AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
Ilves
4-4-2

00

(0-0)

Yleisöä 2945

IFK Mariehamn
5-3-2
vko.28 // 15.7.2023

Ilves ja IFK Mariehamn tasasivat pisteet (Ilves-IFK Mariehamn 0-0)

Ilves ja IFK Mariehamn tasasivat pisteet (Ilves-IFK Mariehamn 0-0)

Kuva: Jimi Soinila

Ilves kohtasi aurinkoisena lauantai iltapäivänä pitkän matkan Ahvenanmaalta Tampereelle taittaneen IFK Mariehamn miehistön. Ennen ottelun alkua Ratinan nurmella nähtiin 40 vuotta sitten Ilveksen ainoan Suomen mestaruuden voittaneen joukkueen henkilöstöä.

Juhlallisuuksien jälkeen saatiin kentälle iltapäivän päätähdet ja taistelu molemmille joukkueille arvokkaista sarjapisteistä sai alkaa hieman vajaan kolmen tuhannen katsojan silmien edessä.

Ilves oli ottelun aivan ensimmäisten minuuttien aikana terävän näköinen ja sai liikutettua palloa nopeatempoisesti, mutta pelin tasaannuttua vieraat ottivat pelivälineen haltuunsa ja Ilves puolusti kurinalaisesti puolustusmuodossaan, vaihdellen puolikorkean ja matalan blokin välillä.

Kotijoukkue onnistui pelisuunnitelmassaan, pitäen ottelun ensimmäisen parikymmentäminuuttia rauhallisena ja lisäten kierroksia hyökkäspelaamiseensa. Ensimmäinen laadukas maalipaikka nähtiin 22. minuutilla, kun Ilveksen ahkerimmaksi vaaran aiheuttajaksi nousi jälleen Santeri Haarala, jonka vasemman laidan nousu päättyi hyvään poikittaissyöttöön Oiva Jukkolalle. Ilves-kasvatin ensimmäinen kosketus jätti kuitenkin hieman parantamisen varaa ja Jukkola joutui hieman kiirehtimään laukaustaan, ja vieraiden maalilta vastaan tullut Elmo Henriksson pystyi torjumaan.

Seuraava Henrikssonin torjuntaan pakottanut Ilves-pelaaja oli bermudalaishyökkääjä Djair Parfitt-Williams, joka tanssahteli vasemmalta parinkin valkopaidan ohi, mutta Henriksson oli alakulmassa vastassa. Paria minuuttia myöhemmin topparintontila pelintekoalueelle noussut Seydine N'Diaye vippasi pallon kauniisti vieraiden linjan taakse Haaralalle, mutta puolustus pääsi väliin juuri ennen laukaisuhetkeä.

Ilves alkoi ottaa selkeämmin hallintaa pelitapahtumista jakson loppua kohden, mutta tauolle mentiin maalittomana.

Toinen jakso alkoi kotijoukkueen hieman aggressiivisemmalla prässipelaamisella ja MIFK:n maalille syntyikin liikennettä heti jakson alussa, mutta viimeiset syötöt eivät tavoittaneet keltapaitoja. Toisen jakson ensimmäinen todella vaarallinen paikka siunaantui vieraille, kun valkopaidat murtautuivat Ilveksen rangaistusalueelle ja saivat luotua tekopaikan vain muutaman metrin päässä Ilveksen maalista, mutta Otso Virtanen venyi sensaatiomaiseen reaktiotorjuntaan ja Ilves puolustus blokkasi jatkoyritykset.

Keltavihreät selvisivät sydän kurkussa ilman takaiskua ja pian kotijoukkueen hyökkäyksiin alkoi jälleen löytyä parempaa terävyyttä. Tunnin kohdalla nähtiin yksi ottelun vaarallisimpia nopeita vastahyökkäyksiä, kun muutaman keltapaidan rintama lähti kirmaamaan kohti vieraiden maalia ja keskikentällä ahkeroinut Yusif Moussa pelasi vasemmalta vauhtiin Haaralan. Jälleen Ilveksen ahkerimmaksi vaaran luojaksi muodostunut Haarala sai boksissa jalan auki, mutta pallo karkasi sen verran, että Henriksson ehti jälleen tulemaan vastaan ja torjumaan laukauksen.

Ilves teki tuplavaihdon pelin 63. minuutilla, kun Sebit James Ngor ja Baddredine Bushara pääsivät peliin mukaan, Adam Larssonin ja Oiva Jukkolan siirtyessä vaihtopenkin puolelle. Ngor oli ensitöikseen lähellä prässätä pallon Henrikssonin jalasta maaliin, mutta vieraiden maalivahti selvisi täpärästi tilanteesta.

Australialainen oli vielä toistamiseen lähellä avausmaalin pakottamista, kun hyökkääjä ohitti pari kappaletta vieraiden puolustajia ja pamautti vasurin vedon kohti maalin etuyläkulmaa, mutta tilanne päättyi jälleen torjuntaan.

Vielä ottelun lisäajalla Felipe Aspegren löysi n. 20 metrin etäisyydeltä tilaa ja lähetti kierteisen laukauksen kohti yläkulmaa, mutta Henriksson venyi vielä kertaalleen ja piti maalinsa puhtaana ottelun kolmannella huipputorjunnallaan.