AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK VPS
vko.04 // 24.1.2023

U17-poikien maajoukkue komeaan voittoon Belgiasta

U17-poikien maajoukkue komeaan voittoon Belgiasta

Kuva: Juha Tamminen

U17-poikien maajoukkue otti komean päänahan, kun Belgia kaatui maalein 2–0 tiistaina Eerikkilässä.

Suomi sai ensimmäisen tilaisuutensa jo toisella minuutilla, kun kotijoukkue lähti terävään vastaiskuun. David Ezeh eteni oikealta laidalta aina boksiin asti, muttei päässyt aivan vetopaikalle. Samuel Pasasta rikottiin hetkeä myöhemmin rangaistusalueen sisällä, ja Ezeh upotti 11-metrisen varmasti.

Minihuuhkajat oli tuplata johtonsa välittömästi 1–0-maalin jälkeen. Isäntien prässi toimi, ja Otto Ruoppi vapautti Juho Lähteenmäen puolittaiseen läpiajoon, mutta Matthias Pieklakin mainio torjunta pelasti Belgian.

Vierailla oli alussa suuria vaikeuksia pelinavaamisen kanssa – yhdeksännellä minuutilla Belgia pääsi hyökkäämään vaarallisesti vasemmalta, ja Matteo Heremans oli lähellä tasoitusmaalia. Maajoukkuedebytantti Eemil Toivonen ehti belgialaisen vedon eteen juuri ajoissa, ja tuloksena oli vain kulmapotku.

Ezeh oli lähellä maalintekoa jälleen 12. minuutilla, mutta Pieklak torjui hankalan vedon kulmapotkuksi. Belgialaisvahti sai töitä kymmenen minuuttia myöhemmin, jolloin hän pysäytti Lähteenmäen laukauksen ongelmitta. Johannes Viitala poimi avausjakson ensimmäisen puolikkaan aikana pari keskitystä, mutta torjuntoja maalivahdille ei tullut.

Lähteenmäki pääsi kokeilemaan jälleen vajaan puolen tunnin kohdalla, kun Ezeh antoi hyvän syötön linjan taakse, mutta Pieklak veti jälleen pidemmän korren. Kaius Simojoki oli mies paikallaan toisessa päässä, kun Soufiane Hassouan murtautui boksiin ja laukoi kohti maalia – puolustaja sai jalkansa väliin, ja pallo saatiin pois maalin edustalta.

Suomen 2–0-osuma oli senttien päässä 34. minuutilla. Pieklak teki komean torjunnan Pasasen laukaukseen, ja Elmer Vauhkonen pääsi kokeilemaan paluupallosta – pomppiva pallo ei ehtinyt aivan ylittää päätyviivaa ennen kuin vieraat siivosivat pelivälineen pois. Kolme minuuttia myöhemmin Ezeh haki illan toistaan lähietäisyydeltä, mutta hyökkääjän viimeistely epäonnistui vaikeasta asennosta.

Peli jatkui vauhdikkaana myös avausjakson viimeisten minuuttien aikana. Belgia sai aikaan pari vaarallista keskitystä, mutta puskut menivät selkeästi ohi. Vaikka vierasjoukkue paransi peliään jakson edetessä, oli Suomen taukojohto varsin ansaittu.

Suomi sai toisen puolikkaan alussa hyvää painetta ja pari erikoistilannetta, mutta Eerikkilän yleisö joutui odottelemaan Minihuuhkajien toista osumaa. Belgia sai avata peliä hieman vapaammin kuin avausjaksolla, ja joukkue pääsi keskityspaikoille, mutta boksissaan Suomella ei kuitenkaan ollut hätää. Minihuuhkajat pääsi ajoittain vastaiskuihin, ja Vauhkonen karkasi mainioon paikkaan vajaan tunnin kohdalla – viimeistely-yritys meni ohi etukulmasta.

Belgia kokeili seuraavien minuuttien aikana kahdesti kaukaa, mutta Viitalalla ei ollut vaikeuksia vetojen kanssa. Vaikka huippupaikkoja ei nähty, toinen jakso eteni Belgian komennossa, ja paine kasvoi loppua kohti. Belgian Rafael Teugels pääsi puskemaan täysin vapaasti 82. minuutilla – Viitala torjui varmasti, ja Suomen johto säilyi.

Varsinaisen peliajan loppuhetkien paras paikka tuli Vilho Huovilalle, jonka laukaus meni kimmokkeen kautta kulmapotkuksi. Julius Körkön antama tarkka kulmapotku tavoitti heti perään debytantti Daniel Riihilahden, jonka laukaus meni aavistuksen ohi takakulman. Viimeinen niitti nähtiin lopulta lisäajalla – Emil Ingman vapautti Julius Paanasen tekopaikkaan, ja tämä viimeisteli 2–0-osuman viime sekunneilla ensimmäisessä maaottelussaan.

Päävalmentaja Erkka V. Lehtola totesi, että Suomi oli hyvin vaarallinen ensimmäisellä jaksolla. Tekopaikkoja oli niin paljon, että joukkue olisi hyvinkin voinut tehdä useamman maalin.

– Ensimmäinen puoliaika oli meiltä erittäin hyvä ja erinomaisesti kontrollissamme. Toisellakin jaksolla oli hyviä juttuja, eikä meillä ollut suurempaa hätää, vaikka meillä oli muutamia heikkoja hetkiä. Ne lähtivät usein siitä, että menetimme palloja turhan helposti. Belgia ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään riistojaan kunnolla, Lehtola sanoi.

– Tiesimme etukäteen, että suurella osalla pelaajistamme ei ole vielä täydellistä ottelutuntumaa. Siksi teimme toisella jaksolla useita vaihtoja – vaihtopelaajat toivat kentälle paljon energiaa, ja moni heistä sai onnistumisia. Voitto Belgiasta on aina kova juttu, ja sitä pitää arvostaa. Olen iloinen pelaajiemme ja koko joukkueen puolesta.

Tuplamaaottelun toinen osa pelataan torstaina. Helsingissä Talin jalkapallohallissa pelattavaan maaotteluun on vapaa sisäänpääsy – kello 15:30 alkava kamppailu näkyy myös Palloliiton YouTube-kanavan välityksellä.

– Tänään vähemmän pelanneet sekä vaihdossa olleet vetävät huomenna harjoitukset, mutta muut keskittyvät palautumiseen. Ne, jotka eivät pelanneet tänään, saavat varmasti peliaikaa torstaina – haluamme nähdä kaikki pelaajamme kentällä.

vko.49 // 8.12.2023
vko.49 // 8.12.2023
Lisää uutisia