FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.25 // 22.6.2018

Teemu Jäntti haluaa paikan U19 EM-kisajoukkueesta ja mitalin FC Lahden kanssa

Teemu Jäntti haluaa paikan U19 EM-kisajoukkueesta ja mitalin FC Lahden kanssa

Teemu Jäntti pelaa vahvaa futisvuotta. (Kuva: Juha Tamminen)

FC Lahden Teemu Jäntti leireilee parhaillaan U19-maajoukkueen kanssa Vaasassa. Menossa on toiseksi viimeinen tapahtuma ennen heinäkuun EM-kotikisoja. Jäntilla on edessään mielenkiintoiset kuukaudet myös Veikkausliigassa.

Varsinkin keväällä puhuttiin paljon nuorten saamasta vastuusta ja peliajasta Veikkausliigassa. Teemu Jäntti on tässä kategoriassa oiva esimerkki. Vuonna 2000 syntynyt pelaaja siirtyi talvella Kakkosen seura Pallokerho Keski-Uusimaasta Lahteen ja on nyt pelannut kymmenessä liigaottelussa.

- Olen ollut kauteeni todella tyytyväinen. En uskonut, että saisin pelata näin paljon. Tekemisessä on tietysti paljon parannettavaa, mutta olemme puhuneet niistä osa-alueista valmennuksen kanssa. Perussuorittamiseeni olen kuitenkin ollut tyytyväinen ja valmentaja on luottanut minuun, Jäntti kertoo.

- Pelin havannointi ja pelinlukutaito, että olen aina pallottomana pelattavissa, on yksi kehityskohteeni. Joukkueen puolustaessa minun pitää osata myös puolustaa omaa aluettani ja tietää, kuka on pelaajani. Olen mielestäni onnistunut olemaan pelattavissa ja pystynyt tuomaan peliämme ylöspäin. Turhia pallonmenetyksiä on tullut vähän.

Jäntti sai paikkansa vakuuttaa Toni Korkeakunnaksen johtama valmennusryhmä talven Suomen Cupissa ja hän käytti tilaisuutensa. Mikään jättiyllätys liigaminuutit eivät siis ole.

- Veikkausliiga on tietysti kovempi sarja kuin Kakkonen, mutta ennen kaikkea treeniympäristössäni on nyt koko ajan hyviä pelaajia. Saan myös koko ajan rehellistä palautetta tekemisestäni. Koen, että se vie minua eteenpäin. En osaa nostaa esille yhtään yksittäistä peliä, jossa olisin onnistunut erityisen hyvin. Sanoisin, että lähes jokainen pelini on ollut tasaista suorittamista.

FC Lahti lähti juhannustauolle sarjan neljänneltä sijalta. Joukkueella on 14 ottelusta kasassa 23 pistettä. Tappioita on vasta yksi, mutta tasapelejä peräti kahdeksan.

- Periaatteessa pelimme ovat menneet ihan hyvin. Ainut mikä ei toimi on viimeinen kolmannes, emme pääse tarpeeksi hyville maalipaikoille. Ja kun pääsemme, niin emme ole onnistuneet tekemään paikoista maaleja. Puolustamme hyvin ja pallollinen peli toimii viimeiseen kolmannekseen asti ihan hyvin.

- Meiltä puuttuu hyökkäyksessä mielikuvitus. Meidän pitäisi antaa kaverille tukea nopeammin. Hyökkäyksen kokonaisuudessa on jotain, mikä ei toimi. Se toimi alkukaudesta, joten olen ehdottomasti luottavainen, että saamme sen vielä rullaamaan. Olemme jossain suvantovaiheessa, mutta toisaalta omissamme ei soi melkein ollenkaan.

Puolustuksen pitävyydessä Jäntti on mitä suurimmassa määrin oikeassa. FC Lahti on päästänyt kymmenen maalia, joka on toiseksi vähiten Veikkausliigassa. RoPS johtaa tilastoa yhdeksällä päästetyllä osumalla. Lahti on onnistunut tekemään 14 osumaa.

