AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
AC Oulu
5-3-2

11

(1-0)

Yleisöä 2854

FC Lahti
4-3-3
vko.32 // 11.8.2023

Ennakko: AC Oulu-FC Lahti

Ennakko: AC Oulu-FC Lahti

Kuva: Juha Tamminen

AC Oulu saa vieraaksieen lauantain Veikkausliigakierrokselle FC Lahden.

Kesä on kääntynyt elokuun puolelle ja on aika palata Veikkausliigan pariin Oulussa. AC Oululla on peli kulkenut kotinurmella – edellinen tappio Raatista on toukokuun lopulta FC Honkaa vastaa. Honka on myös Laivastonsinisten edellinen kohtaaminen – keltamustat olivat Tapiolassa parempia 30. heinäkuuta lukemin 4-1. Ottelun jälkeen Ricardo Duarten suojatit jäivät viikon mittaiselle lomalle.

Joukkueet ovat kohdanneet kuluvan kauden aikana kertaalleen. Toukokuussa AC Oulu kävi nappaamassa 1-2-vierasvoiton Rasmus Karjalaisen ja Ashley Coffeyn maaleilla. Historian saatossa lahtelaiset ovat olleet suotuisa vastustaja oululaisille – edellinen tappio FC Lahdelle on kärsitty Veikkausliigassa kaudella 2010 – kyseisessä ottelussa Castrenissa nähtiin yksi Veikkausliigan kulttimaaleista, kun Jari "Litti" Litmanen esitteli saksipotkuaan oululaisyleisölle. Virallisista otteluista AC Oulu on voittanut seitsemän, neljä kertaa on pelattu tasan ja kahdesti FC Lahti on poistunut voittajana.

- Lahti joukkueena pyrkii ennen kaikkea vahvaan kontrolliin sekä pallollisessa, että pallottomassa vaiheessa. Se puolustaa pääsääntöisesti keskiblokissa, eli pyrkii ensisijaisesti estämään vastustajaa etenemästä maalintekotilanteisiin välittömän pallon voittamisen sijaan. Paineistamisen joukkue aloittaa tietyissä ennalta sovituissa hetkissä, kuten topparin syöttäessä laitapuolustajalle tai syötettäessä alaspäin topparille. FC Lahti säätelee prässikorkeuttaan riippuen vastustajasta.

- Keskinäisessä pelissämme Lahdessa joukkue puolusti melko korkealta kun taas esimerkiksi viime pelissä Honkaa vastaan se pudotti matalalle varjelemaan maaliaan, AC Oulun valmennustiimin jäsen JP Savolainen ruotii lauantain vastustajaa.

Lahti otti kuluneen viikon maanantaina tärkeän 1-0 -kotivoiton FC Hongasta ja paranteli asemiaan sarjataulukon tyvipäässä nousten voiton turvin kahdeksanneksi. Lahden päävalmentaja Mikko Mannila kertoo tämän viikon suurimman painopisteen olleen akkujen lataamisessa. Joukkue suuntasi Ouluun jo tänään.

– Maanantaina pelattiin todella raskaissa olosuhteissa, joten valmistautuminen on ollut vähän lyhyempi kuin normaalisti. Tärkeintä on, että on palauduttu hyvin ja analysoitu, mitä tehtiin hyvin ja mitä voidaan tehdä paremmin. Suurin fokus on ollut siinä, että ne ketkä pelasivat maanantaina isoja minuutteja, olisivat palautuneita ja taas valmiit laittaa huomenna kaikki likoon, Mannila sanoo.

Savolainen nostaa FC Lahden pelaamisesta esille ne seikat, jotka AC Oulun on huomioitava erityisesti.

- Joukkueen puolustaminen mahdollistaa ehkä sen vaarallisimman aseen hyökkäyssuuntaan: Nopeat ja suoraviivaiset vastahyökkäykset, joissa Lahden kolme ylintä pelaajaa ovat olleet avainasemassa. Lauantain ottelussa pallollisena hyvä tasapaino ja pallon menetysten ennakointi ovat ensi arvoisen tärkeitä hyvän lopputuloksen saamiseksi.

- Lahti voi myös toistaa keskinäisen ottelumme suunnitelmansa ja prässätä korkeammalta. Tällöin prässin purkaminen ja tilojen löytäminen sekä vastustajan puolustuslinjan edestä ja takaa korostuu.

Yhtä lailla FC Lahden valmennusjohdossa AC Oulun vahvuudet ovat tiedossa.

- Heidän pelit ovat olleet usein runsasmaalisia ja he ovat erittäin vaarallisia hyökkäyssuuntaan. Siellä on boksissa kaksi erittäin hyvää hyökkääjää, jotka ovat tehneet paljon maaleja, Mannila aloittaa.

- Oulu pyrkii eri pelinvaiheissa todella rohkeisiin pelitekoihin, mikä avaa välillä mahdollisuuksia haavoittaa heitä. Se on yksi iso asia, mikä meidän pitää pystyä laittamaan kuntoon, että ne hetket käytetään hyvin, Mannila jatkaa.

FC Lahden riveistä sitten viime viikonlopun on poistunut Turkkiin siirtynyt Altin Zeqiri ja Savolainen näkee tämän selkeänä menetyksenä joukkueelle.

- Pallollisena Lahti on tyypillinen joukkue, joka pyrkii kontrolliin vahvalla pallonhallinnalla ja joukkueen rakenteella. Joukkue avaa peliä alhaalta vahvasti jossa joukkueen maalivahdilla Marin Ljubicilla on iso rooli. Ylempänä joukkueella on selkeät kaksi kohdetta: Pelata Matheus Alvesille suojaukseen ja pyrkiä erilaisten kombinaatioiden kautta etenemään kohti vastustajan maalia, tai toimittaa pallo tavalla tai toisella Zeqirille. Zeqiri on ollut iso osa joukkueen hyökkäyspeliä, joten laiturin siirtyminen ulkomaille asettaa jonkinlaisen pähkinän tulevan vastustajan valmennukselle, Savolainen arvioi.

Yksi potentiaalinen Zeqirin manttelinperijä on Lahden tuorein vahvistus Anouar El Moukhantir, jonka sopimus julkaistiin hetki sitten.

- Hän pystyy operoimaan muodon ulko- ja sisäpuolella sekä käyttämään molempia jalkoja. Monipuolinen vaihtoehto ja ensimmäisistä harjoituksista jäi hyvä kuva, Mannila kuvailee tuoreinta vahvistusta.

Sivussa huomisesta ottelusta FC Lahdelta ovat loukkaantumisten vuoksi Lassi Järvenpää, Julius Tauriainen ja Pablo Andrade.

Erotuomari: Reitala Oliver
AET 1: Jantunen Olli
AET 2: Honkanen Jukka
4.ET: Niinimäki Pietu


AC Oulu - FC Lahti Raatin stadionilla lauantaina 12.8. kello 17.00. Kaikki kauden Veikkausliigaottelut suorana Ruudusta.

Lähde: AC Oulun verkkosivut, FC Lahden verkkosivut