AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.26 // 5.7.2019

​Hongan Veikkausliigaan toissa kaudella ampunut pelaaja ei kadu lopettamispäätöstään

​Hongan Veikkausliigaan toissa kaudella ampunut pelaaja ei kadu lopettamispäätöstään

Ilari Äijälä teki maalin, jolla FC Honka kukisti HIFK:n Veikkausliigakarsinnassa vierasmaalisäännön turvin ja nousi sen myötä Veikkausliigaan kaudeksi 2018. Samalla päättyi myös Äijälän ammattilaisura. (Kuva: Juha Tamminen)

Ilari Äijälän viimeiseksi urotyöksi ammattilaiskentillä jäi FC Hongan nostaminen Veikkausliigaan. Hän ei kadu sitä, että päätti uransa vain 31-vuotiaana.

Syksyllä 2017 FC Honka sai sinetin nappikaudelleen. Joukkue sijoittui toiseksi Ykkösessä ja pääsi sen myötä pelaamaan Veikkausliigakarsintaa HIFK:ta vastaan.

Toisen osaottelun 1-1-vierastasapeli Telia 5G Areenalla riitti Hongalle nousuun vierasmaalisäännön turvin. Ratkaisevan maalin HIFK:n verkkoon ampui Töölössä espoolaisten vasen laitapuolustaja Ilari Äijälä, joka harhautti HIFK:n puolustajan upean nousunsa jälkeen ja laukoi pelivälineen oikealla jalallaan maalin takanurkkaan.

Erikoista oli, että vasenjalkainen Äijälä teki tuon näyttävän maalin oikealla jalallaan.

Tuohon peliin päättyi myös Äijälän ura. Hän päätti ottelun jälkeen lopettaa ammattilaiskentillä pelaamisen vain 31 vuoden ikäisenä. Päätöksessä painoi eniten se, että Äijälä halusi olla enemmän perheensä kanssa.

- Kyllä se aika ikimuistoinen kausi oli. Varsinkin, kun se vielä huipentui tuolla tavalla. En ollut ennen sitä peliä miettinyt, että tämä on viimeinen ammattilaisuran peli, mutta kyllä sellaisia ajatuksia oli siinä kauden aikana. Vaikka mentiinkin voitosta voittoon ja oli hyvä fiilis pelata, niin minulla oli aika paljon ajankäytöllisiä ongelmia, Äijälä kertoi.

- Tein kuitenkin töitä samalla ja kolmesta lasta on kotona, ja heilläkin alkaa olla harrastuksia. Sillä tavalla oli aika hektistä se elämä.

Hän korostaa, ettei kadu lopettamispäätöstään.

- Aikansa kutakin. Oli hienoa pelata futista Suomessa. Pitää aina korostaa sitäkin mitä on saavuttanut. Monesti kysytään, mikä on paras saavutus tai mikä on hienointa. Kyllä minä sanon, että se matka on ollut kliseisesti se hienoin juttu. Ne ihmiset, joita on kohdannut uran aikana.

- Nytkin kun kierretään oman pojan kanssa turnauksia, niin siellä vastustajan joukkueissa alkaa olla tuttuja valmentajia. Futisyhteisöön on tullut aikamoiset kontaktit uran aikana. Se on kiva asia.

Nykyään Äijälä toimii Punainen kortti rasismille -hankkeen projektipäällikkönä. Hän aloitti tehtävässä vuonna 2016 pelatessaan PK-35 Vantaassa.

Äijälä vieraili aiemmin tällä viikolla Suplan Veikkausliiga ja Naisten Liiga -podcastissa. Yli tunnin pituisen jakson pääset kuuntelemaan alla olevan linkin kautta.

Lisää uutisia