AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
Ilves
2-1-1
#10 Ala-Myllymäki #5 Jair Silva #26 Fofana #20 Tamminen

43

(0-1)

Yleisöä 2063

IFK Mariehamn
4-6-0
#11 Ademi #19 Karlström
vko.26 // 30.6.2020

Ennakko: Ilves-IFK Mariehamn

Ennakko: Ilves-IFK Mariehamn

Ilves aloittaa Veikkausliigakautensa, joskin poikkeusjärjestelyjen vuoksi Tammela on vaihtunut Ratinaan. Vastaan asettuu pitkän vierasmatkan takaa IFK Mariehamn, jolla on viime vuosista jäänyt paljon hampaan koloon Ilvestä vastaan.

Viime kaudella neljänneksi sijoittunut Ilves laittoi kuudenneksi jääneen IFK Mariehamnin rattaisiin kapuloita pahemman kerran. Veikkausliigassa tamperelaiset voittivat kerran ja kahdesti pelattiin tasan, mutta kirvelevin tappio IFK:lle tuli Suomen Cupin finaalissa. Vuosi sitten kesäkuussa Ilves haki 2-0-vierasvoiton ja pokaalin kotiin saarelaisten nenän edestä.

Tällä kaudella cup-taival on molempien osalta jo päättynyt. Viime viikolla kärsitty 0-1-tappio Hakaa vastaan cupin puolivälierässä oli toivottavasti vain pieni vauhtitöyssy ennen menestystä pääsarjassa.

Uusia kasvoja tälle liigakaudelle ovat norjalaisesta Fredrikstad BK:sta saapunut keskikenttäpelaaja Joona Veteli ja saksalaisesta 1. FC Kaiserslauternista siirtynyt puolustaja Tuure Mäntynen. Muilta osin rosteri on pysynyt melko stabiilina, kuten jo useampana kautena aiemminkin. Laadukkaita luottopelaajia ovat mm. kapteeni Mika Hilander maalinsuulla, keskikentän maestro Lauri Ala-Myllymäki ja laitakiituri Janne Saksela. Nuoria lupaavia talentteja ovat esim. 18-vuotiaat seuran omat kasvatit Naatan Skyttä ja Eetu Mömmö.

Keskiviikon liiga-avauksesta on sivussa muutama pelaaja erinäisten pikkuvammojen takia. Ainakin Janne-Pekka Laine, Ilari Mettälä, Emile Paul Tendeng ja Naatan Skyttä kuntouttavat itseään.

Ahvenanmaan ylpeys IFK Mariehamn on uudistunut viime vuosina rajusti. Vuoden 2016 mestarijoukkue on vaihtunut täysin, kun "viimeinenkin mohikaani" Amos Ekhalie jätti seuran tämän kauden kynnyksellä. Monivuotinen luottovalmentaja Peter Lundberg siirtyi U19-poikien maajoukkuevalmentajaksi. Tilalle saapui toinen nuori valmentaja, 38-vuotias Lukas Syberyjski Ruotsin Superettanista.

"Grönvittin" viimeisin kilpailullinen ottelu on niinkin kaukaa kuin helmikuulta. Suomen Cupin A-lohkon päätösottelussa kaksi IFK:ta kohtasivat, kun maarianhaminalaiset ja helsinkiläiset jakoivat pisteet 2-2-tuloksella. Ensin mainitut jäivät lohkon viimeisiksi. Viimeisin harjoitusottelu saarelaisilla oli pari viikkoa sitten piskuista FC Ålandia vastaan. Liigan ja kolmosen tasoero näkyi 5-0 lukemina taululla. Syberyjskin suojatit ovat päässeet hiomaan kuvioitaan ns. tutkan alla, mutta toisaalta todellinen pelikunto ja -valmius on vielä heille itselleenkin mysteeri koronatauon jälkeen.

IFK Mariehamn matkaa Tampereelle täynnä latausta päävalmentaja Lukas Syberyjskin mukaan.

- Olemme todella supervalmiina ja tätä on odotettu pitkään.

Samalla Syberyjski kuitenkin toteaa, että edessä on kova haaste heti alkuun. Ilveksellä on vakiintunut pelityyli ja taitoa joukkueessa.

- Ilves tulee olemaan hyvin valmistautunut, Jarkko [Wiss] on ollut siellä jo hyvän aikaa.

Loukkaantumishuolet ja tulevaan tiukkaan ottelutahtiin valmistautuminen ovat olleet valmennuksen keskusteluissa.

– Joukkueharjoitusten aloittaminen ja muutama peli päälle on luonnollisesti johtanut siihen, että kokoonpanossa on muutamia kysymysmerkkejä. Kyllä kentällä pitää olla 100% -kunnossa. Heinäkuussa on kuusi peliä ja vammoja tulee varmasti muutenkin. Peluuttamisessa pitää olla kärsivällinen, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss tietää.

Wiss povaa mielenkiintoisesti uudistunutta vastustajaa merten takaa.

– Kovasti on Maarianhaminan porukka vaihtunut, mielenkiinnolla odotan. Sen mitä olen pelaamista nähnyt, niin pelityyli on muuttunut uuden valmentajan myötä. Pallonhallinta korostuu ja tosiaan hyviä hankintojakin sinne on tehty. Kokeneita pelureita kuten Kalle Taimi, Mikko Sumusalo, Akseli Pelvas sekä myös lupaavia nuoria suomalaisia.

IFK:lta on keskiviikkona sivussa ainoastaan kärkimies Yvan Yagan.


Ilves ja IFK Mariehamn kohtaavat Ratinassa keskiviikkona 1.7. kello 18.30. Lisätietoja lipunmyynnistä ja ottelutapahtuman järjestelyistä löydät tämän linkin kautta.

Lähde: Ilveksen verkkosivut. Ålandstidningen