AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
HIFK
4-5-1
#11 Tukiainen #99 Mattsson #7 Yaghoubi #15 Auvinen

43

(3-1)

Yleisöä 2900

HJK
3-4-3
#37 Atom #11 Riski #19 Väyrynen
vko.36 // 9.9.2020

Ennakko: HIFK-HJK

Ennakko: HIFK-HJK

Kuva: Juha Tamminen

Stadin Derbyn tämän kauden ensimmäinen osa pelataan torstaina Bolt Arenalla HIFK:n isännöidessä HJK:ta.

HIFK:n ja HJK:n keskinäiset ottelut kuuluvat kotimaisen jalkapallokauden kohokohtiin ja herättävät laajaa kiinnostusta myös Helsingin ulkopuolella. Näin on tilanne nytkin, vaikka koronarajoitusten vuoksi derby tällä kertaa pelataan huomattavasti pienemmän yleisömäärän edessä.

HIFK ja HJK ovat kohdanneet toisensa yhteensä 11 kertaa Veikkausliigan historiassa. Paikallisottelut ovat yleisesti ottaen olleet tasaisia, sillä peräti kuusi derbyä ovat päättyneet pistejakoon. HJK on voittanut neljä kertaa, kun taas HIFK:n toistaiseksi ainoa derbyvoitto Veikkausliigassa tapahtui lähes neljä vuotta sitten syyskuussa 2016.

HIFK lähtee Stadin Derbyyn hyvistä iskuasemista, sillä joukkue on ennen keskiviikkoillan Veikkausliigaotteluita sijalla viisi 19 sarjapisteen turvin. Joukkue sai kolmen ottelun tappioputkensa poikki viime viikolla juuri espoolaisjoukkuetta vastaan. Sakari Tukiainen viimeisteli kauden toisen maalinsa heti ottelun alkupuolella, eikä FC Honka onnistunut nousemaan pelissä tasoihin. Kolme sarjapistettä matkasi siis Helsinkiin 0-1 -tuloksen myötä.

– Tämä on hyvä testi meille tähän aikaan kautta. Meillä on takana hyvä tulos FC Honkaa vastaan ja peli-ilmeemme on ollut hyvä isoissa otteluissa, kuten esimerkiksi FC Interiä vastaan. Joukkue on tullut näihin peleihin oikealla latauksella, ja derby jo itsessään on iso motivaattori meidän pelaajille. Se on erityinen ottelu, jota kaikki odottaa läpi kauden, sanoo valmentaja Mike Keeney.

HIFK:n pelityyli vaihtui merkittävästi valmentajan vaihdoksen yhteydessä. Se oli vahvasti prässäävä joukkue, mutta on nyt muuttunut yllättävän passiiviseksi joukkueeksi, joka vetäytyy matalalle puolustamaan. HIFK:n vahvuudet ovat vastahyökkäyksissä ja muutamassa niihin hetkiin laadukkaassa pelaajassa.

– Derby on aina derby. Heilläkin on todennäköisesti siihen erilainen lähestymistapa kuin perusliigapeliin. Varmasti on extraenergiaa, ennakoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

FC Honka-ottelun jälkeen HIFK:n pelaajistossa tapahtui yksi muutos, sillä Vejle BK:sta lainalla ollut Luís Henrique kutsuttiin takaisin Tanskaan. Joukkue jatkaa nykyisellä kokoonpanollaan tämän kauden loppuun asti.

– Luísin lähtö on tietysti iso menetys joukkueelle. Haluan kuitenkin ajatella asiaa niin, että kun yksi ovi sulkeutuu, seuraava aukeaa. Muilla on nyt hyvä näytön paikka ja mahdollisuus ottaa isompaa roolia joukkueessa, Keeney toteaa.

HJK:n pelaajatilanne on kohtuullisen hyvä, vaikka muutamia poissaolojakin on. Santeri Väänänen ja Matti Peltola ovat vielä poissa pidemmän aikaa. Miro Tenho jatkaa harjoittelua fysioterapeuttien kanssa ja alkaa vähitellen palaamaan joukkueharjoituksiin. Ferhan Hasanin kanssa edetään päivä kerrallaan pelaajan tuntemuksien mukaan.

Rasmus Schüller palaa vahvuuteen mutta on tuskin täyden pelin kunnossa. Markus Halsti on peliluvan puolesta mukana vahvuudessa. Bubacar Djalón varoitustili täyttyi viime ottelussa, joten hän on sivussa torstaina.

Lucas Lingman pelasi eilen tiistaina Suomen U21-maajoukkueen ottelussa, joka on HJK:ssa otettava huomioon torstain kokoonpanoa mietittäessä.

– Luke pelasi 67 minuuttia maaottelussa, jossa ennen peliä oli teoriassakin hyvin pieni mahdollisuus edetä jatkoon, ja puoliajalla sekin mahdollisuus oli mennyt. Valitettavasti tässäkin merkityksettömässä nuorisomaajoukkueen tilanteessa me Veikkausliiga-joukkueessa joudumme taas tekemään kompromissit ja pohtimaan tarkasti hänen kuormittamistaan huomenna, toteaa Koskela.


HIFK - HJK Bolt Arenalla torstaina 10.9. kello 18.30.

Lähde: HIFK:n verkkosivut, HJK:n verkkosivut