Maajoukkueessa merkittävä vuosi

Jäntin kesän suurin yksittäinen tavoite osuu heinäkuun puoleen väliin, kun U19-maajoukkue isännöi kahdeksan maan EM-lopputurnausta Vaasassa ja Seinäjoella. Jäntti pelasi edellisellä maajoukkueleirillä ottelun Montenegroa vastaan laitapuolustajana. Vaikka Lahdessa paikka löytyy keskikentän keskustasta tai kymppipaikalta, niin rooli alempaa kentältä ei ole PKKU:n kasvatille vieras.

- Pelasin vuoteen 2015 saakka puolustuksessa vähän joka paikalla. Meillä ei ollut B-junioreissa kovin paljoa pelaajia ja juttelimme valmentajan kanssa, että ehkä pystyisin pelaamaan keskikentällä. Pelasin siinä sitten koko kauden ja paikka vakiintui, kun nousin miesten edustusjoukkueeseen. FC Lahdessa paikkani on keskellä, joko pohjalla tai kympissä.

- Maajoukkueessa pelaan siellä, mihin Juha (päävalmentaja Malinen) haluaa minut laittaa. Kunhan pääsen pelaamaan, muusta ei väliä, pelaaja korostaa.

U19-pojat kohtasivat kesäkuun alussa Eerikkilässä Montenegron U20-joukkueen kahdesti ja Jäntti pelasi siis toisen ottelun puolustajana. Malinen palkitsi hänet ja niin ikään normaalisti keskikentällä urakoineen, mutta nyt puolustajaksi sijoitetun, Miko Virtasen suorituksistaan otteluviireillä. Suomi oli pelannut pitkään ilman voittoa, mutta tuon kamppailun joukkue vei 3-0-lukemin.

- Siitä leiristä jäi reppuun paljon. Ensinnäkin meillä on todella hyvä joukkuehenki. Se on tärkeää, jotta pelikin voi sujua. Kaikki luottavat toisiinsa. Varsinkin toinen peli näytti sen, että pystymme tekemään asioita yhdessä ja saamme sekä puolustus- että hyökkäyspelin toimimaan.

Suomi tulee kohtaamaan heinäkuussa Pohjanmaalla Italian, Norjan ja Portugalin. Lohkossa B pelaavat Turkki, Ukraina, Englanti ja Ranska. Malisen suojatit avaavat urakan Italiaa vastaan maanantaina 16.7.

- En ollut mukana, kun kohtasimme Italian viimeksi (0-5-tappio marraskuussa Bresciassa). Vastus on varmasti kova, mutta väitän, että jos pystymme pelaamaan meidän vahvuuksillamme, niin pystymme haastamaan Italian. Miksi ei?

Futisvuosi 2018 on jo antanut Jäntille paljon. Nousu kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta Veikkausliigan kärkipään joukkueen pelaavaan kokoonpanoon sekä maajoukkueessa läpimurto vuotta vanhempien ryhmään. Mitä onkaan vielä edessä?

- Haluan mahtua EM-kisajoukkueeseen. FC Lahden kanssa haluan taistella mitalista, ehkä jopa kirkkaimmasta. Toivon myös, että pääsisimme Lahden kanssa europeleissä mahdollisimman pitkälle. Henkilökohtaisesti haluan saada edelleen paljon peliaikaa ja kehittyä.

- Toivottavasti tieni vie vielä ulkomaille. Tietysti haluan eteenpäin mahdollisimman nopeasti. Jos ei tule mitään järkevää, niin kiirehtiä ei kuitenkaan pidä. Jos tulee tarjous päästä jonnekin pelaavaan rooliin, niin ilman muuta otan sen vastaan. Jotain pientä kiinnostusta on ollut, mutta ei vielä konkreettista.

U19-maajoukkue leireilee Vaasassa torstaista sunnuntaihin. Joukkue kohtaa vielä Turkin 5.7. ennen 16.7. alkavaa EM-lopputurnausta. FC Lahti palaa tositoimiin heti maanantaina kohtaamalla KuPS:n Kisapuistossa.


FC Lahti-KuPS Lahden Kisapuistossa maanantaina 25.6. kello 18.30. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.

Lisää uutisia