AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK VPS
HJK
4-3-3

30

(0-0)

Yleisöä 2840

HIFK
4-5-1
vko.41 // 18.10.2020

HJK voitti Stadin derbyn (HJK-HIFK 3-0)

HJK voitti Stadin derbyn (HJK-HIFK 3-0)

Tim Väyrynen onnistui jälleen maalinteossa derbyssä. (Kuva: Juha Tamminen)

HJK otti HIFK:sta revanssin Stadin derbyssä voitettuaan sunnuntaina 3-0 (0-0).

HJK hallitsi ensimmäistä puoliaikaa ja loi painetta HIFK:n maalille, mutta hyväksyttyä maalia ei nähty. Kerran HJK sai pallon HIFK:n verkkoon, mutta tilanteessa rikottiin HIFK:n Eero-Matti Auvista ja maali hylättiin.

Toinen puoliaika jatkui samoissa merkeissä ja lopulta painostus tuotti tulosta 72. minuutilla. HIFK:n maalivahti Arnold Origi nyrkkeili David Brownen laukauksen suoraan Tim Väyrysen jalkoihin, josta pallo kimposi yläriman ja maaliviivan kautta takaisin kentälle ja Väyrynen puski paluupallon verkkoon. Ennen maaliaan Väyrynen ehti olla kentällä vain pari minuuttia. Kuusi minuuttia myöhemmin Väyrynen oli mukana myös HJK:n toisessa maalissa. Jani Bäckman peitti Väyrysen laukauksen kädellään ja Klubille vihellettiin rangaistuspotku. Ferhan Hasani sijoitti pallon varmasti alakulmaan. Pian perään Roope Riski sinetöi HJK:n voiton.

Voitolla HJK nousi yksin sarjan kärkeen.

Klubin avauskokoonpanossa oli vain kaksi muutosta edellisestä SJK-kamppailusta, kun maajoukkuemiehet Nikolai Alho ja Rasmus Schüller palasivat avaukseen.

Ottelu lähti derbyille ominaisesti käyntiin melko intensiivisesti, eikä kumpikaan onnistunut loihtimaan kunnollisia hyökkäyksiä ensimmäisten minuuttien aikana, vaan kamppailu keskittyi keskialueelle.

Kauden ensimmäinen paikalliskamppailu oli melkoista maalijuhlaa ja avausjaksolla nähtiin silloin peräti neljä täysosumaa. Tällä kertaa molemmat lähtivätkin puolustamaan tarkasti, ja molemmissa päissä keskusta tuntui olevan täysin tukossa puolustavan joukkueen toimesta.

Ensimmäinen nelivitonen eteni HJK:n hallitessa palloa hienoisesti ja HIFK:n koko pelaajamassa vetäytyi tiiviiksi melko matalalle. Klubi hyökkäsi erityisesti oikea laitaa pitkin, mutta Alhon ja Riku Riskin luomat keskitykset suuntautuivat pääasiallisesti HIFK-vahti Arnold Origin hyppysiin.

Hiljalleen Klubi pääsi etenemään parempaan sektoriin ja ensimmäinen tekopaikka nähtiin vajaan puolen tunnin kohdalla. Klubin kulmapotkun jälkeen pallo ajautui boksissa Schüllerille, jonka laukauksen Origi onnistui kuitenkin torjumaan. Seuraava tekopaikka syntyi niin ikään Klubin toimesta. Lucas Lingmanin kulmapotku tavoitti Daniel O'Shaughnessyn, jonka suora laukaus kiersi kuitenkin metrin verran takatolpasta ohi.

Vielä ennen taukovihellystä Klubi sai vapaapotkusta pallon HIFK:n maaliin, mutta osuma hylättiin tilanteessa olleen rikkeen vuoksi. Heti perään Klubi loi toistaiseksi parhaan paikkansa, kun Alho pääsi hyvään vetopaikkaan. Laukaus painui kuitenkin ohi takatolpasta, ja tilanteeseen rynninyt Roope Riski myöhästyi hieman liu'ullaan ohjauksesta.

Tauolle siirryttii maalittomassa tasatilanteessa. Vaikka jakso lopulta oli selkeää HJK:n hallintaa, ei Klubi tuntunut löytävän avaimia HIFK:n puolustuksen avaamiseen. HIFK puolusti tarkasti ja Origin maalinedustalla ei ylimääräistä tilaa löytynyt. Vastaavasti Klubin puolustus ja Antonio Reguero maalillaan pääsivät melko helpolla. Vierasjoukkue HIFK:n hyökkäykset jäivät kovin lyhytaikaisiksi, eikä Reguero joutunut torjuntatöihin kertaakaan.

HIFK aloitti toisen jakson väkevästi ja vieraat saivat heti alkuun kaksi erikoistilannetta. Sekä vapaa-, että kulmapotku kuitenkin kapsahtivat suoraan etutolppaa vartioineeseen Luis Murilloon, joka purki pelivälineen varmasti turvallisemmille alueille.

HIFK:n alkurynnistys ei tuottanut tulosta ja Klubi otti pelin jälleen selkeästi haltuunsa. HJK vyörytti hyökkäyksiä toinen toisensa perään, mutta parhaaseen sektoriin murtautuminen aiheutti edelleen ongelmia. Atom onnistui pelamaan Ferhan Hasanille vetopaikan, mutta puolustajan ahdistelemana laukaus painui jälleen maalin ohi.

Käynnissä oli 72. peliminuutti, kun HJK:n toinen vaihto toi kentälle Tim Väyrysen Atomin tilalle. Väyrynen tuli kentälle räjähtävällä tavalla, kun hyökkääjä iski Klubin ansaittuun johtoon oltuaan pelissä mukana vain noin minuutin. HIFK-vahti Origi torjui boksin ulkopuolelta lähteneen laukauksen eteensä, johon Väyrynen ehti täysin vapaasti. Ensimmäinen yritys kilpistyi ylärimaan, mutta uuden paluupallon Väyrynen puski varmasti verkkoon.

Vain muutama minuutti avausmaalin jälkeen Klubi hyökkäsi jälleen vaarallisesti. Schüller käynnisti hyökkäyksen erinomaisella kuljetuksella ja pelasi pallon Brownelle. Browne petasi vetopaikan Väyryselle, jonka laukauksen HIFK:n puolustaja torjui kädellään. Pallo vietiin pilkulle, ja vetämään asettunut Hasani tuplasi Klubin johdon sijoittamalla rankkarin millintarkasti alakulmaan.

Maalihanat auki saanut Klubi jatkoi hurjasteluaan viisi minuuttia ennen täyttä aikaa. Klubin syöttöpeli lävisti repalaisen HIFK-puolustuksen ja Väyrynen pääsi tarjoamaan näyttävän läpisyötön Roope Riskille. Veikkausliigan maalipörssin kärkinimi ei erehtynyt ottelun ensimmäisestä paikastaan, vaan laukoi pallon tulisesti etukulmasta sisään sinetöiden loppulukemiksi 3-0.

HJK oli läpi ottelun odotetulla tavalla palloa hallitsevampi osapuoli, ja HIFK:n yritykset jäivät todella vähäisiksi. Vaikka vierasjoukkue taistelikin urhoollisesti, ei lopputulos jättänyt mitään epäselvyyttä.


HJK matkustaa seuraavaksi torstaina IFK Mariehamnin vieraaksi. HIFK sen sijaan isännöi RoPS:aa.

Lähde: HJK:n verkkosivut