3-4-3
vko.44 // 1.11.2023

VPS vei Eurolopputurnausfinaalin avausosan (FC Honka-VPS 0-1)

Kuva: Juhani Järvenpää

Eurolopputurnauksen finaalin ensimmäinen osaottelu päättyi Vepsun näkökulmasta onnellisesti Raidan ottaessa tärkeän 0-1 voiton Tapiolassa.

Honka antoi kotikentällään parastaan, mutta kovassa vireessä viilettävä Vepsu onnistui kääntämään pelin voitokkaaksi ottelun viimeisillä minuuteilla.

Peli alkoi tasaisissa merkeissä. VPS eteni hyökkäysalueelle sulavasti, mutta Hongan hyvin organisoidun puolustuksen seurauksena keltamustien boksiin murtautuminen oli Raidalle haastavaa. Honka pyrki etenemään kohti Vepsun päätyä todella vaarallisilla vastahyökkäyksillä, ja ensimmäisen vartin aikana kotijoukkueen avausmaali oli kaksikin kertaa hyvin lähellä. Taidokkaista maalintekopaikoista vastasi Honka-toppari Aldayr Hernandez, jonka saksipotkuyritys sekä voimakas pusku hyökkäyskulmasta eivät kuitenkaan tuottaneet espoolaisille tulosta.

Vaikka VPS hallitsi palloa pidempiä jaksoja ensimmäisellä puoliajalla, Honka oli vaarallisempi omissa paikoissaan. Ensimmäisellä jaksolla ei kuitenkaan nähty maaleja, ja täten tauolle siirryttiin 0-0 tasalukemissa.

Honka aloitti toisen puoliajan vahvasti, ja hallitsi lopulta pitkälti toista jaksoa. Honka pelasi energisesti etenemällä vauhdikkaasti laitojen kautta Vepsun päätyyn, ja leikaten usein keskelle laukaisupaikkoja haistellen. Vepsun uhrautuvasti pelannut puolustuslinja oli kuitenkin paikallaan blokkaamassa maalia kohti lähtevät laukaukset.

Honka sai luotua vaarallisia paikkoja, mutta pallo ei Vepsun onneksi löytänyt verkkoon asti. Raita vaati myös muutaman äärimmäisen tärkeän torjunnan Teppo Marttiselta, jotta pelin avausmaalia ei nähty VPS:n päädyssä. Myös Vepsu sai kaksi huippupaikkaa Hongan alueella, joista vastasi Peter Michael. Nigerialaishyökkääjän läpiajo 52. minuutilla päättyi Maksim Rudakovin upeaan torjuntaan, kun taas VPS-maalitykin puskuyritys 82. minuutilla meni hiuksen hienosti ohi maalin, pitäen pelin edelleen tasalukemissa.

85. peliminuutti osoittautui pelin kannalta ratkaisevaksi, kun tuttu kasvo nousi jälleen sankarin rooliin. Prosper Ahiabun loistava pystysyöttö lähetti Peter Michaelin läpijuoksuun, josta nigerilaishyökkääjä sijoitti pallon kylmänviileästi oikeaan alanurkkaan. Maali oli Michaelille jo kauden kahdeksastoista.

Michaelin osuman jälkeen Honka haki vimmatusti tasoitusmaalia luoden valtavaa painetta vieraiden päätyyn. Vepsun kivenkova puolustus piti kuitenkin päänsä puhtaana loppuun asti edeten finaalin toista osaottelua kohti 1-0 johdossa.