4-3-3
vko.30 // 24.7.2023

VPS jatkaa voittoputkessa (VPS-FC Haka 4-1)

Kuva: Apollo Photo

VPS pidensi ilmiömäistä voittoputkeaan viiden ottelun mittaiseksi, kun Raita kaatoi FC Hakan kotinurmellaan sunnuntai-illan kohtaamisessa. Vepsu oli paikoistaan Hakaa tehokkaampi, ja ottelu päättyikin lopulta Raidan 4–1 voittoon.

VPS aloitti ensimmäisen puoliajan aktiivisesti, ja pallonhallinta oli suurimmaksi osaksi myös kotijoukkueella. Vaikka Haka sai myös muutaman paikan ensimmäisellä jaksolla, Vepsu peitti laukaustilaa puolustuspäässä laadukkaasti, eivätkä valkeakoskelaiset päässeet kotijoukkueen matalablokin seurauksena huipputonteille. Vepsu puolestaan sai rakennettua hyviä paikkoja hyökkäysalueella, ja maali roikkui myös monta kertaa ilmassa. Ottelun avausmaali oli todella lähellä 33 minuutilla, kun Peter Michael pääsi laukomaan lähietäisyydeltä pallon tolppaan.

Ottelun ensimmäinen maali nähtiin vihdoin 39 minuutilla, kun Tyler Reidin upea yksilösuoritus kruunautui englantilaispelaajan kauden ensimmäiseen osumaan. Reid riisti pallon Ryan Mahutalta kentän oikealla laidalla, ja eteni boksiin lähietäisyydelle laukoen vasemmalla jalallaan pallon upeasti takaylänurkkaan.

Lähes heti edellisen jälkeen vaasalaisyleisö pääsi tuulettamaan jo kotijoukkueen seuraavaa osumaa, kun Peter Michael maalasi taululle lukemiksi 2–0. Antti-Ville Räisäsen upea murtava syöttö tavoitti vasemmalla laidalla Jesper Engströmin, joka tarjoili pallon takaviistoon Michaelille. Nigerialaishyökkääjä otti pallon rauhassa haltuun, ja niittasi kääntölaukauksellaan pallon oikeaan alakulmaan varmalla suorituksella.

Kaikki näytti ensimmäisen puoliajan suhteen VPS:n puolesta hurmokselta, joka kuitenkin pysähtyi ensimmäisen jakson loppuminuuteilla. Hakan Janne-Pekka Laine eteni pitkällä juoksullaan keskialueelta avointa väylää boksiin asti, josta valkeakoskelaisten tähtipelaaja laukoi pallon maalin kattoon. Tauolle siirryttiin 2–1 lukemissa.

Haka jatkoi kavennusmaalin siivittämänä toiselle puoliajalle aloittamalla sen vahvasti. Vierasjoukkue pyrki määrätietoisesti tuomaan peliä tasalukemiin, mutta Hakan huono vire koitui kuitenkin valkeakoskelaisten kohtaloksi, eivätkä vieraat kyenneet löytämään verkkoa paikoistaan hyökkäyskolmanneksella. Liigadebyyttiään pelaava VPS-maalivahti Lauri-Eemil Vetri esti 2–2 lukemat 59 minuutilla ottamalla tärkeän kopin Janne-Pekka Laineen yläkulmaa kohti lähteneestä kudista.

Hakan rankka viikko näkyi kuitenkin myös väsymyksenä, jonka seurauksena VPS sai jälleen otetta pelistä. Kotijoukkue pääsi maalinteon pariin jälleen 77 minuutilla, kun Evgeniy Bashkirov eteni upeasti voitetun kaksinkamppailun myötä vapaasti boksiin vasemmalta. Venäläispelaajan takaviistoon lähettämä syöttö tavoitti täysin vapaana olevan Peter Michaelin pisteen tuntumassa, ja Michael pääsi tuulettamaan jo illan toista maaliaan, kun avopaikasta lähtenyt laukaus painoi visusti Haka-maalin takakulmaan.

Illan kruunasi vielä varsinaisen peliajan jälkeisellä lisäajalla tehty 4–1 maali. Upean kuvion jälkeen Savion ilmiömäinen pystysyöttö boksiin tavoitti Vepsun tuoreimman vahvistuksen Harry Sawyerin, jonka viimeistely painui pomminvarmasti Anton Lepolan taakse. Kyseessä oli australialaishyökkääjän ensimmäinen maali VPS-paidassa ja samanaikaisesti myös Veikkausliigassa. Ottelu päättyi lopulta Sawyerin sinetöimiin lukemiin. Ottelu oli hyvin vähärikkeinen, ja pelin ainoan varoituksen otti Ryan Mahuta repimällä Tyler Reidiä kaksinkamppailussa.