AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK VPS
vko.40 // 2.10.2023

​Ilmiömäistä, Veikkausliiga! – Osa 21

​Ilmiömäistä, Veikkausliiga! – Osa 21

Haka ja Ilves varmistivat sarjapaikkansa viikonloppuna. (Kuva: Jussi Rämä)

Tässä juttusarjassa Veikkausliigan kehitys- ja sisältöpäällikkö Eero Tuominen suorittaa kirjallisia liukutaklauksia kohti niitä Veikkausliigan hetkiä, jotka kätkevät sisälleen ilmiöitä. Herkimpien lukijoiden rauhoitteluksi todettakoon, että näissä liukutaklauksissa on joka ikinen kerta pallo välissä.

Lähellä ja niin kaukana

Veikkausliigan ympärille tälläkin kaudelle rakentunut draaman kaari lupaili tunteita sekä tuoksuja sarjataulukon molempiin päihin pimeään syksyyn saakka. On vaivatonta, että näin on totisesti tapahtunut, kun sunnuntaina lokakuun ensimmäistä päivää vietettiin.

Aloitellaan kellarin puolelta. Tampereen Ilves varmisti sarjapaikkansa Veikkausliigaan perjantaina KTP:n tappion myötä. Tämä tapahtumaketjun myötä suomalaisen jalkapalloilun stadionarkkitehtuurin tuleva helmi, Tammelan jalkapallostadion, saa ottaa syleilyynsä tamperelaisen ja suomalaisen jalkapalloväen ansaitsemallaan tavalla. Cup-mestaruuden myötä Tammelan á la cartessa tarjoillaan ensi kesänä myös kansainvälisiä elämyksiä Ilveksen europelien muodossa.

Sunnuntai-iltana varmistui niin ikään FC Hakan sarjapaikan säilyminen. Kausi on ollut Hakalle tuskaisen vaikea, mutta läpi kauden Tehtaan kentän sydänkäyrän korkealla pitänyt paikallinen jalkapalloyhteisö sai tuelleen ja uskolleen palkinnon. Ja juuri tämä jykevä yhteisö antaa Hakalle erinomaisen maaperän uuteen rakennusprojektiin ensi kautta silmällä pitäen. Valkeakoski on Veikkausliigajoukkueensa ansainnut.

HJK:n Veikkausliigajoukkueen tiedottaja Pekka Mäntylä saattoi puolestaan sunnuntaiehtoona roikkua toisella kädellään kiinni jo jääkaapin ovessa, mutta Kuopion Palloseuran repimän tasapelin myötä kuohuviinilasillista ei edes Mäntylä voinut vielä sunnuntain "iltalampulle" kaataa helsinkiläisten mestaruuden kunniaksi.

Lähellä se hetki kuitenkin on. Suoraan sanottuna erittäin lähellä.

Kuten kauden aikana on valmentajien potkujen yhteydessä todettu monen ihmisen suulla, on Veikkausliigapaikka seuroille vaatimattomasti ilmaistuna elintärkeä. Sen verran kovista euromääristä puhutaan, että sarjassa olisi parempi pysyä.

Maarianhaminassa tai Kotkassa edessä on sarjapaikan vaihto. Jäljellä olevat kierrokset näyttävät toteen, kummalle seuralle kuluvan syksyn viileys tuntuu henkisesti samalta kuin 25 asteen pakkanen hyisen vastatuulen säestämänä.

Mikäli KTP:n ja IFK Mariehamnin kohtalot ratkeavat päätöskierroksen kohtaamisessa Kotkassa, pääsemme todistamaan sitä kauneutta ja "kauheutta", jota avoimeen urheilullisuuteen perustuva Veikkausliiga pystyy tarjoamaan. No, ei mennä ihan vielä niin kauas tässä urheiluromanttisessa ajatuksenjuoksussa.

Ja tämäkin vielä!

Vaasan Palloseuran voittoputki katkesi, mutta tarina jatkuu. VPS pelaa edelleen mitalista ja paikasta Eurooppaan ensi kesäksi ja tällä kaudella mustavalkoiseen yhteisöön kylvetyssä siemenessä itää jo ensimmäisiä versoja tulevan kauden kausikorttimyyntiä vauhdittamaan.

Korjattu Pekka Mäntylän titteli HJK:n Veikkausliigajoukkueen tiedottajaksi.

Lisää uutisia