AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
AC Oulu
4-3-3

11

(1-0)

Yleisöä 1287

HIFK
3-4-3
vko.18 // 7.5.2022

AC Oulu ja HIFK pistejakoon (AC Oulu-HIFK 1-1)

AC Oulu ja  HIFK pistejakoon (AC Oulu-HIFK 1-1)

Kuva: Juha Tamminen

Oulussa pelattiin kauden kuudes kierros ja HIFK oli matkustanut AC Oulun vieraaksi Raatin stadionille.

Aurinkoisessa kevätpäivässä pelattu ottelu ei lähtökohdiltaan ollut jalkapallon riemujuhlaa stadionin nurmen oltua melko huonossa kunnossa edelleen. Loppujen lopuksi joukkueet tarjosivat yleisölle tasaisen väännön, jossa asenne ja taistelutahto nousivat isoimpiin rooleihin. Maali molemmille tarkoitti samalla pistejakoa ja etenkin HIFK:lle yksikin piste oli henkisesti todella tärkeä.

Ensimmäinen puoliaika alkoi tunnustellen ja tottuessa pelikenttään ja sen tuomiin vaikeuksiin. HIFK oli joutunut muokkaamaan avauskokoonpanoaan etenkin puolustuksen osalta, kun avauksen vakiopelaajista Wilfried Kanon ja Daan Klinkenberg olivat loukkaantumisten takia pois kokoonpanosta. Heidät korvasivat Jukka Halme sekä Jesse Nikki. Ensimmäiset tilanteet syntyivät varoitusten muodossa. Muutama myöhästynyt taklaus heti alkuun kertoi ottelun tunnelmasta. Rafael Floro sekä Didis Lutumba-Pitah näkivät ensimmäisen vartin aikana varoitusta. HIFK sai jobinpostia 19. minuutilla, kun Halme loukkaantui vaarattomassa tilanteessa ja joutui poistumaan kentältä.

AC Oulu oli saman tien tyly isäntä ja käytti hetkellisen miesylivoimansa hyväksi surutta. Onni Suutari sai pallon laidassa haltuunsa ja lähti haastamaan HIFK-puolustusta. Vahva haasto tuotti tulosta ja pallo löysi keskeltä Enoch Banzan. Tämä laukoi pallon kylmästi ohi Beton ja Oulu kuin varkain 1-0-kotijohtoon kesken Halmeen huoltamisen. Lopulta Halme otettiin vaihtoon ja tilalle juoksi Eero Markkanen.

Puoliaika eteni maalin jälkeen kuten se oli alkanut. Tasaista pallottelua, jossa mukana muutama pistohyökkäys kumpaakin päähän. HIFK sai oikeastaan ensimmäisen tilanteensa 33. minuutilla, kun Lutumba-Pitah harhautteli tyylikkäästi päätyrajalla, mutta viimeinen syöttö karkasi harakoille. Puoliajan loppuun Mattila otti vielä varoituksen ja Jokelainen oli viedä Oulun kahden maalin karkumatkalle ennen taukoa. Lisämaaleja ei kuitenkaan vielä nähty ja tauolle mentiin 1-0 tilanteessa.

Toiselle puoliajalle juoksi sisuuntunut HIFK aivan kuten edellisessä ottelussa HJK:ta vastaan. Tällä kertaa vahva alku toi myös tuloksen. Pitkä pallo ajautui boksiin, jossa Lutumba-Pitah taisteli pallosta Wardin kanssa. Ward ei saanut palloa itselleen, vaan paluupallo ajautui Eero Markkaselle, joka reagoi hyvin. Tyylikäs viimeistely oikeaan alakulmaan ja HIFK oli tullut ottelussa tasoihin. Henkisesti tärkeä maali tärkeään paikkaan.

60. minuutilla alkoi vauhdikas kymmenminuuttinen. Ensiksi Lutumba-Pitah oli karata läpi, mutta pallo jäi kenttään kiinni ja Rafinha ehtii katkaisemaan hyökkäyksen viime hetkillä. Pari minuuttia myöhemmin Pipe Saezin keskitys oli muutaman sentin liian matala, jotta se olisi löytänyt Keaton Isakssonin takatolpalta. Seuranneesta vastahyökkäyksestä Beto pelasti Suutarin upean soolon päätteeksi laukoman kudin jalallaan. Lopuksi Markkanen pääsi Lutumba-Pitahin oivallisesta syötöstä vapaaksi ja harhautti puolustuksen. Laukaus kohti etukulmaa jäi kuitenkin Wardiin, joka teki upean jalkatorjunnan. Hyvistä paikoista huolimatta tilanne Oulussa pysyi lukemissa 1-1.

Viimeiset 20 minuuttia tempo hiljentyi ja isoihin paikkoihin ei kummassakaan päädyssä oikein enää päästy. Näin ollen Oulussa päädyttiin pistejakoon lukemissa 1-1. HIFK:lle lievää jobinpostia ottelussa tuli lopussa vielä Obed Malolon loukkaantuminen. Hänet nähtiin ottelun jälkeen reisi vahvasti teipattuna ja lisäksi Jesse Nikki pelasi pitkään pää siteessä. Kumpikin osoitti taisteluhenkeä loppuun asti, siinä missä myös koko joukkue. Kokonaisuutena tasapelipiste on HIFK:lle varmasti henkisesti todella tärkeä ja ennen kaikkea joukkueen kokonaisilme oli edistystä edellisiin otteluihin ja tästä on joukkueen hyvä jatkaa kohti Turkua ja Inter-ottelua.