AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
Ilves
4-4-2

10

(1-0)

Yleisöä 3209

FC Haka
4-4-2
vko.26 // 4.7.2021

Ennakko: Ilves - FC Haka

Ennakko: Ilves - FC Haka

Kuva: Juha Tamminen

Maanantaina mitellään Pirkanmaan herruudesta, kun Tampereen Ilves ja Valkeakosken FC Haka kohtaavat Ratinan stadionilla. Molemmat joukkueet tavoittelevat keskinäisen paremmuuden selvittämisen lisäksi ylempää loppusarjaa Veikkausliigassa.

Viimeisimmissä otteluissaan kesäkuun lopussa molemmat seurat joutuivat tyytymään 1-1-tasapeleihin. Ilves ja verkkoja heiluttanut Eetu Vertainen olivat lähellä vierasvoittoa KTP:tä vastaan, mutta raitapaidat venyivät tasatulokseen ohuella marginaalilla. Haka puolestaan johti vahvoin ottein kotiotteluaan FC Honkaa vastaan Seth Saarisen maalilla, mutta 51. minuutilla tullut Eero-Matti Auvisen kentältäpoisto ja tasoitus rangaistuspotkusta käänsivät kurssin. Erikoista oli myös, että Auvinen ei tosiasiassa tehnyt rikettä, vaan kyseessä oli Niklas Friberg, jolle myöhemmin pelikielto myös kohdennettiin.

– Kuten meilläkin, Hakalla on ollut tiukkoja pelejä. Välillä yhden maalin tappio, välillä yhden maalin voitto. Tasaista oli heillä viimeisimpänä Honkaakin vastaan. Pitkässä juoksussa pitää vain saada pienet erot kääntymään eduksi. Aiempaa tulosta ei voi jäädä pitkäksi aikaa vatvomaan. Pisteitä tarvitsevat molemmat, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss muistuttaa Ilveksen sivuilla.

Paikalliskamppailuissa ei kuitenkaan kannata liiemmin tuijotella sarjataulukoita tai joukkueiden välisiä voimasuhteita. Kentällä on erityinen lataus ja yleensä se, joka enemmän haluaa voittoa, sen myös ottaa. Tämän myös Hakan päävalmentaja Teemu Tainio tiedostaa varsin hyvin.

– Derbyissä on aina oma tunnelatauksensa. Uskon, että tulee intensiivinen peli, kuten derbyjen henkeen kuuluu. Siitä kuitenkin lähden, että me raapastaan tästä kolme pistettä.

Yhden lisälatauksen maanantain otteluun tuo se, että Ilveksen monivuotinen maalivahti Mika Hilander torjuu tällä kaudella palloja Hakan maalissa. Minkälaisen vastaanoton "Hila" saa vanhaa seuraansa vastaan ja mikä on miehen vastaus kotiyleisön palautteeseen?

Ilveksen uudistuneessa ja nuoressa joukkueessa vastuuta on jaettu tasaisesti laajalla rintamalla. Ainoastaan Joona Veteli ja Eetu Vertainen ovat pelanneet jokaisessa kymmenessä ottelussa. Jälkimmäinen on myös joukkueen paras maalintekijä neljällä osumalla. Yhdeksän ottelua pelannut Teemu Jäntti on puolestaan antanut kolme maaliin johtanutta syöttöä, joka on toiseksi eniten koko sarjassa. Pitkäaikaisloukkaantuneiden lista on tyhjä.

– Joskus on puhetta, että vaihdamme paljon pelaajia ja mahtavatko he tuntea toisiaan. Meillä on kyllä tarkkaa kirjanpitoa jo talvesta asti siitä, ketkä esimerkiksi puolustuslinjasta ovat harjoitelleet ja pelanneet toistensa kanssa tietyt viikot.

– Totta kai kauden edetessä muodostuu tietyt tandemit, jotka toimivat hyvin yhteen, mutta sekin voi olla vain väliaikaista. Tekeminen pitää myös suunnitella päivän kunnon, vastustajan ja ottelurytmin mukaan, Wiss tietää.

Hakan kokoonpanosta ovat varmuudella poissa loukkaantuneet Jesse Huhtala ja Aleksandar Vucenovic, sekä viime pelistä kahden ottelun pelikiellon saanut Niklas Friberg. Alun perin Honka -ottelussa punaista korttia katseli Eero-Matti Auvinen, mutta pelikielto siirrettiin torstaina rikkeen todellisuudessa tehneelle Fribergille. Hakan lopullinen kokoonpano selviää Tainion mukaan vasta maanantaina, kun nähdään päivän kunto loppujen pelaajien osalta.

Erotuomari Al-Emara Mohammad
AET 1 Honkanen Jukka
AET 2 Alakare Mikko
4.ET Mäkinen Kalle

Ilves - FC Haka Ratinan Stadionilla maanantaina 5.7. kello 18.30.

Kaikki Veikkausliigaottelut suorana Ruutu-palvelussa

Lähde: Ilveksen ja FC Hakan verkkosivut