FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves JJK KuPS PS Kemi RoPS SJK VPS

Esittely

Veikkausliiga pähkinänkuoressa

Veikkausliiga on suomalaisen jalkapalloilun miesten pääsarja ja samalla pääsarjaa hallinnoiva organisaatio. Liigaorganisaatio perustettiin vuonna 1989 ja ensimmäinen liigakausi pelattiin seuraavana kesänä. Veikkausliigan keskeisin tehtävä on liigajalkapalloilun, sen seurojen, pelaajien sekä lajin toimintaedellytysten kehittäminen ja arvomaailman esiintuominen.

Veikkausliigan historiaa

Veikkausliigan olemassaolon aikana mestaruus on toistaiseksi jaettu tasan 27 kertaa. Menestyksekkäin seura on hallitseva mestari HJK yhdellätoista mestaruudellaan ja seura vei nimiinsä myös kaikkien aikojen ensimmäisen liigamestaruuden kaudella 1990. Hakalla mestaruuksia on viisi. HJK on lisäksi ainoa seura, joka on pelannut Veikkausliigaa kaikilla 27 kaudella.

Vuonna 2016 Veikkausliigan mestaruuden voitti IFK Mariehamn (Mariehamn), hopeaa sai HJK (Helsinki) ja pronssia SJK (Seinäjoki). PK-35 Vantaa (Vantaa) putosi. Tilalle Veikkausliigaan kaudeksi 2017 nousi JJK (Jyväskylä). Liigakarsinnassa paikkansa Veikkausliigassa piti FC Inter toista turkulaista TPS:a vastaan.

Eniten otteluita Veikkausliigapelaajista on pelannut kauden 2009 päätteeksi uransa päättänyt Toni Huttunen, joka pelasi kaikki 441 liigaotteluaan MYPAn paidassa. Eniten liigamaaleja on puolestaan tehnyt niin ikään syksyllä 2009 liigatasolla lopettanut Valeri Popovits, joka TPV:n, Ilveksen, Hakan ja HJK:n väreissä tehtaili yhteensä 166 osumaa liigakentillä.

Katso laajemmat tilastot ja lisää historiatietoja Veikkausliigan verkkonäyttelystä.

Suomalaisia sankaritarinoita

Veikkausliigassa syntyy jatkuvasti suomalaisen jalkapalloilun sankareita. Tulevat kansainväliset tähtemme ja maajoukkuepelaajat kehittyvät tälläkin kaudella Veikkausliigan kentillä. Pelaajien lisäksi valmentajat ja muut jalkapallokasvot ovat kaikki Veikkausliigan sankareita.

Lisäksi Veikkausliiga valitsee vuosittain kauden parhaat pelaajat ja valmentajan. Katso aiempien kausien valinnat täältä.