AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS

Esittely

Veikkausliiga pähkinänkuoressa

Veikkausliiga on suomalaisen jalkapalloilun miesten pääsarja ja samalla pääsarjaa hallinnoiva organisaatio. Liigaorganisaatio perustettiin vuonna 1989 ja ensimmäinen liigakausi pelattiin seuraavana kesänä. Veikkausliigan keskeisin tehtävä on liigajalkapalloilun, sen seurojen, pelaajien sekä lajin toimintaedellytysten kehittäminen ja arvomaailman esiintuominen.

Veikkausliigan historiaa

Veikkausliigan olemassaolon aikana mestaruus on toistaiseksi jaettu tasan 30 kertaa. Menestyksekkäin seura on HJK kolmellatoista mestaruudellaan. HJK vei nimiinsä myös kaikkien aikojen ensimmäisen liigamestaruuden kaudella 1990. Hakalla mestaruuksia on viisi. HJK on lisäksi ainoa seura, joka on pelannut Veikkausliigaa kaikilla kausilla.

Vuonna 2019 Veikkausliigan mestaruuden voitti KuPS (Kuopio), hopeaa sai FC Inter (Turku) ja pronssia FC Honka (Espoo). VPS (Vaasa) putosi suoraan ja KPV (Kokkola) putosi karsintojen kautta. Tilalle Veikkausliigaan kaudeksi 2020 nousi suoraan FC Haka (Valkeakoski) ja karsintojen kautta TPS (Turku).

Eniten otteluita Veikkausliigapelaajista on pelannut kauden 2009 päätteeksi uransa päättänyt Toni Huttunen, joka pelasi kaikki 441 liigaotteluaan MYPAn paidassa. Eniten liigamaaleja on puolestaan tehnyt niin ikään syksyllä 2009 liigatasolla lopettanut Valeri Popovits, joka TPV:n, Ilveksen, Hakan ja HJK:n väreissä tehtaili yhteensä 166 osumaa liigakentillä.

Suomalaisia sankaritarinoita

Veikkausliigassa syntyy jatkuvasti suomalaisen jalkapalloilun sankareita. Tulevat kansainväliset tähtemme ja maajoukkuepelaajat kehittyvät tälläkin kaudella Veikkausliigan kentillä. Pelaajien lisäksi valmentajat ja muut jalkapallokasvot ovat kaikki Veikkausliigan sankareita.

Lisäksi Veikkausliiga valitsee vuosittain kauden parhaat pelaajat ja valmentajan. Katso aiempien kausien valinnat täältä.