AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
HJK
4-3-3

20

(2-0)

Yleisöä 4306

FC Haka
5-2-3
vko.17 // 29.4.2023

HJK otti varman voiton Hakasta (HJK-FC Haka 2-0)

HJK otti varman voiton Hakasta (HJK-FC Haka 2-0)

Bojan Radulovic avasi Klubin maalihanat. (Kuva: Mira Lönnqvist)

HJK palasi voittojen tielle viime viikonlopun AC Oulu -tasapelin jälkeen, kun FC Haka kaatui Töölössä lukemin 2–0.

FC Haka sai kunnian potkaista pallon peliin, mutta sen jälkeen ei vierasjoukkue päässyt pallonhallinnalla juhlimaan. HJK hyppäsi kuskin paikalle välittömästi pallon riistettyään, ja ensimmäisen puoliajan viimeiset 44 minuuttia olivat vieraiden osalta puolustustaistelua.

Haka pyrki hidastamaan Klubin pelirakentelua tiiviillä ryhmityksellään, mutta kotijoukkue onnistui liikuttelemaan palloa paljon nopeammin kuin esimerkiksi viime viikonloppuna Oulua vastaan, mikä avasi jatkuvasti tiloja linjojen väliin.

Mitä lähemmäs boksia edettiin, sitä tiiviimmin Haka onnistui tukkimaan keskustan. Parhaimmillaan – tai pahimmillaan – koko Hakan miehistö makasi keskikokoisen töölöläisen kaksion kokoisella alueella, joten keskeltä runnominen ei ollut paras vaihtoehto maalipaikkojen luomiseen.

Klubin tilanteet syntyivätkin pääosin kahta reittiä pitkin. Laitapakkeina pelanneille Tuomas Ollilalle ja Pyry Soirille pelattiin tilaa nopeilla kombinaatioilla, ja keskityksillä tavoiteltiin lähinnä Bojan Radulovicia, mutta Hakan vahvat topparit hoitivat pääpallot hyvällä prosentilla.

Toinen reitti oli tältä kaudelta hyvinkin tuttu. Topi Keskinen vaikutti kyllästyvän Hakan matalaan blokkiin, ja laitakiituri lähti muutaman kerran röyhkeästi haastamaan useampaa Hakan puolustajaa vastaan. Vartin kohdalla Keskinen paahtoi läpi kolmesta valkeakoskelaisesta ja tarjoili maukkaan paikan Radulovicille, mutta Anton Lepola pelasti Hakan torjunnallaan.

Ottelu eteni täydellisessä Klubin kontrollissa, eikä Haka vaikuttanut edes kovin kiinnostuneelta harjoittamaan pallollista pelaamistaan. Prässiä vierasjoukkue ei tarjoillut ollenkaan, ja pallonriistojenkin jälkeen peliväline käytännössä lahjoitettiin takaisin Klubille päämäärättömillä roiskaisuilla.

Hakan puolustusmuuri murtui 38 minuutin jälkeen, kun Keskinen jätti liian yksin jääneen Tino Purmeen jalkoihinsa vasemmalla laidalle. 20-vuotias laitahyökkääjä eteni aina boksiin saakka ja tarjoili Radulovicille, joka kauhoi pallon muutamasta metristä maaliin.

Seuraavaa maalia ei yleisö joutunut montaa minuuttia odottamaan. Jukka Raitala tavoitteli puhkovalla syötöllään Atomia, joka päästi pallon ohitseen. Japanilaisen peliliike yllätti tyystin Hakan topparit, joiden välistä Kai Meriluoto pääsi pinkomaan läpiajoon. Meriluoto pelasi vielä Lepolan ulos tilanteesta ja tökkäsi pelivälineen tyhjään maaliin.

FC Haka oli selvästi onnistunut muuttamaan ideologiaansa tauon aikana, ja ensimmäistä kertaa ottelun aikana nähtiin myös vierasjoukkueelta prässäämistä sekä pallollista peliä. Vierailijoiden prässi tuottikin parin kulmapotkun lisäksi myös yhden loistavan maalipaikan, kun Tuure Siira pääsi laukomaan lähietäisyydeltä. Kapteeni-Raitala liukui kuitenkin urhoollisesti väliin.

Klubikin pääsi hyökkäämään nyt selvästi isompiin tiloihin, mutta niiden hyödyntäminen ei onnistunut aivan toivotulla tavalla. Isäntien kolmas maali oli kuitenkin lähellä, mutta kulmapotkusta syntynyt flipperi päätyi lopulta Atomin pään kautta ohi maalin.

Hetkeä myöhemmin oli jälleen Hakan vuoro hätyytellä Klubin maalia. Vasemmalta boksiin noussut Ryan Mahuta tavoitti vielä erinomaisella syötöllään Logan Rogersonin, joka kuitenkin sotkeutui hieman omiin jalkoihinsa, ja tilanne kuihtui kasaan.

Hakan hyvän 15-minuuttisen jälkeen HJK sai jälleen pelin kontrolliinsa. Ensimmäiset vaihdot nähtiin tällä kertaa vasta 72. minuutilla: Anthony Olusanya ja Oliver Pettersson sisään, Georgios Kanellopoulos ja maalintekijä Meriluoto ulos.

Olusanya oli saman tien pahanteossa, kun Keskinen tarjoili "Antulle" mitä mainioimman paikan nopean hyökkäyksen päätteeksi. Olusanyalla oli valtavasti tilaa ja aikaa iskeä viimeinen niitti Hakan arkkuun, mutta sijoitus karkasi kuitenkin puolisen metriä ohi takatolpasta.

Haka ei saanut enää lopussa kunnollista kirivaihdetta päälle, vaan joukkueen eväät tuntuivat olevan syödyt. Klubi pelasi viimeiset minuutit fiksusti turhia riskejä ottamatta, ja Jesse Öst pääsi juhlimaan kauden neljättä nollapeliään. Juhlaan oli aihetta myös nuorella HJK-kärki David Ezehillä, joka pääsi tekemään lisäajalla Veikkausliiga-debyyttinsä.