AC Oulu
4-3-3
vko.18 // 5.5.2023

AC Oulu nousi voittoon Ratinassa (Ilves-AC Oulu 1-2)

Ilves isännöi perjantai-iltana AC Oulua ottelussa, joka oli viikonlopun käynnistänyttä täyttä Veikkausliigakierrosta. Oulu lähti otteluun pisteen Ilveksen perässä, kerättyään ensimmäisestä neljästä ottelusta voiton, kaksi tasapeliä ja viime kierroksella kotitappion SJK:lle 0-3 lukemin.

Ilves lähti otteluun hyvän viikon jälkeen, kun edelliset kaksi ottelua olivat tuoneet kaksi voittoa ja nollapeliä. Torstaina julkaistussa Ilveksen Viikko -podcastissa valmentaja Joni Lehtonen avasi joukkueen organisoidun ja tiiviin puolustamisen olevan pohja hyville peliesityksille ja voittamiselle, ja tämä oli havaittavissa jo ottelun alkuvaiheiden aikana.

Vierailija AC Oulu hallitsi ottelun alkua pallollisena ja pystyi voittamaan pelivälineen takaisin nopeasti, pitäen Ilveksen enimmäkseen omalla puolustuskolmanneksellaan. Paras murtautuminen vierailta johti Rasmus Karjalaisen vasemmalta Ilveksen boksin sisältä tulleeseen keskitykseen, joka nousi yli kohteidensa ja painui maalipotkuksi.

Ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen kotijoukkue alkoi saada pelin virtausta haltuunsa ja pallo alkoi pysyä keltapaitojen hallussa. Hieman ekan kympin jälkeen nähtiin isäntien ensimmäinen laukaus, kun Felipe Aspegren loi jälleen kerran sisäkaistoille liikuttuaan pelitilaa hienolla harhautuksella ja siirsi pallon Seydine N'Diayelle, jonka 25 metristä lähtenyt laukaus suuntautui parisen metriä yli oululaisten maalin.

Vartin kohdalla Ilves oli saanut jo muutamia puolittaisia tilanteita ja paineen vieraiden päähän mm. erikoistilanteiden kautta. Heti vartin täytyttyä nähtiin ensimmäisen jakson paras onnistuminen, kun Ilves sai vieraiden pelinavaamisvaiheessa katkon ja käänsi tilanteenvaihdon nopeasti Sebit James Ngorin kautta boksiin edenneelle Djair Parfitt-Williamsille, jonka vasemman jalan tarkka laukaus löysi tiensä verkkoon.

Ilves otti johdon ja jatkoi ottelutapahtumien hallintaa ensimmäisen jakson loppuun asti. Veikkausliigan sosiaalisen median kanavilla käynnissä olleessa "maalikisassa" Parfitt-Williamsin maali oli kierroksen kuudes ja oikeuttaa voittajan lunastamaan viisi (5) ottelulippua vapaavalintaiseen Veikkausliigaotteluun!

Toisella jaksolla vieraat tekivät jokusen taktisen muutoksen ja saivat jälleen laadukkaan pallollisen pelaamisensa käyntiin. Ottelu virtasi toisella jaksolla paljolti päästä päähän ja kaksinkamppailuita, sekä rikkeitä, nähtiin molemmin puolin. Lähemmäs kymmenen minuuttia toisen jakson käynnistymisestä nähtiin vieraiden tasoitus, kun Otso Liimatta murtautui nopeasta tilanteenvaihtohyökkäyksestä Ilveksen boksiin ja pyssytti pallon isäntien maalin ylärimaan, josta pallo tippui Niklas Jokelaisen viimeisteltäväksi.

Vaihdosta kentälle tullut Oiva Jukkola kaadettiin oululaisten rangaistusalueella n. 70 min. kohdalla, mutta tuomaristo osoitti ainoastaan kulmalipulle. Toisessa päässä Otso Virtanen esitti huiman vastaantulon ja jalkatorjunnan laivastonsinisten läpiajosta.

Peli eteni sitkeästi tasatilanteessa ja kummallakin joukkueella oli hetkensä saada hyökkäyspäässä todellista uhkaa aikaan, mutta ratkaiseva laatu uupui molemmissa päissä nähdyissä tilanteissa.

Hetkeä ennen 90 minuutin täyttymistä saatiin ottelun loppuhetkille todellista draamaa, kun Ilvekselle tällä kaudella jo kolme maalia iskenyt Petteri Pennanen ajettiin ulos kentältä suoralla punaisella kortilla keskikentällä sattuneen taklaustilanteen jälkeen.

Loppuminuutit vajaalla pelannut Ilves puolusti ja taisteli, kun aika pelikellossa läheni loppuaan. Isännät olivat jo pariin otteeseen lähellä päästä vastahyökkäyksiin Oulun erikoistilanteiden ja painostuksen jälkeen, mutta paitsiolippu esti mm. Oiva Jukkolaa kirmaamasta kohti maalintekoa.

Ilveksen joukkueesta ja Ratinan yleisöstä otettiin viimeiset ilmat pihalle, kun muutama minuutti ottelun lisäajan puolella nähtiin vieraiden voittomaali. Pitkästä rajaheitosta tiensä takatolpalle löytänyt pallo tippui Liimatalle, joka sinetöi voiton vieraille.