AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.39 // 30.9.2018

RoPS:ssa positiviinen buumi - ”Organisoidulla jalkapallolla voi saada myös tulosta”

RoPS:ssa positiviinen buumi - ”Organisoidulla jalkapallolla voi saada myös tulosta”

Kuva: Juha Tamminen

Rovaniemen Palloseurassa on meneillään iso vuosi. Edustusjoukkue pelaa Veikkausliigan hopeisista mitaleista ja paljon tapahtuu myös muilla tasoilla.

RoPS on Veikkausliigassa toisena neljä pistettä edellä KuPS:aa, FC Honkaa ja Ilvestä. Seuran reservijoukkue RoPS/2 varmisti nousunsa Kakkoseen hyvissä ajoin ja naiset taistelevat paikasta Naisten Liigaan.

Kaikki tämä ei ole seurausta yhden vuoden onnistuneesta työstä, mutta kuluva vuosi on kuitenkin eräänlainen käännekohta seuran tekemisessä.

Yksi muutoksen tekijöistä on Ilveksestä Rovaniemelle siirtynyt Pasi Tuutti, joka aloitti RoPS:n yli 12-vuotiaiden valmennuspäällikkönä ja edustusjoukkueen apuvalmentajana vuoden alussa.

- Seuran ympärillä on positiivinen buumi. Se on seurausta koko seuran, hallinnon ja operatiivisen puolen, yhteen hiileen puhaltamisesta. Positiivinen kierre on mahdollista, kun operatiiviset tahot ovat kokeilleet rohkeasti, epäonnistumisia pelkäämättä, uusia asioita, Tuutti toteaa.

Esimerkiksi rohkeudesta Tuutti nostaa edustusjoukkueen kausikorttikampanjan, joka keräsi kehuja ympäri maata. Kausikortteja myytiin yli 3000, kun hinnaksi oli asetettu vain 59 euroa. Seura teki samalla kaavalla kokeilun lasten nappulakoulusta. Hinnaksi laitettiin 150 sijaan 59 euroa.

- Halusimme testata, onko lasten harrastuksissa kipurahakynnys. Viime vuonna lapsia oli 250, tänä vuonna melkein 700. RoPS:ssa on tällä hetkellä ensimmäistä kertaa historiassa yli 1000 pelaajaa.

Yksi Tuutin vuoden tärkeistä tehtävistä on ollut seuran laatujärjestelmän päivittäminen. RoPS on urheilutoiminnassa tasolla kolme ja dokumentointi kohti nousua tasolle neljä on enää muutamia viikkoa vaille valmis. Konkreettisesti uusi taso mahdollistaa uusien tukien kuten talenttivalmennustuen saamisen. Lue aiheesta lisää RoPS:n verkkosivuilta.

Seuraava merkittävä kehityskohde koskee edustus-, reservi- ja B-juniorijoukkueiden yhteistyötä. Näiden valmentajat tulevat muodostamaan yhteisen valmennustiimin.

Erityisesti Tuutin puheessa toistuu sana toimintakulttuurin muutos. Päävalmentaja Koskela on tehnyt kokonaisvaltaista työtä edustuksessa ja tapoja halutaan "valuttaa" entistä enemmän nuoriin. Tuutti jakaa varauksettomat kiitokset ja kehut Koskelalle, joka on ollut laajasti kiinnostunut seuran pelaakehitystyöstä ja antanut siihen oman panoksensa.

- Toimintakulttuurin muutos koskien pelaajan arkea, eli harjoittelu ja kaikki muu toiminta sen ympärillä, tuo meille sellaisia etuja, että pystymme toimimaan aiempaa laadukkaammin. Pääajatus on, että pelaajien kehitys on maksimaalisen hyvää ja että heistä tulee maksimaalisen hyviä pelaajia.

- Vaikka Toni ei olisi tullut Rovaniemelle täksi vuodeksi, niin muutosta olisi tehty. Se kuitenkin kiihdyttää prosessia erityisesti, että edustusjoukkue edustaa samaa pelifilosofiaa kuin uusi valmennuslinjamme. Tulokset Veikkausliigassa myös tukevat prosessia. Pelaajakehityksen ja pelitavan edut nähdään paljon valoisammin. Muutos otetaan helpommin vastaan kuin jos pelattaisiin putoamisesta, vaikka peli olisi kuinka hyvää.

Entinen pelaaja ja pitkään töitä suomifutiksen parissa myös naisten puolella tehnyt Tuutti on iloinen huippujalkapallon suunnasta Suomessa.

- Millaista jalkapalloa pelaavat ne joukkueet, jotka ovat sarjataulukossa ylimpänä? Kansainvälisen jalkapallon esiinmarssi Veikkausliigassa on mielestäni silmiinpistävää. Organisoitu pallonhallintapeli on tullut Veikkausliigaan isommassa määrin kuin aiempina vuosina. Minusta henkilökohtaisesti tämä on mahtava uutinen.

- Organisoidulla jalkapallolla voi saada myös tulosta. Sitä joskus kyseenalaistetaan. Tämä vuosi on todistanut tuon mahdolliseksi.


RoPS-SJK Rovaniemen keskuskentällä sunnuntaina 30.9. kello 18.30. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.

Lisää uutisia