4-3-3
vko.43 // 26.10.2022

FC Haka voitti avausfinaalin (VPS-FC Haka 0-3)

FC Haka vei finaalin avausosan nimiinsä. (Kuva: Apollo Photo)

Veikkausliigan Eurolopputurnauksen ensimmäinen finaali käytiin keskiviikkona Vaasassa. FC Haka petasi itselleen hyvät lähtöasetelmat toiseen otteluun voittamalla VPS:n 3-0 (3-0).

Haka tuli otteluun hyvällä energialla ja se oli myrkkyä kotijoukkueelle. Varsinkin Logan Rogerson vaikutti olevan täysin pitelemätön oikealla laidallaan. Koskilaiset onnistuivat avausjaksolla kolmesti maalinteossa ja kaikkiin alustus lähti Rogersonin kautta oikealta laidalta.

Haka sai ottelun neljännellä minuutilla kaksi lähes identtistä maalipaikkaa, joista ensimmäisen, niini kään Rogersonin jalasta lähteneen syötön Elias Mastokangas laukoi VPS-maalisssa tilanteen loistavasti pelanneen Oskari Forsmanin syliin. Heti seuraavasta hyökkäyksestä uusiseelantilainen lähetti pallon ilmassa pilkun tuntumaan, mistä Lee Erwin puski pelivälineen tarkasti oikeaan alakulmaan.

Reilu parikymmentä minuuttia myöhemmin sama kaksikko järjesteli illan toista osumaa. Tällä kertaa syöttö lähti päätyviivalta mennen läpi vaasalaisten puolustuksen aina taka-alueelle asti, mistä skottihyökkääjä pääsi rauhassa sijoittamaan pallon jo toistamiseen maaliin.

Kolmannessa maalissa kuvio oli lähes sama, mutta tällä kertaa Rogersonin syöttö tavoitti Oliver Whyten, joka lähti hakemaan laukaisupaikkaa, mutta miestä jouduttiin rikkomaan. Pallo vietiin pilkulle, mistä huimassa pelivireessä ollut Erwin pääsi viimeistelemään ottelun kolmannen maalinsa, sekä kauden ensimmäisen hattutemppunsa, kun pelikellossa oli 43 minuuttia.

Toisella jaksolla nähtiin hivenen ryhdistäytynyt kotijoukkue, joka ei missään nimessä ollut vielä luovuttanut. Finaalisarjan ratkaisee kahden ottelun yhteistulos, joten jokaisella maalilla on merkitystä.

67. minuutilla nähtiin myös sangen harvinainen tilanne, kun päätuomari Peiman Simani joutui jättämään kentän loukkaannuttuaan, ja ottelu oli hetken keskeytyneenä neljäntenä tuomarina toimineen Kalle Mäkisen laittaessa itseään kuntoon. Muutaman minuutin odottelun jälkeen peli sai jatkua Mäkisen juostua kentälle ja VPS pääsi antamaan juuri ennen keskeytystä tullutta vapaapotkuaan. Vaaralliselta paikalta, aivan Hakan kuudentoista kulmalta lähtenyt vapaapotku kilpistyi kuitenkin Hakan muuriin, eikä kotijoukkue saanut siitäkään kiriään toden teolla käyntiin.

Seuraavan kerran peli keskeytyi 74. minuutilla, kun Hakan kapteeni Niklas Friberg ei pystynyt jatkamaan ottelua.

Kotijoukkueelle tarjoutui lopussa helpotusta saada kirittyä Hakan etumatkaa kiinni, kun Jude Arthur katseli keltaista korttia toistamiseen 85. minuutilla.

VPS sai viimeisen kymmenen minuutin aikana luotua painetta Hakan maalille. Muutaman kerran pallo olisi voinut pomppia myös maaliin, mutta uhrautuvasti pelannut puolustus kesti viimeisenä lukkonaan Aatu Hakala, joka sinetöi nollapelinsä lisäajan kuudennella minuutilla esittämällään huipputorjunnalla.

Toinen finaali pelataan Valkeakoskella Tehtaan kentällä sunnuntaina 30.10. kello 15.00 alkaen.