AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK VPS
vko.39 // 25.9.2023

​Tämä nousi esille Ruudun studiossa – Veikkausliigaan nousu asettaa seuroille uuden vaatimustason

​Tämä nousi esille Ruudun studiossa – Veikkausliigaan nousu asettaa seuroille uuden vaatimustason

Seinäjoen OmaSp Stadion täyttää olosuhdekriteerit komeasti. (Kuva: SJK)

Nousu Veikkausliigaan tapahtuu luonnollisesti aina kilpailullisin perustein, mutta nousu Veikkausliigaan ja pelaaminen Veikkausliigassa ovat kaksi eri asiaa.

Sunnuntaisen SJK-HJK -ottelun Ruudun suoran lähetyksen studio-osuudessa keskusteltiin laajalti olosuhteista ja ennen kaikkea liigalisenssin olosuhdevaatimuksista. Studiossa oli vieraana Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen, joka valotti lisenssimääräyksiä ja myös sitä, miten mahdolliset Veikkausliigaan nousevat seurat täyttävät olosuhdekriteerit.

Veikkausliigan lisenssiehdot pitävät sisällään taloudellisia, urheilullisia, oikeudellisia ja hallinnollisia kriteerejä sekä kenties ulospäin näkyvimpinä olosuhdekriteerejä. Ne ovat tänä syksynä poikkeuksellisen ajankohtaisia, sillä Ykkösen ylemmän jatkosarjan tämän hetken kolmesta parhaasta joukkueesta yksikään ei täytä kaikkia lisenssivaatimuksia olosuhteitten osalta.

Olosuhteiden osalta kriteerit ovat moninaisia, mutta kenties olennaisimmat ovat riittävä valaistus, FIFA-sertifioitu jalkapallonurmi tai luonnonnurmi sekä ehkä merkittävimpänä vähintään 1500 katettua istumapaikkaa katsomossa tai katsomoissa. Kaikkia kriteerejä tarkastellaan luonnollisesti jokaisen lisenssiä hakevan seuran osalta vuosittain.

Olosuhteiden osalta takavuosina on annettu poikkeuslupia, mutta tämänhetkiset lisenssimääräykset ovat varsin tiukat ja ennen kaikkea yksiselitteiset. Mikäli seura ei täytä liigalisenssivaatimuksia olosuhteiden osalta ensi kauden lisenssiä hakiessaan, voidaan seuralle myöntää siirtymäaika korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Tämä kahden vuoden poikkeus voidaan myöntää vain katsomokapasiteetin ja valaistuksen osalta.

Tämä tarkoittaa selkeää hankesuunnitelmaa ja päätöstä seuran kotikentän omistajalta – käytännössä valtaosassa tapauksista kunnalta - siitä, että olosuhteiden osalta lisenssiehdot täyttyvät viimeistään kauden 2026 alkaessa.

Seuralla on toki mahdollisuus pelata kotiottelunsa myös muualla kuin omalla kotikentällään, mutta tämän vaihtoehtoisen kentän tulee luonnollisesti täyttää Veikkausliigalisenssin määräykset.

Päätökset lisensseistä kaudelle 2024 tekee itsenäinen Liigalisenssikomitea 22.12.2023 mennessä. Lisenssihakemukset liitteineen tulee toimittaa komitealle määräaikaan - yleensä marraskuun puoliväliin - mennessä. Liigalisenssikomitea voi pyytää lisenssihakemuksia myös muilta kuin kilpailullisesti Veikkausliigapaikan kaudelle 2024 lunastaneelta 12 seuralta.

Päätöksen lisenssihakemuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä tekee Liigalisenssikomitea yksinään. Mikäli joku seura jää ilman lisenssiä, sarjaa täydennetään seuraavassa järjestyksessä:

1) Liigakarsinnan hävinnyt
2) Liigan 12.
3) Ykkösen 2. nousukarsintafinaalin hävinnyt joukkue
4) Ykkösen 1. nousukarsintaottelun hävinnyt joukkue
5) Ykkösen 5.
6) Ykkösen 6. jne.

Täydennysmenettelyn kautta Veikkausliigapaikan saavan seuran on luonnollisesti täytettävä lisenssimääräykset ja saatava lisenssi kaudelle 2024. Täydennysmenettelystä päättää Palloliiton hallitus.

Tallenne eilisestä studio-ottelusta on katsottavissa kokonaisuudessaan Ruudussa. Olosuhteista keskustellaan studion ennakko-osuudessa ja tarkemmin mahdollisten nousijajoukkueitten osalta ottelun tauolla.

Artikkelia tarkennettu 26.9. klo 9.55.

Lisää uutisia