IFK Mariehamn
4-6-0
vko.26 // 1.7.2020

Ilves käänsi avausottelun voitokseen (Ilves-IFK Mariehamn 4-3)

Ilves oli keskiviikkona kahdesti tappioasemassa IFK Mariehamnia vastaan, mutta käänsi ottelun edukseen maalein 4-3 (0-1).

IFK johti ottelua 2-1 vielä reilun tunnin pelin jälkeen, mutta isäntien kaksi nopeaa maalia käänsivät tilanteen ja tästä Ilves eteni kauden avausvoittoon huolimatta IFK:n Joel Karlströmin viime hetkien kavennuksesta.

Ottelun ensihetket aaltoilivat päädystä päätyyn, kunnes Ilves otti kuskin paikan. Ensimmäisen kymmenminuuttisen sisään kotijoukkueella oli kolme hyvää paikkaa avausmaalin iskemiseen. Heikko sihti ja maalivahti Oskari Forsmanin refleksit pitivät kuparisen kuitenkin ehjänä.

Kun itse ei tee, niin kaveri rankaisee. 21. minuutilla IFK lähti vyörymään kolmen miehen hyökkäyslinjalla vauhdilla kohti kotipäätyä. Pallo pelattiin oikeaan laitaan Albion Ademille, joka ajoi rangaistusalueen sisään. Keskityksen tai syötön sijaan hän lähti koettamaan omaa suoraa ratkaisua. Yläkierteinen laukaus yllätti lähimmän puolustajan Diogo Tomásin ja maalivahti Mika Hilanderin uppoamalla takayläkulmaan.

Tuhlailu kuvasti tupsukorvien viimeistelyä. Puolen tunnin pelin jälkeen Tiemoko Fofanalla oli pallonriiston jälkeen tuhannen taalan paikka, mutta pallo viuhui takakulmasta ohi. Jakson lopussa Janne Saksela antoi nappikeskityksen pilkun tuntumassa vapaana odotelleelle Eetu Mömmölle. Veto kuitenkin leijaili jälleen ohi maalin. Hetkeä myöhemmin Forsman koppasi komeasti Iiro Järvisen hätyyttelyt.

Pukukopista palattaessa päävalmentaja Jarkko Wiss muutti kolmen kookkaan topparin linjaa hieman hyökkäävämmäksi, mutta hyvistä aihioista huolimatta valmista ei meinannut tulla. Lopulta Lauri Ala-Myllymäki otti joukkueen reppuselkään ja punnersi väkisin tasoituksen. Kolme IFK-puolustajaa oli herhiläisinä "Lämmin" kimpussa, mutta niin vain hän sai mainion laukauksen aikaiseksi kuljetuksen päätteeksi ja yllätti Forsmanin alakulmasta.

1-1-maalin jälkeen aurinko saapui esiin pilven takaa ja samalla kissapedon pelikin muuttui valoisammaksi. Paine pidettiin väkisin saarelaisten päädyssä, eikä hätää ollut kymmeneen minuuttiin. Sitten kuitenkin kuvainnollisesti taivas pimeni. Kentälle tullut Felipe Aspegren lähti katkomaan linjan taakse pelattua kukkupalloa, mutta nostikin pallon Mika Hilanderin yli kaaressa omaan maaliin.

Kotijoukkue oli jälleen takaa-ajoasemassa, mutta kuittaus tuli nopeasti. Jair kuljetti kohti rangaistusaluetta ja etsi kärsivällisesti syöttötilaa. Kun sellaista ei löytynyt, päätti suomenbrasilialainen kiskaista oman laukauksen. Hurja kanuuna 20 metristä painui aivan yläkulmaan ja samalla monen leuat putosivat maahan. Harvoin vetopaikkoihin hakeutuva Jair sytytti Ilveksen uuteen nousuun.

3-2-osuma syntyi pari minuuttia edellisestä. Grönvittin puolustus syöteltiin riekaleiksi ja Tiemoko Fofana pääsi puskemaan Eero Tammisen hyvästä keskityksestä pallon reppuun. Saarelaiset eivät voineet kuin levitellä käsiään johdon sulettua tappioasemaksi. 80. minuutilla roolit vaihtuivat ja Tamminen pääsi herkuttelemaan Fofanan hyvästä esityöstä. 4-2-lukemat näyttivät jo lopullisilta.

IFK ei ollut vielä lopettanut. Kokenut kettu Akseli Pelvas haki ovelaa roikkua yli Hilanderin osuakseen vain tolppaan. Lisäajalla tuskanhiki nousi vielä kertaalleen tamperelaisyleisön otsalle, kun Joel Karlström laukoi kulman jälkitilanteesta Diogo Tomásin pään kautta kavennuksen. Kahdeksatta maalia ei kuitenkaan nähty tälle illalle, joten pisteet jäivät niukasti kissapedon tassuihin.

TPS – Ilves Veritas Stadionilla tiistaina 7.7. kello 18.30 ja IFK Mariehamn – FC Honka Wiklöf Holding Arenalla keskiviikkona 8.7. kello 18.30.