AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.14 // 12.4.2020

​HJK:n isona teemana ajatus: "Jokainen on osa tätä joukkuetta"

​HJK:n isona teemana ajatus: "Jokainen on osa tätä joukkuetta"

Kuva: Juha Tamminen

HJK on panostanut preseasonilla vahvan joukkuehengen ja yhdessä tekemisen kulttuurin luomiseen.

- Tänä vuonna yksi valmennuksen isoja teemoja on ollut joukkueen dynamiikan ja merkityksen rakentaminen sille, että jokainen on osa tätä joukkuetta. Tavoitteena on ollut auttaa joukkuetta ryhmäytymään mahdollisimman nopeasti ja rakentaa sitä kautta yhteistä toimintakulttuuria ja arvomaailmaa, joka takaa sivutuotteenaan joukkueen laadukkaamman arjen. Tasavallan Presidenttiä lainatakseni, kun otimme fyysistä etäisyyttä, niin meidän pitäisi edelleen jatkaa henkistä läheisyyttä, jotta voimme ylläpitää sitä toimivaa joukkueen dynamiikkaa, jonka olimme onnistuneet rakentamaan alkutalven aikana ja miten tekisimme sen, Klubin päävalmentaja Toni Koskela toteaa HJK:n viikkokirjeessä.

Toistaiseksi yhdessä tekeminen on rajoitettua valtiovallan kokoontumiskieltojen vuoksi. Vuosilomien jälkeen yhteinen tekeminen kuitenkin jatkuu jossain muodossa.

- Ohjattuun lajiharjoitteluun palaamme asteittain vuosiloman jälkeen. Sen osalta meidän on vaikea työstää joukkuetaktisesti niin kompleksista lajia kuin jalkapallo. Joukkuetason asioiden harjoittaminen vaatii enemmän pelaajia kentälle kuin nykyiset rajoitukset antavat myöten. Voimme kuitenkin keskittyä teemoihin, joita yksittäiset pelaajat haluavat kehittää liittäen niitä osajoukkueen pelaamiseen ja siitä pieniin yksityiskohtiin. Yksinkertaistaen, harjoitella esimerkiksi sitä, että matalalla puolustavaa vastustajaa vastaan meidän keskikenttä pystyy syöttämään pallon halutun kosketusmäärän jälkeen niille alueille, joille haluamme hyökkäävien pelaajien liikkuvan oikeilla ajoituksilla ja kulmilla, Koskela kuvailee.

Täyteen ryminään, eli joukkueharjoituksien ja pelien alkamiseen on vielä aikaa. Pääsiäisen jälkeen alkaa HJK:ssa kuitenkin tapahtumaan jonkinasteisia kokoontumisia – ainakin etäyhteyksien välityksellä.

- Kauden aloittamisen ajankohta on edelleen auki. Tämän hetken tiedolla seuraavan kerran joukkueharjoitukset on mahdollista järjestää 13.5. jälkeen. Vuosilomalta palaamme 14.4. Seuraavien viikkojen ajan meillä on käytössä nykyteknologian avulla etäyhteyden välityksellä tapahtuvat kokoontumiset sekä omatoimiset ja pienryhmäharjoitukset.

- Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pyrimme toteuttamaan etäyhteyksien välityksellä asioita vastaavasti kuin niitä normaalisti tekisimme stadionillakin. Treenaamme ja naureskelemme yhdessä sekä käymme yhdessä läpi videokuvaa viikolla harjoituskentällä pienryhmissä toteutetuista asioista ja talven peleistä, jotta jokaiselle jää ajatus siitä, mitä toisella pelipaikalla on harjoiteltu ja mitä se tarkoittaa oman pelipaikan toiminnalle. Näiden vaihtoehtojen yhdistelmillä pyrimme löytämään parhaan mahdollisen kombinaation pitämään yllä toimintojamme sekä kentällä että sen ulkopuolella, jotta olemme joukkueena yhtä valmis kuin olimme ennen taukoa, Koskela toteaa.

Lähde: HJK:n viikkokirje
Lisää uutisia