AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
HJK
3-4-3

12

(0-1)

Yleisöä 10121

KuPS
4-3-3
vko.42 // 21.10.2023

Niukka tappiokin riitti HJK:lle (HJK-KuPS 1-2)

Niukka tappiokin riitti HJK:lle (HJK-KuPS 1-2)

Kuva: Juha Tamminen

HJK juhli lauantaina neljättä perättäistä ja historiansa 33. Suomen mestaruuttaan, kun kova kamppailu Kuopion Palloseuraa päättyi kuopiolaisten 2–1-vierasvoittoon.

Joukkueet päätyivät 27 ottelukierroksen jälkeen tasapisteisiin, mutta Klubi vei mestaruuspokaalin itselleen paremman maalieronsa ansiosta.

Kolmen maalin takaa-ajoasemasta otteluun lähtenyt KuPS aloitti juuri kuten olettaa saattoi: Keltapaitainen vierailija painoi vimmatusti päälle heti alkuvihellyksestä lähtien, ja riskitaso nostettiin saman tien lähes tappiin saakka.

Kuopiolaisten räväkkä alku tuotti maalin heti ensimmäisestä erikoistilanteesta. KuPS nosti koko nippunsa Klubin boksiin keskialueen vaparissa, jota maalivahti Johannes Kreidl tuli antamaan noin 45 metrin etäisyydeltä. HJK:n pelaajisto odotti keskitystä, mutta Kreidl pelasikin matalan syötön boksin painottomalle kulmalle Jasse Tuomiselle, jonka laukauksen Bojan Radulovic peitti. Paluupallo pomppi pilkun tuntumaan Eliton Juniorille, jonka kuti kimposi HJK-pelaajien jalkojen kautta ohi Jesse Östin.

KuPS käytti vastaavaa taktiikkaa muissakin erikoistilanteissaan ja pyrki rakentamaan sivurajaheitoistaankin vaarallisia maalintekotilanteita. Yksi oli sataa suoraan Klubin laariin, kun vastaan iskenyt Topi Keskinen pelasi Santeri Hostikan läpiajoon. Hostikka eteni ylhäisessä yksinäisyydessään KuPSin boksiin saakka, mutta Kreidl torjui HJK-hyökkääjän matalan yrityksen.

Peli eteni suhteellisen tasaisissa merkeissä, kenties hieman vahvemmin HJK:n komennossa. KuPS ei kyennyt niin sanotussa avoimessa pelissä luomaan juurikaan uhkaa HJK:n puolustuskolmannekselle, mutta erikoistilanteet olivat alati vaarallisia. Eliton Junior laukoi vaparin reilusta 20 metristä kohti Klubin maalin vasenta alanurkkaa, mutta Öst liimasi.

Klubi sai avausjaksolla Hostikan läpiajon lisäksi pari muuta laadukasta maalipaikkaa. Ensin Keskinen laukoi vasurillaan kohti etuyläkulmaa, ja kymmenisen minuuttia myöhemmin Tenho pääsi puskemaan Lucas Lingmanin erinomaisen keskityksen kohti KuPS-maalia, mutta Kreidl selvitti molemmat tilanteet.

Toisen jakson ensimmäinen vartti oli varovaista puolin toisin. Kuopiolaiset pitivät enemmän palloa, mutta kumpikaan joukkue ei kyennyt luomaan merkittäviä hyökkäyksiä. Sitten iski HJK. Georgios Kanellopoulos käynnisti riistollaan Klubin vastahyökkäyksen, ja Keskinen toimitti pallon boksiin. Kreidl pääsi nyrkkeineen väliin, mutta Pyry Soiri oli ensimmäisenä irtopallossa ja laukoi sen puolityhjän KuPS-maalin alanurkkaan.

Soirin kauden toinen osuma räjäytti loppuunmyydyn Bolt Arenan kotiyleisön spontaaniin riemuun – mutta vain hetkeksi. KuPS oli lähellä tasoittaa jo kulmapotkustaan, kun Anton Popovitch laukoi kohti Östiä. Siitä selvittiin vielä, mutta tilannetta seurannut rajaheitto oli liikaa. HJK selvitti ensimmäisen pallon väljemmille vesille, mutta Seth Saarisen unelmalaukaus boksin rajan takaa painui HJK-maalin alanurkkaan.

KuPS pääsi siis nopeasti takaisin tilanteeseen, jossa se tarvitsisi vielä kaksi maalia. HJK puolusti kuitenkin suurella sydämellä, kun jokaisesta pallosta kamppailtiin viimeiseen saakka. KuPS ei pystynyt luomaan ottelun viimeisen vartin aikana enää kunnollisia maalipaikkoja yhtä Jasse Tuomisen laukausta lukuun ottamatta.

Sen sijaan Radulovicilla oli kaksikin saumaa viimeisen niitin iskemiseen. Ensin espanjalainen pääsi ohjaamaan Hassane Bandén fantastisen syötön lähietäisyydeltä kohti maalia, mutta Kreidl kesti. Vain sekunteja myöhemmin KuPS-puolustus syötti Radulovicin nokikkain Kreidlin kanssa, mutta tällä kertaa Radulovicin laukaus karkasi reilusti yli.