso Virtanen joutui venymään hyvään torjuntaan estääkseen VPS:n kolmannen maalin, kun Teemu Hytönen pääsi jatkamaan syötön viidestä metristä.

50. minuutilla Juhani Pikkaraisen hyvä avaus tarjosi keskityspaikan Haaralalle, jonka päätyrajalta lähtenyt syöttö karkasi kuitenkin maalinedustalla vapaana olleen Roope Riskin yli. Pari minuuttia myöhemmin Haarala oli jälleen hyvässä tekopaikassa, jossa hän harhautti VPS-puolustajan, mutta vastaan tulleen Teppo Marttisen torjunta piti lukemat edelleen 0–2:ssa.

VPS toisen maalin viimeistellyt Joonas Vahtera teki 63. minuutilla 20 metrissä hyvin tilan vasemman jalan laukaukselleen, joka nousi kuitenkin yli maalin. Hetkeä myöhemmin oli jälleen Santeri Haaralan vuoro yrittää maalintekoa, mutta keskeltä 12 metristä lähtenyt oikean jalan veto pysähtyi maalivahti Marttisen torjuntaan.

Lopulta Ilveksen yritys palkittiin painostuksen päätteeksi 63. minuutilla. Doni Arifi tarjosi pallon rangaistualueen sisälle Marius Söderbäckille, joka pääsi kääntymään ja lähetti tarkan oikean jalan laukauksen vasempaan taka-alakulmaan muuttaen lukemiksi 1–2.

VPS:n seuraavassa hyökkäyksessä joukkueen uusi surinamilaishyökkääjä Gleofilo Vlijter yritti pienestä kulmasta, mutta Otso Virtasella ei ollut ongelmia peittää etukulma. Hetkeä myöhemmin vastaava tilanne nähtiin myös toisessa päädyssä, jossa Teppo Marttinen peitti Santeri Haaralan yrityksen.

77. minuutilla kentälle tullut Kalle Multanen pääsi heti jatkamaan kimmokkeen kautta takatolpalle tulleen pallon lähietäisyydeltä, mutta VPS-hyökkääjä ei saanut ohjattua palloa maalipuiden väliin. Ilveksen kavennuksen laukonut Marius Söderbäck oli hyvin lähellä iskeä toisen näyttävän osuman 80. minuutilla, mutta tällä kertaa maalivahti Marttinen sai juuri ja juuri torjuttua takayläkulmaan matkalla olleen vedon.

Seuranneen kulmapotkun ohella Ilves sai toisenkin kulman 83. minuutilla, mutta erikoistilanteet eivät tuottaneet tulosta. Kolmisen minuuttia myöhemmin Ilveksen oikealta laidalta rakentama hyökkäys avasi tilaa Danila Bulgakoville, jonka kuti nousi maalin yli. Varsinaisen peliajan täyttyessä Ilves sai kulmapotkun, joka ei kuitenkaan tavoittanut keltavihreitä maalin edustalta.

Lisäajalla Ilves pääsi antamaan vielä kaksi kulmapotkua, joihin nousi mukaan myös maalivahti Otso Virtanen. Ensimmäisen jatkotilanteessa pallo tuli VPS:n purusta 12 metriin Santeri Haaralalle, jonka suoraan ilmasta lähettämä laukaus siivottiin VPS-pelaajan toimesta maaliviivalta uudeksi kulmapotkuksi. Viimeisestäkään yrityksestä ei kuitenkaan syntynyt tasoitusosumaa, joten vaasalaiset veivät harjoitusottelun nimiinsä maalein 1–2.

– Ensimmäisen jakson esitystämme emme voi yksinkertaisesti hyväksyä – olimme heikkoja kaikilla osa-alueilla. Toisella jaksolla näytimme siltä Ilvekseltä, mitä haluamme olla, mutta kokonaisuus jää vajaaksi eikä tällä tavalla voita kolmea pistettä, Ilveksen päävalmentaja Joonas Rantanen sanaili.

– Fyysisesti kuormittavat viikot ovat nyt takana, mutta työnteko jatkuu. Tiedämme, mitkä ovat niitä asioita, joita on parannettava.