AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.12 // 26.3.2023

"Tärkeä matsi myös henkisesti" - Huuhkajat hakee avauspisteitä Pohjois-Irlannin vieraana

"Tärkeä matsi myös henkisesti" - Huuhkajat hakee avauspisteitä Pohjois-Irlannin vieraana

Huuhkajat otti tuntumaa Windsor Parkiin lauantaina. (Kuva: Juha Tamminen)

Huuhkajilla on sunnuntai-iltana edessä EM-karsintojen toinen ottelu ja tähtäimessä Tanska-tappion jälkeen on pistetilin avaaminen Pohjois-Irlantia vastaan.

Suomi matkusti Belfastiin perjantaina. Huuhkajat koki takaiskuja, kun vastataudista kärsivä Niilo Mäenpää ja harjoituksissa loukkaantunut Arttu Hoskonen joutuivat jättämään joukkueen. Pikahälytyksellä ryhmään kutsuttu HJK-toppari Miro Tenho liittyy joukkueeseen lauantai-iltana.

Terveystilanteen puolesta on saatu myös hyviä uutisia, sillä Tanskassa flunssan takia sivussa olleen Rasmus Schüllerin kunto on mennyt parempaan suuntaan. Myös Parkenilla kolhuja saaneiden Richard Jensenin ja Robin Lodin tilanne näyttää Kanervan mukaan hyvältä.

– Rasmus harjoitteli perjantaina. Hän ei ole välttämättä ihan täydessä tikissä, mutta on menossa parempaan suuntaan. Odotan, että hän pystyy tänään vetämään aivan täysillä. Jensenin ja Lodin tilanne näyttää ihan positiiviselta, Kanerva kertoi Palloliiton verkkosivujen mukaan ennen joukkueen viimeistelyharjoituksia.

Sunnuntaina vastaan asettuva Pohjois-Irlanti avasi oman karsintataipaleen voittamalla San Marinon vieraskentällä lukemin 0–2. Pohjois-Irlannin molemmista maaleista vastasi Dion Charles. Huuhkajien sunnuntain vastus on mielenkiintoisessa tilanteessa. Joukkuetta jo vuosina 2011–2020 luotsannut Michael O'Neill palasi päävalmentajaksi joulukuussa, ja ottelu San Marinoa vastaan oli hänen ensimmäinen uudessa pestissään.

Kokeneista maajoukkuepelaajista Leicesterin toppari Jonny Evans, Rangersin keskikenttäpelaaja Steven Davis ja Leedsin laitapelaaja Stuart Dallas ovat sivussa ottelusta Suomea vastaan.

– Heillä on myös vähän poissaoloja. He pelasivat kolmen topparin systeemillä San Marinoa vastaan. Se on vähän arvailua lähtevätkö he samalla systeemillä meitä vastaan. O'Neillillä on päävalmentajana takana yksi peli ja hänellä on varmasti ajatus, miten hän lähtee rakentamaan joukkueen pelitapaa. Se vähän yllättäisi, jos se vaihtuisi San Marino -pelistä otteluun meitä vastaan, Kanerva pohti.

Pohjois-Irlantiin voi sanoa pätevän monet "brittifutiksen" stereotypiat. Suoraviivainen ja voimakas vastustaja tulee mittaamaan Suomen pelaajien kamppailuvoimaa.

– Se on fyysinen joukkue ja kotikentällä heidän taisteluasenteensa on korkealla. Kaksinkamppailupelaaminen tulee korostumaan. He pyrkivät luomaan vastustajalle painetta. Tulee vähän pidempää palloa ja aikaisia keskityksiä. Kyllä sieltä taitoa löytyy kanssa, jos heille antaa tilaa, Kanerva sanoi vastustajasta.

Suomen oman rangaistusalueen puolustamisessa oli torstaina Kööpenhaminassa parannettavaa. Sama osa-alue tulee olemaan testissä myös sunnuntaina, kun kotijoukkue yrittää luoda ylivoimia rangaistusalueelle tuleviin keskityksiin.

– Leimaava asia heidän pelilleen, jota kävimme aamupalaverissa läpi, on paine vastustajan maalille. Wingbackit tulevat boksiin, kasipaikka tekee syvyysjuoksun ja siellä on kaksi kärkeä. Siellä on neljä tai jopa viisi pelaajaa vastustajan boksissa.

Suomen maali Tanskaa vastaan oli malliesimerkki nopeasta hyökkäyksestä. Terävät vastahyökkäykset ovat yksi Suomen aseista myös Belfastissa. San Marino puhkaisi Pohjois-Irlannin korkealla olleen puolustuslinjan kertaalleen torstaina ja pisti pallon maaliin, mutta tilanne tuomittiin lopulta paitsioksi.

– Kyllä sieltä heikkouksiakin löytyy – ennen kaikkea tilanteenvaihdossa. Välit ovat usein siellä laidoilla ennen kuin wingbackit ehtivät tulemaan takaisin puolustuslinjaan. He ovat hyviä puolustajia, mutta eivät kaikkein nopeimpia. Silloin kun selustassa on tilaa, se pitää hyödyntää nopeasti.

Huuhkajat löysi Kööpenhaminassa tiloja vastustajan puolustuslinjan ja keskikentän välistä. Lupaavat tilanteet kuihtuivat kuitenkin usein viimeisten syöttöjen laatuun. Kanerva haluaa, että näitä tiloja hyödynnetään paremmin kuin karsinta-avauksessa.

– Pohjois-Irlanti on hyvä puolustamaan boksia ja keskityskilpailussa emme välttämättä pärjää. Se ei meidän vahvuutemme ole ollutkaan. Pyrimme pelaamaan hyökkääjillemme palloa jalkaan, tyhjentämään kymppialuetta ja murtautumaan siitä. Tanska-pelissä siinä oli aihioita ja pääsimme pelaamaan siihen. Kun pääsemme pelaamaan niihin väleihin, meidän pitää päästä myös etenemään eikä vain käyttää palloa siellä ja pelata muodon ulkopuolella.

Pohjois-Irlanti on monissa ennakkokaavailuissa Suomelle lohkon toinen päävastustaja Slovenian lisäksi. Hyvä tulos sunnuntaina saisi Huuhkajien karsinnat täyteen lentoon ennen kesäkuun Slovenia- ja San Marino -kotiotteluita.

– Ensimmäinen matsi oli lähtökohtaisesti lohkon vaikein – ennakkosuosikki vieraissa. Se ei olisi muuttanut asetelmia tähän peliin, jos olisimme saaneet pisteen Tanskasta. Lähdemme aina hakemaan maksimia. Nyt vastassa on yksi päävastustajistamme emmekä tietenkään halua antaa kolmen pisteen etua heille. Tämä on tärkeä matsi myös henkisesti. Haluamme karsinnoille sellaisen alun, josta on hyvä jatkaa. Pelaajilla on hirveät näytönhalut, Kanerva linjasi.

Huuhkajat kohtaa Pohjois-Irlannin Windsor Parkilla sunnuntaina Suomen aikaa kello 21.45.

Lisää uutisia