FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.14 // 8.4.2020

​Poikkeuksellinen aika pelaajille kehittää esimerkiksi nopeusominaisuuksia

​Poikkeuksellinen aika pelaajille kehittää esimerkiksi nopeusominaisuuksia

Kuva: Juha Tamminen

HJK:n joukkueharjoitukset päättyivät valtiovallan julistettua yli 10 hengen kokoontumiskiellon.

- Normaalisti valmentajan toimenkuvaan kuuluvat kymmenet joukkueen kokonaisuuden hallintaan liittyvät kiireet loppuivat lähes kuin seinään. Alkupettymyksen jälkeen ajatukset kuitenkin siirtyivät siihen, mitä ongelmia meidän pitää ratkoa ja minkälaisia keinoja meillä siihen on käytössä, Klubin päävalmentaja Toni Koskela toteaa HJK:n viikkokirjeessä.

- Ensimmäisenä ja akuuteimpana huolena oli ja on ihmisten hyvinvointi. Sen lisäksi, että pelaajat läheisineen pysyisivät terveenä, huolta herätti monen henkinen jaksaminen. Kaiken epävarmuuden päälle, etenkin meidän ulkomaalaispelaajista suurin osa on Suomessa yksin kaukana perheistään ja tukiverkoistaan. Sen takia on tärkeää, että pelaajiin pidetään säännöllisesti yhteyttä ja autamme niissä puitteissa kuin se on viimeisten viikkojen aikana ollut mahdollista. Vuosiloman jälkeen meitä auttaa myös rutiinit, joita ohjelmaan sisältyvät tapahtumat luovat, Koskela toteaa.

Pelaajien on toistaiseksi hoidettava kunnon ylläpito omatoimisesti.

- Urheilijan kohdalla harjoitteluakaan ei voi täysin unohtaa. Ammattiurheilija ei voi jäädä pitkäksi aikaa sohvalle makaamaan, kun elanto on viime kädessä kiinni omasta suorituskyvystä ja ura kestää vain rajallisen määrän vuosia. Meillä ei ole huolta siitä, sillä pelaajat ovat työskennelleet erinomaisella asenteella ensimmäisestä päivästä lähtien.

- Fyysisten perusvalmiuksien ylläpitäminen, pelikuntoa lukuun ottamatta, on suhteellisen yksinkertaista. Toisaalta pelaajat olivat ennen tauolle jäämistä monilla tavoin erittäin hyvässä kunnossa ja kroppa vastaanottavaisena erilaisille ärsykkeille, joten voisiko tätä poikkeuksellisesta aikaa jotenkin hyödyntää. Esimerkiksi maksimaalisten nopeusominaisuuksien kehittäminen, kun samaan aikaan harjoitellaan ja pelataan, on melkein taiteenlaji niin paljon kestävyysominaisuuksia kuormittavassa lajissa kuin jalkapallo. Etenkin nuorelle pelaajalle tämän pilven hopeareunus voisi olla siinä, että tauko on ylimääräinen ajanjakso kehittää pelkästään omia nopeusominaisuuksia, ilman että joukkueen arki sekoittaa optimaalista rytmiä, Koskela toteaa.

Lisää Toni Koskelan ajatuksia löytyy HJK:n viikkokirjeestä.

Lisää uutisia