AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.27 // 6.7.2024

Ilves komeaan voittoon täyden katsomon edessä (Ilves-HJK 3-0)

Ilves komeaan voittoon täyden katsomon edessä (Ilves-HJK 3-0)

Kuva: Jimi Soinila

Ilves otti lauantaina 3–0-voiton HJK:sta loppuunmyydyllä Tammelan Stadionilla.

Hieman hermostuneen alun jälkeen kotiyleisö pääsi venyttämään äänijänteitään jo neljännellä minuutilla, kun Ilves iski heti ensimmäisestä paikastaan. 1–0-maali syntyi Joona Vetelin näyttävällä suorituksella, kun keskikenttäpelaaja sai Oiva Jukkolalta syötön rangaistusalueen rajalle, pelasi seinän Santeri Haaralan kanssa ja lähetti pallon takaisin saatuaan takakulmaan kierteisen oikean jalan laukauksen, joka painui sisään tolpan kautta.

Maalin jälkeen painopiste pysyi HJK:n puolustuspäädyssä Ilveksen vastatessa pallonhallinnasta. Oiva Jukkolan laukaus lähti rangaistusalueen sisälle pelatun syötön jälkeen nopeasti pienestä tilasta, mutta nousi yli maalin. Toisessa päädyssä Joona Toivio jatkoi Lucas Lingmanin antaman kulmapotkun näyttävästi maalin edestä, mutta pallo suuntautui kohti Ilves-maalivahti Otso Virtasta eikä tuottanut tälle ongelmia.

Vain hetki edellisen tilanteen jälkeen Tammelan Stadion räjähti toistamiseen, kun Ilves siirtyi jo 2–0-johtoon. Keltavihreiden pallonhallintajakso päättyi päätyrajan tuntumasta lähteneeseen Oiva Jukkolan syöttöön, joka tavoitti maalin edustalta Santeri Haaralan. Ilves-kasvatti jatkoi pelivälineen yhdellä kosketuksella maaliverkkoihin ja viimeisteli kauden kuudennen Veikkausliiga-maalinsa ottelun 13. minuutilla.

20. minuutilla Anton Popovitchin vahva nousu käynnisti Ilveksen vaarallisen hyökkäyksen, jonka päätteeksi Jukkolan kova kierteinen laukaus painui ohi takakulmasta. Helsinkiläisetkin rakensivat peliä ajoittain hyvin, mutta aivan huippupaikoilta Ilves onnistui pitämään vieraat poissa. Muutamaan kertaan HJK silti toimitti palloa vaarallisesti maalinedustalle tavoittamatta kuitenkaan omia pelaajiaan.

Jakson jälkimmäisellä puoliskolla pallonhallintajaksoja nähtiin molemmilta, mutta ottelu pysyi Ilveksellä hyvin kontrollissa. 37. minuutilla HJK:n Lucas Lingman testasi Otso Virtasen virettä noin 20 metristä takakulmaan suuntautuneella vedollaan, jonka Ilves-kapteeni luki hyvin ja torjui varmasti.

Ilveksen avausmaalin tehnyt Joona Veteli viritti 44. minuutilla laukauksensa, jonka HJK-maalivahti Jesse Öst torjui kulmapotkuksi. Tätä seurasi toinenkin kulmapotku, jonka jälkeen vierasjoukkue pyrki nopeaan vastahyökkäykseen, jossa Ilves-puolustus pysyi kuitenkin hyvin mukana. HJK:n kavennus oli vielä lähellä lisäajalla kulmapotkusta, jossa Otso Virtanen venyi huipputorjuntaan. Maalivahti loukkasi tilanteessa itseään, mutta oli pelikunnossa huoltokatkon jälkeen. Ensimmäinen puoliaika päättyi Vetelin ja Haaralan maaleilla Ilveksen 2–0-johdossa.

Ilveksen Marius Söderbäck nousi 50. minuutilla vahvasti oikealta laidalta, mutta syöttö maalin eteen ei tavoittanut keltapaitaa. Minuuttia myöhemmin Söderbäckin uusi toimitus kauempaa oikealta laidalta kimpoili maalin edessä, mutta HJK selvitti tilanteen.

53. minuutilla HJK:n erikoistilaan jälkeen pallo otti puolestaan vaarallisen kimmokkeen Ilves-pelaajasta, mutta maalivahti Otso Virtanen torjui pallon yli päätyrajasta. HJK:n kulmapotkun jälkitilanteessa pallo jäi elämään maalin edustalle, mutta Ilveskin selvisi ilman takaiskua. Tilanteesta nousi myös varoitus Joona Vetelin jaloille liukuneelle HJK:n Diogo Tomasille sekä Ilveksen Roope Riskille. Seuraavaksi Ilves lähti terävään vastahyökkäykseen, jossa palloa kuljettanut Maksim Stjopin tarjosi syötön rangaistusalueen rajalle Santeri Haaralalle. Suoraankin laukauksen tilaisuuden saanut hyökkääjä otti vielä kosketuksen kohti maalia, mutta ratkaisuyritys karkasi ohi vasemmalta.

Ilveksen seuraavassa tilanteessa peliväline kuitenkin saatiin maaliin kolmatta kertaa. Juhani Pikkarainen antoi omasta päädystä laadukkaan avauksen keskialueelle Joona Vetelille, joka pääsi nousemaan ylöspäin pallon kanssa hyökkäyspäähän asti. Keskikenttäpelaaja luki Roope Riskin liikkeen rangaistusalueen rajalla ja antoi tälle oikeanpainoisen syötön puolustuslinjan taakse. Riski tarvitsi tilanteessa tasan yhden kosketuksen, jolla hyökkääjä nosti pallon kylmänviileästi yli heittäytyneen Jesse Östin. Osuma vei Ilveksen 3–0-johtoon 77. minuutilla. Kotijoukkue teki maalinsa yhteydessä vaihdon, jossa Lauri Ala-Myllymäki tuli kentälle Maksim Stjopinin tilalle.

Aivan varsinaisen peliajan lopussa Lauri Ala-Myllymäki vapautti Santeri Haaralan läpiajoon, jossa maalivahti Jesse Öst onnistui kuitenkin torjumaan hyökkääjän yrityksen. HJK sai myös lisäajalla vapaapotkun hyvältä paikalta 20 metristä ja yhden kulmapotkun, mutta enempää maaleja ei nähty.

Ilves kaatoi HJK:n puhtaasti 3–0 ja otti tärkeän voiton kamppailussa sarjan kärkipaikasta.

Lisää uutisia