5-2-3
vko.32 // 10.8.2020

HIFK vahva meno sai jatkoa (HIFK-TPS 2-0)

Jani Bäckman sinetöi HIFK:n voiton. (Kuva: Juha Tamminen)

HIFK pelasi jo viidennen peräkkäisen tappiottoman ottelunsa, kun se voitti kotonaan TPS:n 2-0 (0-0).

Avausjakso oli maaliton ja HIFK:lle tuli ikäviä uutisia, kun Erikson Carlos joutui tulemaan avausjaksolla vaihtoon.

Toinen puoliaika alkoi heti vauhdikkaasti, kun HIFK:n Jani Bäckman latasi kulmapotkun jälkitilanteesta pallon kaukaa ristikkoon. Avausmaali nähtiin 56. minuutilla ja se olikin komeaa nähtävää. Jabar Sharza otti pallon haltuun parissa kympissä ja tykitti pallon vastustamattomasti yläkulmaan. Bäckmankin pääsi viimeisellä minuutilla maalitilastoihin, kun hän pääsi tuikkaamaan voiton varmistaneen osuman.

Ottelun ensimmäiset kaksikymmentä minuuttia etenivät molempien joukkueiden osalta ikään kuin tarkkailuasemissa, ja peli kulki lyhyiden syöttöjen tahdittamana eteenpäin. HIFK:n puolelta hyökkäyspeli rakentui keskikentällä pelanneiden Moshtagh Yaghoubin ja Jabar Sharzan kautta, mutta vaarallisemmat tilanteet jäivät kuitenkin puuttumaan. 20 pelatun minuutin kohdalla HIFK-kapteeni Hannu Patronen luki peliä hyvin ja nousi omalta topparin paikaltaan aina vetopaikkaan asti. Harvemmin laukomaan pääsevä Patronen antoi palaa, mutta pallo meni reilusti yli turkulaismaalin.

HIFK joutui suorittamaan ensimmäisen pelaajavaihtonsa jo 25 minuutin kohdalla oikealla laidalla pelanneen Erikson Carlosin loukkaannuttua. John Fagerström tuli kentälle brasilialaispelaajan tilalle, jonka jälkeen vasemmalla laidalla pelannut Adama Fofana siirtyi "Tiquinhon" paikalle, samalla kun Fagerström puolestaan otti vasemman laidan haltuunsa.

Molemmat joukkueet puolustivat tiiviisti ja onnistuivat pitämään vastustajansa poissa pahimmilta maalipaikoilta aina ensimmäisen puoliajan loppuun asti. Tauolle edettiin maalittomassa tasatilanteessa varsin tasaisen ja tapahtumaköyhän jakson jälkeen.

HIFK sai luotua vaaralliselta näyttäneen tilanteen 54 minuutin kohdalla. Pallo pelattiin keskikentältä suoraan eteenpäin Joel Mattssonille, joka yritti juosta pallo mukanaan TPS:n topparikaksikon välistä kohti maalia. Mattsson meni lopulta nurin tilanteessa boksin sisällä, mutta tilanteessa ei päätuomarin tulkinnan mukaan ollut aihetta rangaistuspotkulle.

Hetkeä myöhemmin kotijoukkue kuitenkin pääsi iskemään ottelun avausmaalin kotiyleisön silmien edessä. Sharza löysi itselleen tilaa keskikentällä, jonne hän sai syötön Fofanalta. Afganistanin maajoukkueen vakiopelaajiin kuuluvan Sharzan kauden toinen osuma syntyi ottelun 56. peliminuutilla hieman yllättävän kaukolaukauksen jälkeen.

Avausmaalista vapautunut HIFK sai seuraavan hyvän maalipaikkansa pari minuuttia maalin jälkeen, kun Fagerström hankki vapaapotkun kuudentoista rajan tuntumasta. HIFK:n sisäistä maalipörssiä johtava Sakari Mattila asettui pallon taakse ja ampui vaarallisesti, mutta Jere Koponen vieraiden maalilla pystyi estämään Mattilan kauden neljännen maalin syntymisen.

Pitkään näytti siltä, että Sharzan maali jäisi ottelun ainoaksi, mutta juuri ennen lisäaikaa syntynyt hyökkäystilanne laittoi HIFK:n voittolukemat uuteen uskoon. Vaihdosta tulleen Vitinhon upea keskitys vasemmalta löysi Mattssonin oikealta laidalta, jonka jälkeen pallo pelattiin lyhyellä syötöllä eteenpäin Jani Bäckmanille. Oikeana laitapuolustajana viime peleissä esiintynyt Bäckman laukoi pallon TPS-maaliin viimeistellen näin kauden ensimmäisen osumansa. Lopputulos kirjattiin lopun maalin myötä muotoon 2-0 kotijoukkue HIFK:n hyväksi.

Voittonsa ansiosta HIFK nousi jaetulle neljännelle sijalle. TPS on kolmessa pisteessäs sijalla 11.

HIFK matkaa seuraavaksi FC Interin vieraaksi perjantaina 14.8. ja TPS:n pelit jatkuvat sunnuntaina IFK Mariehamnin vieraana.

Lähde: HIFK:n verkkosivut