AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
HIFK
4-5-1
#11 Tukiainen

12

(0-0)

Yleisöä 1274

Ilves
3-4-3
#10 Ala-Myllymäki #10 Ala-Myllymäki
vko.41 // 14.10.2020

Ennakko: HIFK-Ilves

Ennakko: HIFK-Ilves

Kuva: Juha Tamminen

HIFK ja Ilves iskevät yhteen Bolt Areenalla torstaina. Ottelu alkaa kello 18.30.

Veikkausliigan runkosarjan loppu lähestyy kovaa vauhtia, ja tässä vaiheessa HIFK:lla on enää edessään neljä kierrosta ennen kauden päättäviä jatkosarjoja. Paikka kuuden joukossa oikeuttaa mestaruussarjaan osallistumiseen, mutta taistelu näistä paikoista käy tällä hetkellä erittäin kiivaana usean joukkueen välillä. FC Honka, Ilves, HIFK, FC Lahti ja SJK tavoittelevat kaikki paikkaa kuuden joukosta 22 pelatun kierroksen kohdalla, mutta niitä paikkoja riittää ainoastaan kolmelle näistä.

HIFK:n torstain vastustaja Ilves on ennen ottelua viidentenä Veikkausliigan sarjataulukossa ja on kaksi pistettä kuudentena olevaa HIFK:ta edellä. Asetelmat otteluun ovat selvät: kolmen pisteen voitto kummalle tahansa joukkueelle merkitsisi isoa askelta kohti mestaruussarjaa, kun taas häviämällä torstaina tie mestaruussarjaan muuttuisi selvästi kivisemmäksi.

Joukkueet kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa tällä kaudella elokuun alussa Ratinan stadionilla, jossa lopputuloksena oli tasapeli maali- ja vaiherikkaan ottelun päätteeksi. Kotijoukkue Ilveksen maaleista vastasivat Mikael Alen sekä joukkueen paras maalintekijä Naatan Skyttä, kun taas HIFK:lta maalitolppien väliin osuivat Sakari Mattila ja syyskuun alussa Tanskaan siirtynyt Luís Henrique.

– Ilves on taktisesti hyvä joukkue, joka heti pallon menetettyään prässää uudelleen voittaakseen sen takaisin. Päävalmentaja Jarkko Wiss on todella hyvä valmistamaan joukkueensa peleihin sekä laatimaan vastustajakohtaisen taktiikan jokaiseen otteluun. Tiedämme, että heillä on useita eri pelivariaatioita käytössään, ja niitä vastaan pelaamisen suhteen olemme tehneet töitä tällä viikolla, HIFK:n valmentaja Mike Keeney toteaa joukkueen seuraavasta vastustajasta seuran sivuilla.

Sekä HIFK että Ilves kohtasivat Kuopion Palloseuran vieraskentällä edellisissä otteluissaan – Ilves viime viikon maanantaina ja HIFK puolestaan torstaina. Tamperelaiset saivat Kuopiosta yhden pisteen mukanaan, kun taas HIFK joutui taipumaan KuPS:lle maalein 3-2. Molemmat joukkueet ovat kuitenkin saaneet valmistautua runkosarjan loppurynnistykseen kunnolla, sillä lepoaikaa pelien välillä on ollut reilummin.

– Meillä on nyt ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ollut viikko otteluiden välillä, ja meillä on pelaajien kanssa ollut hyvä treeniviikko. Kaikki ovat saaneet tarvittavan levon ja palautumisen. Sakari Mattila ja Riku Selander ovat nyt vapautuneet pelikielloistaan, ja tilanne on muutenkin ihan hyvä käytettävissä olevan kokoonpanon suhteen, Keeney sanoo.

Pelikieltonsa kärsinyt Mattila, Veikkausliigan kuukauden joukkueeseen valittu Vitinho sekä viime kotiottelussa FC Honkaa vastaan osunut Sakari Tukiainen ovat kaikki valmennusjohdon käytettävissä. Jokainen heistä on onnistunut maalinteossa neljästi käynnissä olevan Veikkausliigakauden aikana, ja tämän myötä HIFK:n joukkueen parhaan maalintekijän titteli jaetaan heidän välillä.

Ilveksen neljästä viimeisimmästä pelistä on saldona yhdeksän pistettä ja sarjasijoitus on viides. Eroa pronssisijaa miehittävään FC Interiin on neljä pistettä, ja europelit mahdollistava neljäs sija on vain yhden pisteen erolla FC Hongan hallussa.

Viimeisimpänä vahva vastus KuPS piti pelitapahtumia hallussaan, mutta kissapeto ei antautunut. Kuopiosta oli tuliaisina yksi piste, kun Naatan Skytän komea kaukolaukaus ja maalivahti Mika Hilanderin mainiot torjunnat takasivat 1–1-tuloksen. Skytän ohella Felipe Aspegren on ollut viime viikkoina liekeissä ja molemmat valittiinkin Veikkausliigan syyskuun joukkueeseen.

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss vetää raikasta syysilmaa keuhkoihin Kaupin urheilupuistossa.

– Pojat saivat huilata viikonlopun. Vapaiden jälkeen menee oma aikansa, kun herätellään joukkue takaisin arkeen. Hyvällä jalalla kuitenkin ollaan liikkeellä ja nyt totutellaan tekonurmialustaan. Kaupissa kenttä on upouusi ja kaikki on hyvin.

– Olemme joukkueena samalla sivulla taktisesti ja fyysisesti. Vaihtoehtoja peluutukseen löytyy ja penkin ulkopuolellekin jää pelaajia. Odottavalla kannalla loppukauteen, Wiss kuvailee tuntoja.

Torstain vastustaja on nopealiikkeinen ja suoraviivaisen tehokas. Teemu Kankkusen ja Mike Keeneyn pelikirjaan on varauduttu.

– HIFK on tehnyt kenttää pienemmäksi ja puolustanut matalammalta. Joukkue on hyvin organisoitu ja vahva kaksinkamppailuissa. He iskevät nopeasti vastaan tilanteenvaihdoista ja osaavat tehdä näyttäviä maaleja suoraan prässistä. Myös erikoistilanteet ovat ensiluokkaisia, Wiss luettelee.

– Kaiken kaikkiaan siis mielenkiintoinen koitos meille on luvassa. HIFK-otteluissa on usein tapahtunut kaikenlaista ihan viimeiseen sekuntiin saakka.

Ilves ei ole Wissin alaisuudessa hävinnyt kertaakaan HIFK:lle. Liigakaudesta 2016 asti tamperelaiset ovat haalineet kuusi voittoa ja kolme tasapeliä.

– Jokainen putki päättyy joskus, toivottavasti tämä nyt vielä jatkuisi. Lähtökohtaisesti olemme pelanneet hyvin HIFK:ta vastaan niin kotona, kuin vieraissa. Uskon, että meillä on nouseva pelivire päällä ja jälleen hyvät mahdollisuudet.

Ilvekseltä puuttuvat ottelussa Ilari Mettälä, Janne Saksela, Eero Tamminen sekä Eemeli Raittinen.

HIFK-Ilves torstaina 15.10. Bolt Areenalla kello 18.30 alkaen.

Lähde: HIFK:n ja Ilveksen verkkosivut