vko.12 // 25.3.2023

"Tulos ja nollapeli tyydyttävät" - Ilves kukisti TPS.n

"Köpi" oli lauantain otteluun isossa kuvassa tyytyväinen. (Kuva: Juha Tamminen)

Ilves kohtasi lauantaina Kaupissa pelatussa harjoitusottelussa Turun Palloseuran ja vei voiton maalein 2-0.

Ilves pääsi pelaajiston osalta otteluun melko hyvistä asetelmista, sillä poissa olivat ainoastaan maajoukkueiden matkassa olevat Najeeb Yakubu, Doni Arifi ja Johannes Viitala. Uutena kasvona kokoonpanossa nähtiin juuri Ilveksen kanssa sopimuksen tehnyt ranskalainen Seydine N'Diaye, joka pelasi ensimmäisen puoliajan keskuspuolustajana.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli kotijoukkueen selkeää hallintaa. Ilves otti heti alkuvihellyksestä lähtien pelin ja pallon hallinnan itselleen painaen pelin turkulaisten puolustusalueelle. Ottelun ensimmäisen 15 minuutin aikana kotijoukkue rakenteli useita vaarallisia hyökkäyksiä ja tilanteita. Erityisesti Djair Parfitt-Williams aiheutti vastustajan puolustukselle jatkuvasti ongelmia omalla laidallaan. Ottelua oli pelattu noin 10 minuuttia, kun Yusif Moussa oli yllättää turkulaisten maalivahdin Jere Koposen kaukolaukauksellaa, mutta veto suuntautui vähän maalin yli.

Tästä vain kolme minuuttia myöhemmin Seydine N'Diaye vapautti upealla pystysyötöllä Adam Larssonin nokiakkain Koposen kanssa, mutta kotiyleisön harmiksi TPS:n puolustus ehti viime hetkellä väliin estäen avausmaalin syntymisen. Jälkitilanteesta Ilves sai vielä vapaapotkun noin 18 metristä. Lauri Ala-Myllymäki laukoi vaparista kohti maalia, mutta Koponen sai torjuttua laukauksen. Kaksi minuuttia myöhemmin oli Petteri Pennasen vuoro yrittää maalia Djairin esitystä, mutta myös tämän laukauksen TPS:n maalivahti Koponen torjui.

Huolimatta Ilveksen selvästä hallinnasta, seuraavaa todella vaarallista tilannetta saatiin odottaa aina 29. minuutille asti. Aapo Mäenpää nousi hienosti oikealta ja lähetti tarkan keskityksen Adam Larssonille. Larsson puski pallon voimalla kohti maalia, mutta Ilveksen harmiksi pusku osui ylärimaan kimmoten takaisin kentälle. Vain neljä minuuttia myöhemmin Ala-Myllymäki pelasi hyvän vetopaikan Pennaselle boksin sisälle, mutta tällä kertaa Peten laukaus suuntautui maalin ohi. Ottelun 35. minuutilla Ilveksen painostus tuotti vihdoin tulosta. Adam Larsson teki hyvän pystyjuoksun puolustuslinjan selustaan, mutta TPS-vahti Koponen ehti ennen Adamia palloon, hänen purkunsa meni kuitenkin suoraan Santeri Haaralalle, joka siirsi Ilveksen 1-0 johtoon rauhallisella sijoituksella 25 metristä tyhjään TPS-maaliin.

Aivan ensimmäisen puoliajan viimeisillä hetkillä Ilveksellä oli vielä hyvä paikka lisätä johtoaan, kun Mäenpää pelasi Djairin hyvään vetopaikkaan, mutta lopulta tilanne päättyi jälleen kerran Koposen torjuntaan. Ottelun taukoa lähdettiin viettämään Ilveksen 1-0 johdossa.

Ilves suoritti tauolla yhden ennakkoon suunnitellun pelaajavaihdon, kun ensimmäistä peliään Ilveksessä pelannut N'Diaye tuli vaihtoon ja hänen tilalleen kentälle juoksi Mohammed Umar. Puoliajan alku oli Ilvekseltä vahva ja pelin painopiste saatiin ensimmäisen puoliajan tavoin painettu turkulaisten päätyyn. Hallinnasta huolimatta kovinkaan vaarallisia tilanteita ei kotijoukkue saanut luotua. Puoliajan edetessä vierasjoukkuekin pääsi vähän paremmin peliin mukaan ja kenttätapahtumat tasoittuivat hetkellisesti. Lukuun ottamatta paria vastaiskua eivät turkulaiset kuitenkaan saaneet luotua vaaraa Ilves-maalille.

Ottelun toinen maali nähtiin 60. peliminuutilla, kun Pennanen ja Mäenpää pelasivat hienosti yhteen oikealla laidalla vapauttaen Mäenpään etenemään laitaa pitkin. Aapo pelasi tilanteen maltilla loppuun asti löytäen syötöllään rangaistusalueelle nousseen Lauri Ala-Myllymäen, joka laukoi Ilveksen 2-0 johtoon. Toisen maalin jälkeen Ilves sai rakenneltua vielä muutamia tilanteita, mutta lisämaaleja ei ottelussa enää nähty ja näin ollen lopputulokseksi jäi 2-0.

Ilveksen päävalmentaja Toni Kallio oli tyytyväinen joukkueen esitykseen:

– Tietysti tulos tyydyttää ja nollapeli omassa päässä. Kokonaisuutena pelasimme hyvän pelin, mutta totta kai jäi myös vähän parannettavaa. Saimme luotua hyvän määrän maalipaikkoja ja myös puolustuspelimme oli paria henkilökohtaisella tasolla huolimattomasti pelattua tilannetta lukuun ottamatta tiivistä.

"Köpi" oli myös tyytyväinen debyyttinsä tehneen Seydine N'Diayen otteisiin:

– Olemme tyytyväisiä hänen pelaamiseensa tänään. Vielä kun otetaan huomioon olosuhteet, jossa päivän ottelu pelattiin, niin erittäin varma esitys häneltä.