3-4-3
vko.26 // 1.7.2023

VPS sai jyvän kohdilleen (VPS-FC Inter 3-0)

Kuva: Apollo Photo

VPS:n pitkä tappioputki tuli viimein päätökseen, kun Raita kukisti FC Interin kotinurmellaan suvereenilla ja ansaitulla voitolla.

VPS aloitti pelin vahvasti, ja ensimmäinen maali nähtiin jo 8 minuutilla. Roni Huddin antama hyökkäyskulma löysi etutolpalla vapaana olleen Samu Alangon, joka ohjasi taidokkaasti pallon verkon perukoille. Vepsun loistava alku antoi joukkueelle itseluottamusta, joka näkyi määrätietoisena tekemisenä hyökkäyskolmanneksella.

Vepsu sai jatkuvasti aikaan hyviä tilanteita, ja maalinteko oli monta kertaa lähellä. Raidan avainpelaajaksi osoittautui Roni Hudd, joka haastoi hyökkäysalueella taitavasti Interin puolustuslinjaa, sekä jakoi palloa laadukkaasti huippupaikoille. Myös Huddin antamat erikoistilanteet aiheuttivat Interille päänvaivaa.

23 minuutilla lukemat olivat jo 2–0, kun Jesper Engstöm antoi upean pystysyötön Peter Michaelille juoksuun. Kahdella yhtä vastaan edenneessä hyökkäyksessä vasemmalla oleva Michael haastoi Interin Noah Nurmea kaksinkamppailussa, jolloin nigerialaishyökkääjälle avautui tila oikealle jalalle. Michaelin tarkka kuti tavoitti Interin maalin oikean takakulman, ja "Dirlandaa" pärähti soimaan jo toistamiseen ensimmäisellä puoliajalla.

FC Inter ei onnistunut oikeastaan missään vaiheessa murtautumaan Vepsun boksiin ensimmäisellä puoliskolla, ja Raidan puolustuslinja hoiti tilanteet varsin laadukkaasti omalla alueellaan. Interin ainoa vaarallinen paikka ensimmäisellä jaksolla syntyi 42 minuutilla Baba Mensahin menetyksestä omalla alueella. Interin Iiro Järvinen pääsi riiston kautta etenemään Vepsun rangaistusalueelle, mutta keskikenttäpelaajan laukaus epäonnistui ja vieri Juhani Pikkaraisen hyvän blokin kautta päätyrajasta yli. Jälkitilanteen hyökkäyskulman hoiti laadukkaasti pois jälleen Pikkarainen, joka esitti ottelussa erittäin vahvoja otteita.

Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin myös yksi varoitus. Vepsun Prosper Ahiabu tuli huolimattomasti vastustajan jaloille pallontavoittelutilanteessa, jolloin ghanalaispelaaja sai katsella keltaista korttia 30 minuutilla. Tauolle siirryttiin 2–0 lukemissa.

Toinen puoliaika alkoi aktiivisemmalla Interin hallinnalla, kun vierasjoukkue pääsi liikuttelemaan palloa Vepsun boksin ulkoreunalla. Inter pyrki hakemaan laukauksia lähietäisyydeltä, mutta Vepsu onnistui blokkaamaan ja purkamaan pallot pois rangaistusalueelta. Mitään sen laadukkaampaa maalipaikkaa ei nähty Vepsun kärsivällisen ja taitavan puolustuspelaamisen ansiosta. Harmittavasti kuitenkin Baba Mensah joutui ottamaan pelin toisen varoituksen tullessaan pää edellä pallontavoittelutilanteeseen Iiro Järvistä vastaan.

Peli sai dramaattisen käänteen, kun Interin Juho Hyvärinen lähetettiin pukukoppiin suoralla ulosajolla. Hyvärinen rikkoi läpijuoksussa ollutta Roni Huddia tahallisesti, jolloin Inter-puolustaja sai katsella punaista korttia oikeutetusti. Inter joutui pelaamaan loppupelin vajaalla miehityksellä, jonka seurauksena joukkue ei kyennyt enää haastamaan kotijoukkuetta hyökkäysalueella.

Hyvärisen punaisesta myönnettiin vapaapotku, josta syntyi pelin kolmas maali. Roni Huddin antama laadukas vapaapotku löysi täysin vapaana boksissa juoksevan Mikko Pitkäsen, joka pääsi ohjaamaan suoraan ilmasta palloa maalille. Inter-maalivahti Eetu Huuhtanen onnistui torjumaan ensimmäisen yrityksen, mutta eteen torjuttu pallo tarjoiltiin Pitkäselle kuin tarjottimella. VPS-puolustaja pääsi täten niittamaan pallon vastustamattomasti verkkoon laukoen kauden ensimmäisen maalinsa.

Vepsu rakensi lähes jokaisesta hyökkäyksestään hyviä tilanteita, ja pallonhallinta oli laadukasta hyökkäysalueella. 4–0 lukemat olivat lähellä vielä 71 minuutilla, kun Roni Huddin antama hyökkäyskulma osoittautui jälleen vaaralliseksi. Huddin kulma saavutti boksissa Peter Michaelin, joka koitti taidokasta saksipotkua 11 metristä. Blokattu laukaus pomppi lopulta Juhani Pikkaraisen jalkaan, joka pommitti pallon Inter-maalin ylärimaan.

VPS sai aikaan vielä huippupaikkoja, mutta enempää maaleja ottelussa ei nähty. Vepsu oli selvästi vahvempi joukkue lauantain ottelussa, ja otti kotikentältään kauan kaivatut kolme pistettä 3–0 lukemin.