AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.16 // 17.4.2023

​Miksi Veikkausliigassa ei ole VAR-järjestelmää?

​Miksi Veikkausliigassa ei ole VAR-järjestelmää?

Kuva: Juha Tamminen

Videoteknologian käyttöönotosta Veikkausliigassa on käyty laajoja keskusteluja. Vuositasolla kustannusten suuruus kohoaisi miljoonaan euroon.

Muutamia vuosia sitten käyttöön otetun VAR-teknologian puuttuminen Veikkausliigasta nousi keskusteluun lauantaina pelatun Ilves - FC Inter -ottelun yhteydessä. Kyseisessä ottelussa pallo ylitti selkeästi maaliviivan, mutta osuma jäi hyväksymättä, eikä tilanteen tarkastusmahdollisuutta ollut VAR-järjestelmän puuttumisen johdosta.

Miksi näin on?

Keskeisimmät syyt ovat puhtaasti taloudelliset. VAR-teknologian käyttöönotto 12 Veikkausliigapaikkakunnalle tietäisi vuositasolla noin miljoonan euron yhteistä lisäkustannusta. Asiasta tehtiin Veikkausliigan toimesta selvitys talven aikana.

Vastaavasti Veikkausliigan taloudellisten raamien luomat prioriteetit uudessa muutosohjelmassa kohdentuvat tämän kauden osalta katsojamäärien kasvattamiseen, ottelutapahtumiin sekä olosuhteisiin. Taloudellisten raamien puitteissa on pakko tehdä valintoja, sijoitus yhteen kohteeseen on väistämättä pois muusta kehityksestä.

- Tämän vuoden osalta kehityskohteemme kurottavat moniin eri ulottuvuuksiin, jossa olosuhteet ja sitä kautta katsojakokemuksen kehittäminen ovat kärkihankkeitamme. Keskustelu VAR-järjestelmän käyttöönotosta jatkuu aktiivisena ja tulevaisuuden suhteen haluamme olla asian suhteen optimistisia, linjaa Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa.

Marjamaa muistuttaa myös siitä, että hanke ei liity ainoastaan Veikkausliigaan, vaan on merkittävä asia myös Palloliiton alaiselle erotuomaritoiminnolle ja saattaa olla tulevaisuudessa ajankohtainen myös muissa, liiton alaisuudessa pelattavissa, sarjoissa.

- Meidän tahtotilamme on ilman muuta saada VAR-järjestelmä myös Veikkausliigaan ja keskusteluja kokonaisuudesta on käyty myös seurojen sekä kaikkien muiden osapuolten kanssa, taustoittaa Marjamaa.

Esille on lauantain ottelun myötä noussut myös mahdollisuus tarkistaa tilanteita tv-lähetyksen kuvasta tai vaihtoehtoisesti VAR:n sijasta puhtaan maaliviivateknologian käyttöönotto.

- Edellinen ei ole toimiva vaihtoehto ja jälkikäteen tilanteiden tarkastaminen ei ole edes sääntöjen puitteissa mahdollista, erotuomariston päätökset ottelun aikana ovat lopullisia. Pelkkä maaliviivateknologia olisi toki edullisempi ratkaisu, mutta pyrkimys on saada VAR käyttöön täysimittaisesti, sillä se on lopulta kaikkien osapuolten intresseissä, Marjamaa sanoo.

- Tehdyssä selvityksessä käytiin läpi myös ns. kevyt-VAR:n mahdollisuutta. Se on joissain maissa käytössä, mutta kustannukset ovat senkin osalta merkittävät, eikä sen avulla pystytä tarkistamaan paitsiotilanteita.

Lisää uutisia