AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.50 // 11.12.2018

FC Honka panostaa pelaajatarkkailuun - ”Etu nuorten pelaajien kohdalla on ennen kaikkea siinä”

FC Honka panostaa pelaajatarkkailuun - ”Etu nuorten pelaajien kohdalla on ennen kaikkea siinä”

Sampo Koskinen (oik.) ja Vesa Vasara johdattivat Hongan kaudella 2018 neljänneksi. (Kuva: Juha Tamminen)

Lähes kaikki Veikkausliigan joukkueet viettävät joulukuussa lomaa yhteisistä harjoituksista. Seurojen toimistoilla tunnelma on kuitenkin kaikkea muuta kuin seesteinen. Osalla joukkueen rakentaminen on pitkällä, osa etsii vielä kiivaasti uusia palasia kokoonpanoihinsa.

FC Honka sijoittui kaudella 2018 nousijajoukkueena neljänneksi. Seura teki kauden kynnyksellä ja kauden aikanakin muutamia erinomaisia hankintoja, jotka auttoivat menestyksessä. Toukokuun alussa sopimuksen kirjoittanut Macoumba Kandji oli 16 maalilla yksi joukkueen kirkkaimmista tähdistä.

Jokainen hankinta ei kuitenkaan aina osu nappiin. Erityisesti ulkomailta tulevan pelaajan odotetaan ottavan suuren roolin, ei jäävän vaihtomiehen asemaan. Honka pyrkii kehittämään scouttaussysteemiään entisestään kautta 2019 silmällä pitäen.

Päävastuun tarkkailusta ja pelaajien analysoinnista kantaa valmentaja ja analyytikko Lauri Nuuma. Muun muassa Lissabonissa ja Cardiffissa opiskellut virolainen on kehittänyt arviointijärjestelmän, johon potentiaalisten pelaajien ominaisuudet syötetään.

Tavoite ei ole löytää pelkästään parhaita pelaajia, vaan nimenomaan Hongan pelisysteemiin parhaiten sopivia pelaajia. Arvioinnin toinen tärkeä aspekti on seuran omien nuorten tarkkailu ja kehittäminen.

Apuvalmentaja Sampo Koskinen myöntää, että Hongan junioreista ei noussut vuonna 1997-2000 syntyneistä käytännössä lainkaan tarpeeksi laadukkaita pelaajia edustusjoukkueeseen saakka.

- Se on näkynyt viime vuosina profiilissamme aika rumastikin. Uskon, että parin vuoden sisään tulossa on kuitenkin todella hyviä pelaajia, Koskinen toteaa.

Manageri Hexi Arteva kertoo, että nuorten tarkkailu alkaa käytännössä C15-ikäluokasta. Nuuman järjestelmän mukaiset kategoriat auttavat Koskisen mukaan valmennusta tunnistamaan nuorista juuri halutut ominaisuudet. Kuten todettua, ei riitä, että on ainoastaan hyvä, täytyy myös olla joukkueeseen sopiva.

Nuuma tuottaa kiinnostavasta pelaajasta arvion, jonka lopputulemana pelaaja saa "numeron". Vitonen tarkoittaa, että Artevan olisi syytä alkaa printtamaan sopimustarjouspapereita välittömästi. Toisessa päässä ykkönen on merkki, että kyseinen pelaaja ei ole Hongan kannalta potentiaalinen ainakaan hetkeen.

- Systeemin etu nuorten pelaajien kohdalla on ennen kaikkea siinä, että tiedämme tarkemmin millaisen pelaajan haluamme saada. Mitä ominaisuuksia kyseisen pelaajan pitäisi vielä kehittää, jotta hänen numeronsa nousisi isommaksi, Koskinen selventää.

- Pääsemme tällaisen tarkemman järjestelmän avulla kehittämään heitä entistä paremmin.

Kausi 2018 oli Hongalle erinomainen. Vesa Vasaran luotsaama edustusjoukkue taisteli loppuun saakka mitaleista, Akatemiajoukkue pelasi kelpo kauden Kakkosessa ja B-juniorit voittivat Suomen mestaruuden. Kahdessa viimeksi mainitussa joukkueessa on useita nuorisomaajoukkuepelaajia. Koskinen korostaa, että yhteistyö kolmikon kesken toimii hyvin myös perinteisin metodein.

- Meitä istuu kymmenen valmentajaa joka aamu saman pöydän ääressä, eli tiedämme aika hyvin omat pelaajamme. Saamme tarvittaessa nuorista edustusjoukkueen harjoituksiin haluamamme pelaajan lyhyelläkin varoitusajalla.

- Akatemia ja B-juniorit harjoittelevat aina edustusjoukkueen jälkeen, joten pelaajat myös näkevät missä edustus tasoltaan menee ja missä heidän ehkä pitää vielä parantaa noustakseen sinne. Ympäristö on motivoiva, Koskinen korostaa.

Lisää uutisia