AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
FC Inter
3-4-3
#15 Furuholm #22 Hoskonen #10 Källman

30

(3-0)

Yleisöä 2249

TPS
4-3-3
vko.42 // 21.10.2020

Ennakko: FC Inter-TPS

Ennakko: FC Inter-TPS

Kuva: Juha Tamminen

Kauden toinen Turun derby on edessä torstaina, kun FC Inter ja TPS taistelevat tärkeistä pisteistä ja kaupungin herruudesta.

Joukkueet kohtasivat kauden ensimmäisessä ottelussa 22.8. ja TPS voitti silloin yllättäen Aldayr Hernándezin puskumaalilla 1-0. Torstaina pelattava kauden toinen Turun derby on nyt vuorostaan FC Interin kotiottelu.

Elokuun paikallisottelun jälkeen Inter pelasi peräti viisi liigaottelua ilman voittoa. Nyt vire on kuitenkin kääntynyt ja edelliset kolme liigaottelua Inter on hoitanut maalierolla 7-0. Interillä oli myös elokuun TPS-ottelussa hyvät paikat tehdä maali jos toinenkin. Silti Interin päävalmentaja José Riveiron mukaan mikään yksittäinen asia tuosta ottelusta ei nouse selittävänä tekijänä ylitse muiden.

– Derbyissä ei voi puhua suosikeista, mutta tiesimme sen ja tiedämme sen myös nyt. Teimme silloin kaikkemme voittaaksemme, mutta monet asiat, mukaan lukien TPS:n hyvä esitys, esti voiton silloin, espanjalaisvalmentaja muistelee.

Inter on ottanut lokakuun maaottelutauon jälkeen kaksi maukasta ja todella tärkeää voittoa. Ensin Veritas Stadionilla kaatui liigan kärkipaikkaa pitänyt KuPS vakuuttavalla peliesityksellä 2-0 ja vielä viime sunnuntaina samoin voittolukemin Ratinassa Ilves. Taistelussa mitaleista ja varsinkin europelipaikoista edelliset voitot vahvistivat Interin asemia kärkinelikossa. Riveiron mukaan pelaajista näkee onnistumiset.

– Jätkät ovat todella keskittyneitä tällä hetkellä. He ovat tyytyväisiä viimeaikaisiin tuloksiin ja tietävät seuraavan pelin merkityksen, Riveiro korostaa.

Tämä on pantu merkille myös TPS-leirissä.

- Inter on pelannut viime aikoina erittäin hyvin ja siellä tavoitellaan sarjavoittoa. Meidän viime kohtaamisen jälkeen Inter on vielä satsannut ja vahvistunut Veikkausliigan viime kauden parhaalla pelaajalla. Filip Valenčič teki jo Ilvestä vastaan kaksi maalia ja joukkueen hyökkäyspää on Veikkausliigan ehdotonta huippua. Voitimme viimeksi nöyryydellä, joukkuehengellä ja kurinalaisuudella, kaikki paineet on nyt naapurissa, TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson summaa.

- Ihan rauhallisin ja hyvin mielin lähdetään taistelemaan, vaikka Inter saikin nyt yhden lepopäivän meitä enemmän. Derbyt ovat aina ainutlaatuisia ja hienoja tapahtumia, joissa pannaan kaikki peliin ja vähän enemmänkin, TPS-luotsi tietää.

TPS ei ole varsinaisesti voittojen määrällä juhlinut tällä kaudella, mutta maanantaina RoPS:aa vastaan TPS otti täydet pisteet vakuuttavin 4-1-lukemin. Samalla ero 11. olevan TPS:n ja sen takana olevan RoPS:n välillä kasvoi ratkaisevalta tuntuviin kymmeneen pisteeseen. TPS:n seuraava tavoite onkin epäilemättä jättää karsijan paikalle joko neljän pisteen päässä oleva Haka tai pistettä kauempana oleva IFK Mariehamn. Inter-valmentaja puolestaan ei ole juuri nyt kiinnostunut vastustajan edesottamuksista.

– Millään heidän tekemisillään ei ole oikeastaan mitään merkitystä. Ei sillä, mitä on tapahtunut aiemmin, eikä sillä, mitä tapahtuu sen jälkeen. Vain huominen merkitsee, Riveiro tokaisee.

Ottelu on molemmille joukkueille kolmas viikon sisällä. Pienoisesta otteluruuhkasta huolimatta Riveiro ei kuitenkaan ole huolissaan joukkueensa palautumisesta otteluiden välillä.

– Tulokset kasvattavat itseluottamusta ja se on paras keino palautumiseen ja seuraavaan otteluun valmistautumiseen, valmentaja toteaa.

TPS:n keskikenttä on kokenut kauden mittaan kolhuja pidempien loukkaantumisten ja pienempien vammojen vuoksi. Suurin takaisku oli Jesper Karlssonin vaikea loukkaantuminen. Myös Juho Lähteen sitkeät vammat, ja sitä myötä keskenkuntoisuus, on pistänyt suunnitelmia uusiksi. Nyt kun Alim Moundi on palannut kehiin, on yksi ongelma vähemmän. Moundi sai RoPS-ottelussa rinnalleen vasta 17-vuotiaan Niklas Pyyhtiän, joka on mennyt hurjin harppauksin eteenpäin.

- Olen etsinyt keskikentän koostumusta koko ajan, mutta se toimi ja siinä oli balanssia. Nikke (Pyyhtiä) on vasta 17-vuotias huippulupaus, jolla on totta kai loistavat ominaisuudet. Hän on pelannut nyt todella kovalla intensiteetillä ja ottanut todella isoja kehitysaskeleita eteenpäin, Johansson kehuu.

- Haarala tekee oikeita asioita kentällä joukkueen eteen ja se palkittiin kolmella maalilla. Kehitystä tapahtuu koko ajan.

TPS:ltä puuttuu torstaina Karlssonin ja Eliécer Espinosan lisäksi Jonni Peräaho ja Juhani Pikkarainen.


FC Inter-TPS Veritas Stadionilla torstaina 22.10. kello 18.30.

Lähde: FC Interin verkkosivut, TPS:n verkkosivut