vko.24 // 14.6.2023

U18 aloitti Baltic Cupin voitolla

VPS:n Roni Hudd teki Minihuuhkajien voittomaalin. (Kuva: Juha Tamminen)

U18-pojat (2005 ja myöhemmin syntyneet) pelasi keskiviikkona Eerikkilän Baltic Cupin ensimmäisen ottelunsa. Suomen ja Viron välillä nähtiin tasainen vääntö, joka kääntyi lopulta Suomen eduksi maalein 2–1.

Ottelun ensimmäiset minuutit kuluivat tasaisissa merkeissä. Kumpikin joukkue onnistui pitämään palloa vastustajan kenttäpuoliskolla, mutta molemmilla oli vaikeuksia murtautumisen kanssa ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana.

Pirteästi aloittaneen Viron Imre Kartau pääsi laukomaan hyvästä paikasta 13. minuutilla – veto meni hieman Suomen maalin ohi. Pari minuuttia myöhemmin Viron keskialueen vapaapotku oli kimmota maaliin suomalaispelaajasta, mutta pallo tippui isäntien onneksi maalin katolle.

Suomen ensimmäinen laukaus nähtiin avausjakson puolivälissä, kun Vincent Ulundu laukoi ohi etukulmasta. Seuraavat minuutit menivät Viron hienoisessa hallinnassa, mutta virolaispelaajat pidettiin poissa hyviltä vetopaikoilta, eikä Aleksi Piispa joutunut torjuntatöihin.

Avausjakson viimeiset minuutit kuluivat Suomen komennossa. Ulundu laukoi 40. minuutilla selvästi yli ja Roni Hudd puski lisäajalla aavistuksen ohi – todellisia huippupaikkoja ensimmäisen puolikkaan aikana ei nähty, ja tauolle mentiin maalittomissa lukemissa.

Suomi avasi toisen jakson vahvasti, ja Stanislav Baranovin terävä laukaus viuhui alkuhetkillä vain hieman Viron maalin ohi. Seuraavasta paikastaan Baranov onnistui – maajoukkuedebytantti päätti Suomen komean hyökkäyksen tarkkaan viimeistelyyn. Mainion syötön linjan taakse antoi toinen laituri Ulundu.

Minihuuhkajille tuli heti avausmaalin jälkeen pari pahaa pallonmenetystä, mutta kotijoukkue selvisi tilanteista ilman takaiskua. Oskari Väistö blokkasi ensimmäisen laukauksen, ja Piispa otti mainion torjunnan jälkimmäiseen vetoon. Ulundu laukoi hetkeä myöhemmin toisessa päässä niukasti yli.

Viro nousi tasoihin tunnin kohdalla, kun Karel Mustmaa onnistui itse hankkimastaan rangaistuspotkusta. Kumpikin joukkue teki perään muutaman vaihdon – vaihdosta tulleet Danila Bulgakov ja David Ezeh loivat välittömästi erinomaisen tekopaikan, mutta Silver Rebanen loistotorjunta piti lukemat 1–1:ssä.

Suomi onnistui saamaan palloja Viron boksiin, ja paine vastustajan puolustuskolmanneksella kasvoi loppua kohden. Otto Hannula taituroi itsensä rangaistusalueelle 80. minuutilla – nuorukaisen tuikkasi hankalasta asennosta ohi Viron maalin. Viro väläytti muutama minuutti myöhemmin vaarallisuuttaan, kun Joosep Põder pääsi loistavaan paikkaan, josta hyökkääjä ei kuitenkaan onnistunut.

Minihuuhkajat sai loppuhetkillä rangaistuspotkun, eikä Hudd erehtynyt. Viro lähti jahtaamaan välittömästi kavennusta, ja Henri Käblik pääsikin laukomaan lähietäisyydeltä hetki ennen varsinaisen peliajan päättymistä – Oskari Väistön loistava blokkaus piti Minihuuhkajat 2–1-johdossa. Minihuuhkajat pelasi loppuhetket kypsästi, ja johto säilyi päätösvihellykseen asti.

– Ensimmäiset 30–35 minuuttia olivat meille hankalat. Viro aloitti pelin vahvasti, ja me emme olleet jostain syystä parhaimmillamme. Tämä saattoi johtua osittain siitä, että osalla pelaajistamme on hieman heikko pelituntuma. Viro myös lähti peliin muodostelmalla, jota emme osanneet odottaa, päävalmentaja Peter Lundberg sanoi Palloliiton sivuilla.

– Viro oli meitä parempi avausjaksolla, mutta pääsimme toiselle puolikkaalle hyvistä lähtökohdista. Ensimmäisen puoliajan lopussa oli jo merkkejä paremmasta, ja toisella puoliajalla olimme selvästi parempia kuin Viro. Oli mukava ottaa voitto hyvästä joukkueesta – mielestäni ansaitsimme sen, Lundberg jatkoi.

– Olemme puhuneet täällä siitä, että vaihtopelaajien on tärkeää tuoda lisävirtaa kentälle. Tänään näin tapahtui, ja oli hienoa nähdä se, että ottelun aloittaneet pelaajat pystyivät parantamaan peliään matsin edetessä.

Minihuuhkajat pelaa seuraavan ottelunsa heti perjantaina, jolloin vastaan tulee Liettua. Tuleva vastustaja kärsi 0–3-tappion Latvialle.

– Liettuaa vastaan meidän tulee olla valmiimpia heti alussa. Tänään menetimme pallon toistuvasti liian helposti, ja siihen täytyy tulla muutos. Pystymme parantamaan monessa asiassa