AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK VPS
HJK
4-3-3

30

(0-0)

Yleisöä 2840

HIFK
4-5-1
vko.41 // 17.10.2020

Ennakko: HJK-HIFK

Ennakko: HJK-HIFK

Kuva: Juha Tamminen

HJK ja HIFK kohtaavat sunnuntaina kauden toisessa Stadin derbyssa. Muistissa on hyvin edellinen kohtaaminen reilun kuukauden takaa, jolloin HIFK vei pisteet dramaattisten vaiheiden jälkeen 4-3.

Tässä derbyssä on myös normaalia enemmän panosta, sillä molemmat joukkueet tarvitsevat voittoja ja pisteitä vahvistaakseen asemiaan Veikkausliigan sarjataulukossa. HJK on sarjan kärjessä tasapisteissä KuPS:n kanssa, kun taas HIFK tavoittelee kolmen pisteen päässä olevaa kuudetta sijaa.

Klubin päävalmentaja Toni Koskelan kokemuksen mukaan derbyt ovat kautta maailman aina tunteikkaita pelejä. Otteluissa on oma maailmansa, ja niissä ei sarjataulukkoon kannata tuijottaa kovinkaan tarkasti. Pelaajat tuntevat toisensa, ja tiettyjä jännitteitä on jo ennen kentälle menoa.

– Omasta näkökulmasta pelasimme viimeksi suht hyvän pelin vaikka hävittiinkin. Tulos kuitenkin kaivelee edelleen kovasti, ja se meidän pitää nyt korjata.

HIFK saa derbyissä aina todella paljon itsestään irti, vaikka Klubikin on aina täysillä mukana. Ottelut ovat tasaisia, vaikka paperilla HJK:lla on joskus saattanut olla paremmat edellytykset voittaa.

– Derby on aina derby! Siinä asetelmat muuttuvat, ja mukana on enemmän tunnetta kuin perusveikkausliigapelissä. Me olemme iso ennakkosuosikki, jota vastaan HIFK:n on helppoa lähteä, kun ei ole periaatteessa mitään hävittävää.

Edellisen derbyn jälkeiset kuusi kierrosta ovat HIFK:n osalta pitäneet sisällään kolme tasapeliä ja kolme tappiota. Kolmessa edellisessä kotipelissään HIFK on johtanut peliä, muttei ole onnistunut pysymään johtoasemassa pelin loppuun asti.

Tarkempi puolustustyö ja usko omaan tekemiseen ovat HIFK;n keskikenttämies Moshtagh Yaghoubin mukaan tärkeimmät eväät voittokantaan palaamisen kannalta.

– Meidän pitää vaan puolustaa ja tehdä sitä omaa juttua, jota ollaan tehty koko kauden. Torstain Ilves-peli jäi harmittamaan, kun oltiin johdossa, mutta lopussa päästettiin kaveri ohi. Meidän on tehtävä sitä meidän omaa juttua tosi hyvin ja laadukkaasti. Sitä kautta meille tulee voittoja.

- Jos otetaan liian chillisti, niin lopputulos on torstain kaltainen. Pitää puolustaa hyvin ja iskeä vastaan, niin sitä kautta saadaan tämä kurssi käännettyä, Yaghoubi sanoo.

HJK pääsee peliin hyvässä tilanteessa. Pahoja loukkaantumisia ei pitkäaikaispotilaiden Matti Peltolan ja Santeri Väänäsen lisäksi ole. Maajoukkuetehtävissä olleet pelaajat Rasmus Schüller, Nikolai Alho, Daniel O'Shaughnessy, Ferhan Hasani, Lucas Lingman ja Hugo Keto ovat mukana joukkueen vahvuudessa.

Oman haasteensa derbyyn tuo HIFK:n osalta se, että Sakari Mattila, Hannu Patronen, Joel Mero ja Adama Fofana saivat korttitilinsä täyteen torstain Ilves-ottelussa. Näin ollen he ovat kaikki pelikiellossa derbyssä, mutta Mosa uskoo ison ottelun olevan samalla hyvä paikka uusien vastuunkantajien esiinnousulle.

– Nyt on muiden aika nousta esille ja ottaa vastuuta. Tämä on hyvä ja oikea hetki sille, koska meillä on hyviä jätkiä penkillä. Nyt kun on useampia avauksen pelaajia poissa, on muiden aika näyttää omia taitojaan, Mosa sanoo.

Edessä on tosi seurattu ottelu sekä katsomossa että telkkarin ääressä. Koskelalla on vahva viesti katsojille ja kannattajille.

– Tulee makee tapahtuma näissä puitteissa. Teemme kaikkemme joukkueen kanssa sen eteen, että Stadi on tällä kerralla sinivalkoinen, HJK-luotsi Koskela sanoo.


HJK – HIFK Bolt Arenalla sunnuntaina 18.10. kello 16.00.

Lähde: HJK:n verkkosivut, HIFK:n verkkosivut