AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.39 // 30.9.2018

Rovaniemellä muutoksen tuulia - ”RoPS on tällä hetkellä poikkeuksellisen edullisessa asemassa”

Rovaniemellä muutoksen tuulia - ”RoPS on tällä hetkellä poikkeuksellisen edullisessa asemassa”

Kuva: Juha Tamminen

Suuri määrä RoPS:n vanhempia sekä joukkueiden toimihenkilöitä kokoontui torstaina kuulemaan ja keskustelemaan seuran tulevista toimintamalleista. Agendan keskiössä olivat pelaajien entistä laadukkaampi valmennus sekä alkava satelliittiseuratoiminta.

Koko suomalaisen jalkapallon organisaatiomalli on muuttumassa. Seurojen Palloliitto -nimellä kulkevassa kehitysohjelmassa Palloliiton omaa organisaatiota kevennetään, päällekkäisyyksiä puretaan ja tehtäviä siirretään enemmän niille seuroille, joilla on valmius sekä halukkuus palveluiden tuottamiseen.

Jo ennen kehitysohjelmaa seurojen toimintaa on ohjannut Palloliiton laatujärjestelmä. Laatujärjestelmässä seurojen osaaminen ja taso määritellään erilaisin mittarein. Tarkasteltavia asioita ovat mm. urheilutoiminta sekä hallinto. Korkeammalle tasolle nousu mahdollistaa uusien tukien kuten talenttivalmennustuen saamisen.

Laatujärjestelmään ja organisaatiomallin muutokseen liittyen alueen vahvimpien seurojen toivotaan jatkossa ottavan suurempaa roolia seurakehityksessä. Mikäli RoPS nousee ensi vuoden alussa laatujärjestelmän neljännelle tasolle, olisi se siinä vasta neljäs seura koko Suomessa ja ainoa Pohjois-Suomessa.

Rovaniemen Palloseura astui vuoden alussa valmennuksellisesti uuteen aikakauteen. Miesten edustusjoukkueen päävalmentajana aloitti Toni Koskela, valmennuspäällikkönä Pasi Tuutti sekä nappulapäällikkönä ja tutorina Juho Luukkonen. Heidän lisäkseen marraskuussa akatemiavalmentajana aloittaa Mikko Lignell.

- Olemme olleet onnekkaita saadessamme pohjoiseen Pasin Suomen suurimmasta sekä Tonin Suomen menestyneimmästä jalkapalloseurasta, RoPS:n toiminnanjohtaja Hannu Korhonen kertoo.

- Oman kehittymisen lisäksi meille on tärkeää rekrytoida myös sellaista osaamista, jota meillä ei entuudestaan ole. Viimeisimpänä esimerkkinä on pian seuraan saapuva, vahvan kansainvälisen ja akateemisen taustan omaava Mikko Lignell. Hänen avullaan saamme mm. pelianalytiikan jokaisen joukkueen ja pelaajan käyttöön.

Jo talvella RoPS käynnisti Pasi Tuutin johdolla arvion seuran nykyisestä tilanteesta. Haluttiin tietää tarkalleen, missä seuran urheilutoiminta menee, ja samalla luoda yhtenäinen toimintamalli alkaen nuorimmista ikäkausijoukkueista edustusjoukkueeseen.

Juniorijoukkueille ei ole itsetarkoitus seurata pelitavallisissa asioissa juuri edustusjoukkuetta, vaan lähtökohta on lajin kansainvälisessä kehityssuunnassa.

- Olen nähnyt monta seuraa tässä maassa, ja RoPS on tällä hetkellä poikkeuksellisen edullisessa asemassa, Pasi Tuutti kehuu.

- Meillä on edustusjoukkueen valmentaja, Toni Koskela, joka on aidosti kehittämässä koko seuran pelitapaa ja mukana kouluttamassa valmentajia. Sellaista ei tällä tasolla juuri muualla tapahdu.

Rovaniemen Palloseuran uuden opetussuunnitelman ja pian valmistuvan laajan koulutusmateriaalin toivotaan hyödyttävän koko pohjoisen alueen jalkapallokenttää. Sitä päämäärää tukee myös vastikään aloitettu satelliittiseuratoiminta.

Satelliittiseuratoiminta tarkoittaa yhteistyötä, jonka tarve lähtee yhteistyöseurasta. Tuki voi olla valmennuksellista, tapahtumajärjestelyihin tai markkinointiin liittyvää taikka seuran hallinnon sparraamista. Pyrkimys on tukea koko lappilaista jalkapallokenttää, kehittää jalkapallosta alueellisesti suurempi laji sekä syventää yleistä lajikulttuuria.

- Perusajatus on auttaa kasvattajaseuroja ja samalla pelaajaa omassa lähiympäristössään niin pitkään kuin mahdollista, Pasi Tuutti kuvailee.

- Tavoite on, että entistä suurempi määrä pelaajia voisivat olla kotipaikkakunnallaan entistä laadukkaamman toiminnan parissa. Toki toivomme, että lahjakkaat pelaajat siirtyisivät huippuvaiheessa Rovaniemelle, mutta tuolloin puhutaan jo toista astetta aloittelevista opiskelijoista.

RoPS:n satelliittiseuratoiminta käynnistettiin viime kesänä ensimmäisillä maakuntakierroksilla. Juho Luukkosen organisoimissa seuravierailuissa vastaanotto yhteistyötunnusteluille on ollut positiivinen. Ensimmäiset yhteistyösopimukset voidaan julkistaa lähiviikkoina.


RoPS-SJK Rovaniemen keskuskentällä sunnuntaina 30.9. kello 18.30. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.

Lisää uutisia