AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK VPS
vko.38 // 23.9.2022

Jarkko Wiss Interin peräsimeen kauden 2022 jälkeen - "Kun Inter otti yhteyttä, kiinnostuin heti"

Jarkko Wiss Interin peräsimeen kauden 2022 jälkeen - "Kun Inter otti yhteyttä, kiinnostuin heti"

"Jallu" tarttuu kauden jälkeen Interin peräsimeen. (Kuva: Juha Tamminen)

FC Inter on tehnyt päävalmentajasopimuksen Jarkko Wissin kanssa kausista 2023 ja 2024. Sopimus sisältää myös yhden lisäkauden seuran optiolla.

Suomalaisissa jalkapallopiireissä Wiss ei juuri esittelyjä kaipaa. 50-vuotias tamperelainen valmensi Veikkausliigassa Ilvestä kaudesta 2016 elokuuhun 2021 asti. Hänet valittiin jalkapallotoimittajien toimesta heti ensimmäisellä kaudella vuoden valmentajaksi. Ilveksen kanssa hän juhli kertaalleen Suomen Cupin voittoa ja luotsasi joukkueen vuosi toisensa jälkeen liigan kärkikahinoihin. Kausi 2017 päättyi pronssijuhliin.

Ennen Ilves-vuosiaan Wiss valmensi useamman vuoden Suomen poikamaajoukkueita. Taustalla on myös mittava kansainvälinen pelaajaura 45 A-maaottelun kera. Viimeisen reilun vuoden ajan entinen keskikenttäpelaaja on valmentanut Ilveksen junioreita muutaman kerran viikossa sekä jakanut lajitietoaan Ruudun Veikkausliiga-lähetyksissä.

Kun Inter otti mieheen yhteyttä, niin Wiss oli välittömästi kuulolla.

– Yhteydenottoja on ollut viime vuodesta saakka paljon, ja osaa olen harkinnut ja miettinyt, mutta olen koittanut antaa aikaa myös perheelle. Kun Inter otti yhteyttä, kiinnostuin heti.

– Seurassa on hallinnollinen puoli kunnossa, se on hyvin johdettu ja struktuuri stadioneineen on hieno. Interissä on aina ollut hyviä pelaajia ja seuralle on syntynyt hyvä kannattajapohja "suht lyhyessä" ajassa. Turussa olen saanut kokea sähköisiä otteluita monesti, Wiss kertoo.

Hän kokee, että viimeinen vuosi on ollut hyödyllinen Ruudun asiantuntijana. Sarjan pelaajat ovat tulleet nyt erilaisesta perspektiivistä tutuksi.

– Niitä hommia on ollut tosiaan kiva tehdä. Ei ole voinut maata laakereilla ja on nähnyt, kuinka pelaajat kehittyvät ja samalla saanut miettiä syitä, miksi jotkut seurat menevät ylös ja toiset alas, Wiss puntaroi.

Minkälaisen päivittäisen valmennuskulttuurin aiot tuoda Turkuun, kun ensimmäinen työpäivä alkaa?

– Vaatimustaso täytyy olla tosi korkealla päivittäisessä tekemisessä. Haluaisin yhdistää voittavan jalkapallon nuorehkoon kokoonpanoon, jossa totta kai myös kokeneita pelaajia tarvitaan. Haluan, että joukkue elää joka sekunti ja on valmis monipuolisiin ratkaisuihin peleissä, Wiss painottaa.

Interin pelaajasopimusrakenne on tällä hetkellä sellainen, että todella moni nykyinen pelaaja jatkaa sinimustissa myös ensi kaudella.

– Minun mielestä on paljon pelaajia, joilla uran päätepysäkki ei ole Inter. Monella on mahdollisuus jatkaa maailmalle ja joukkueessa on paljon pelaajia, millaisista tykkään. Heillä on oikeasti mahdollisuus ottaa isoja kehitysaskelia, pelaajana neljästi SM-kultaa huuhtonut Wiss toteaa.

vko.49 // 8.12.2023
vko.49 // 8.12.2023
Lisää uutisia