vko.25 // 29.6.2019

Ilves voitolla sarjakärkeen (VPS-Ilves 1-2)

Ilves haki kolme sarjapistettä lauantaina Vaasasta kaatamalla VPS:n maalein 2-1 (2-1).

Ottelu alkoi Ilveksen hallinnalla ja Vepsulla oli vaikeuksia luoda pitkiä hyökkäyksiä. Nopeat hyökkäykset vaikuttivat kuitenkin jälleen vaarallisilta ja Elisa Stadion räjähti riemusta jo 9. peliminuutilla. Alain Ebwelle otti erinomaisen ensimmäisen kosketuksen ja pääsi kuljettamaan Ilves-puolustuksen keskelle. Kamerunilainen sai asetella palloa rauhassa ja laukoi lopulta oikealla jalallaan tulisen kudin, joka painui tamperelaisten maalin alakulmaan Mika Hilanderin käsien kautta.

VPS sai otteluun unelma-alun, mutta sarjakakkosen vastauksessa ei kestänyt pitkään. Ebwellen avausmaalista oli ehtinyt kulua alle kymmenen minuuttia, kun Ilves sai kulmapotkun. Jair lähetti kierteisen pallon maalille ja toppari Tatu Miettunen pääsi puskemaan läheltä. Martin Kompalla sai kätensä puskun eteen, mutta pallo upposi silti Vepsun verkkoon.

Ilves jatkoi painostamista myös tasoitusmaalinsa jälkeen, mutta VPS: matalalle valunut puolustusmuoto kesti Ilveksen yritykset. Tasatilanne näytti kestävän aina jakson loppuun saakka, mutta Ilves pääsi iskemään vielä kerran tuomarin antamalla lisäajalla. Jair murtautui oikealta laidalta ja pelasi pallon takaviistoon Lauri Ala-Myllymäelle. Kovassa vireessä oleva Ala-Myllymäki laukoi pallon voimalla Kompallan taakse ja tamperelaiset siirtyivät johtoon juuri ennen puoliaikaa.

VPS tuli toiselle jaksolle sisuuntuneena. Palloa onnistuttiin pitämään paremmin ja hyökkäykset olivat pidempiä. Pelikellossa oli 54 minuuttia, kun Juho Lähde sai jalkansa vapaaksi Ilveksen rangaistusalueen edustalla, mutta Hilander torjui Lähteen matalan laukauksen. Pian tämän jälkeen Martti Haukioja pääsi keskittämään vasemmalta ja Samu Alanko oli lähellä ehtiä palloon ensimmäisenä. Ilves-puolustaja kuitenkin onnistui katkossaan ja tilannetta seurannut Ebwellen laukaus blokattiin.

Peliä oli pelattu 65 minuuttia, kun Ilveksen Baba Mensah yritti suojata pallon päätyrajan yli. Vaihdosta kentälle tullut Kostas varasti pallon ja pääsi hyvään syöttöpaikkaan. Hilander heittäytyi kreikkalaisen syötön ja esti VPS:n lähes varman tasoitusmaalin. VPS:n hyvät otteet jatkuivat, mutta koko kauden hyvin puolustanut Ilves kesti vaasalaisten yritykset.

VPS joutui ottamaan yhä enemmän riskejä, joka avasi tilaa Ilveksen hyökkääjille. Ala-Myllymäki ohitti Timi Lahden 77 minuutin kohdalla ja pelasi joukkuekaverinsa hyvään paikkaan. Kompalla torjui ensimmäisen yrityksen ja Haukioja blokkasi seuraavan, ja VPS:n mahdollisuudet pysyivät yhä elossa.

Ottelun edetessä Ilves onnistui jäädyttämään peliä yhä paremmin. Pallon saadessaan tamperelaiset kuluttivat fiksusti sekunteja pois pelikellosta ja VPS:n kiri ei päässyt käynnistymään kunnolla. Kotijoukkue sai vielä yhden huippupaikan, kun pallo jäi pyörimään Ilveksen rangaistusalueelle Haukiojan pitkän sivurajaheiton jälkeen. Eero-Matti Auvinen pääsi puskemaan, mutta topparin pusku hipaisi ristikkoa ja painui yli päätyrajasta.

Ottelun lopussa ei enää juhlittu maalipaikoilla ja Ilves pyrki suojaamaan pallo kulmalipulla. Lisäaikaa pelattiin vain kahden minuutin verran, jonka jälkeen Oskari Hämäläinen vihelsi pilliinsä ja Ilves aloitti voitonjuhlat.

KPV-VPS Kokkolan Keskuskentällä lauantaina 6.7. klo 17 ja Ilves-SJK Tammelan stadionilla sunnuntaina 7.7. klo 18.30. Otteluita voi seurata suorana lähetyksenä Ruudussa.

Lähde: VPS:n verkkosivut