AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.16 // 19.4.2024

Tulosten takaa: ​Ykkösliiga valmentaa Veikkausliigaan

Tulosten takaa: ​Ykkösliiga valmentaa Veikkausliigaan

Suomen toiseksi korkein jalkapallosarja kulkee uudella nimellä: Ykkösliiga. Ykkösliigan voittaja nousee joka vuosi suoraan Veikkausliigaan, mutta mikä on Ykkösliigan funktio isossa kuvassa? Ykkösliigan alkamisen kunniaksi pyysimme sarjasta vastaavaa Palloliiton kehityspäällikkö Tomi Leivo-Jokimäkeä kertomaan siitä tämänkertaisessa Tulosten takaa-blogissa.

Vuonna 1973 Suomeen perustettiin uusi sarjataso valtakunnallisen Mestaruussarjan ja alueellisen 2. divisioonan (ent. Suomi-sarjan) väliin. Uusi, toiseksi korkein valtakunnallinen sarja sai nimekseen 1. divisioona. Vuonna 1994 sarjan nimeksi tuli Ykkönen ja vuodesta 2024 eteenpäin sarja tunnetaan nimellä Ykkösliiga ja se pelataan 10 joukkueella.

2023 sarjauudistuksen myötä entisen Ykkösen ja Kakkosen väliin perustettiin uusi valtakunnallinen sarja. Näin on tapahtunut edellisen kerran 50 vuotta sitten. Uusi sarja peri Ykkösen vanhan nimen. Lyhyesti Kakkosen parhaista joukkueista tehtiin uusi valtakunnallinen sarja ja Ykkösliigan joukkuemäärää pienennettiin.

Ykkösliigan suurin haaste viime vuosina on ollut sarjan suuri vaihtuvuus. Sääntömääräisesti vaihtuvuus on ollut 33-42 %. Käytännössä viime vuosikymmenen aikana vuosittainen vaihtuvuus on ollut 40 % luokkaa. Keskimääräisesti joukkueet ovat pelanneet sarjassa peräkkäisiä kausia kolme vuotta. Tulevaisuudessa sarjan pienemmän vaihtuvuuden odotetaan luovan kestävämpää pohjaa seurojen kehittymiselle ja kasvulle.

Ykkösliigasta nousee joka vuosi 1-2 joukkuetta Veikkausliigaan. Saman verran joukkueita tulee luonnollisesti Veikkausliigasta Ykkösliigaan. Ykkösliigan yksi tärkeimpiä tehtäviä on valmistaa joukkueita Veikkausliigaan niin organisaation kuin olosuhteidenkin osalta lukuisia muita vaateita unohtamatta. Vuonna 2023 Ykkösliigassa (Ykkönen) suomessa kasvatettujen pelaajien osuus peliminuuteista oli 84 %. Luku on viime vuosina ollut kasvussa ja hyvällä tasolla, joten sarja on tärkeä suomalaiselle pelaajille ja pelaajakehitykselle.

Vaikka Ykkösliiga ei ole pääsarja, on hyvä ja tärkeä muistaa, että Ykkösliiga on yksi Suomen suurimmista sarjoista yli lajirajojen ja siinä pelaa suuria ja kehittyviä suomalaisia jalkapallo-organisaatioita. Tuoreen Sponsor Insightin tutkimuksen mukaan Ykkösliiga on aikuisväestön keskuudessa Suomen neljänneksi suosituin sarja yli lajirajojen. Yleisömäärissä Ykkösliiga on pitkään kuulunut viiden katsotuimmat sarjan joukkoon.

Veikkausliiga on tehnyt olosuhdeasioissa hyvää työtä viime vuosina. Myös Ykkösliigan kokonaisuudessaan pitää pystyä lähitulevaisuudessa kehittämään olosuhteitaan, vaikka monella paikkakunnalla pelataankin jo hienoilla ja asianmukaisilla stadioneilla. Mutta lisää ja parempia olosuhteita tarvitaan. Jalkapallo on ympärivuotinen laji ja on hyvä ymmärtää, että luonnonnurmien aika rupeaa olemaan ohi. Veikkausliigan, Ykkösliigan ja Ykkösen välillä pelataan myös joka syksy karsintaottelut, joten olosuhteiden tulee olla kunnossa niin aikaisin keväällä kuin myöhään syksyllä.

Ykkösliiga on perinteisesti melko tasainen ja jokaisesta pisteestä käydään kiivas kamppailu. Moni joukkue tavoittelee tosissaan nousua Veikkausliigaan. Ja näin sarjan voittaja tekeekin kauden päätteeksi. Sarjan toiseksi sijoittunut karsii Veikkausliigan 11. sijoittunutta vastaan ja haastaa karsijan tosissaan tulevan kauden Veikkausliiga -paikasta.

Uutisia Ykkösliigasta voi lukea Ykkösliigan verkkosivuilta.

Hyvää alkanutta ja upeaa futisvuotta 2024.

Ykkösliiga menee tunteisiin.

Jaki

Lisää uutisia