AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.15 // 13.4.2024

Todelliset maalijuhlat Tammelassa (Ilves-Gnistan 4-6)

Todelliset maalijuhlat Tammelassa (Ilves-Gnistan 4-6)

Kuva: Jimi Soinila

Käsittämättömät kymmenen maalia tarjonnut Ilveksen ja IF Gnistanin välinen ottelu päättyi vierasjoukkueen 4–6-voittoon.

Lauantai-iltapäivän kohtaamisessa ensimmäinen varoitus nousi jo viidennellä peliminuutilla, kun Oiva Jukkolan hyvä ensimmäinen kosketus oikealla sivurajalla Tatu Miettusen pitkään avaukseen pakotti Gnistan-puolustaja Teemu Penninkankaan rikkomaan. Jorginhon keskityksen irtopallo tippui vaaralliselle alueelle, mutta vierasjoukkueen puolustus ehti siivoamaan pelivälineen alueelta. Jälkitilanteesta Ilves sai hyvältä paikalta 20 metristä vapaapotkun. Joona Vetelin yritys suuntautui kuitenkin liian keskelle, ja maalivahti Mathias Nilsson poimi pallon helposti.

13. minuutilla Jorginho tarjosi Ilveksen vasemmalta laidalta edenneen nopean hyökkäyksen päätteeksi hyvän keskityksen maalin eteen, josta Roope Riskin suora jatko nousi yli maalin. Ilveksen ensimmäisen varoituksen vastaanotti Anton Popovitch 23. minuutilla. Toisessa päädyssä Gnistan loi suoraan kulmapotkusta vetopaikan rangaistusalueen rajalle Armend Kabashille, jonka kudin Ilves-maalivahti Otso Virtanen torjui alakulmasta.

Ilveksen avausmaali kävi lähellä 33. minuutilla, kun Jorginho pääsi lataamaan rangaistusalueen sisältä. Takakulmalle Roope Riskin juoksulinjalle suuntautunut veto otti kimmokkeen Gnistanin Juhani Ojalasta ja painui tolppaa nuollen oikealta ohi. Lopulta Veikkausliiga-kauden ensimmäinen Ilves-maali kuitenkin nähtiin heti seuraavasta tilanteesta. Joona Vetelin lähettämä kulmapotku tavoitti Roope Riskin takatolpalta, ja hyökkääjän pusku upposi varmasti sisään vieden kotijoukkueen 1–0-johtoon 36. minuutilla.

Gnistanilla oli tilaisuus iskeä tasoitus nopeasti, kun joukkue onnistui luomaan paikan sivurajaheitosta. Pari nopeaa ja onnistunutta syöttöä veivät pallon rangaistusalueen sisälle norjalaishyökkääjä Jonas Enkerudille, jonka laukaus nousi avopaikassa selvästi yli maalin.

Lähes heti edellisen tilanteen perään Tammelan Stadionin kotiyleisö pääsi tuulettamaan toista kertaa, kun Ilves iski näyttävän osuman. Omasta päädystä lähtenyt hyökkäys sisälsi 16 peräkkäistä onnistunutta syöttöä, ja pallo kiersi Lauri Ala-Myllymäkeä lukuun ottamatta kaikilla Ilveksen pelaajilla.

Keltavihreät pitivät pallokontrollin ja purkivat Gnistanin prässin hienosti, mikä avasi lopulta Jorginholle tilaa vasemmalla laidalla. Portugalilainen lähetti kovan, matalan syötön 20 metriin Oiva Jukkolalle, joka otti pelivälineen haltuun ja laukoi rangaistusalueen rajalta tarkan vedon oikeaan alakulmaan. Ilveksen hieno 2–0-maali syntyi 40. minuutilla.

Joona Vetelillä oli vielä tilaisuus lisätä johtolukemia ennen taukovihellystä, mutta keskikenttäpelaajan laukaus rangaistusalueen rajan tuntumasta meni niukasti vasemmalta ohi. Gnistanin paria tilannetta lukuun ottamatta peli oli Ilveksellä hyvin hallussa avausjaksolla ja 2–0-taukolukemat varsin oikeutetut.

Toisen puoliajan alussa Jorginhon hyvä tempokuljetus tuotti Ilvekselle vapaapotkun 20 metristä, mutta Lauri Ala-Myllymäen yritys nousi yli maalin. Toisessa päädyssä rangaistusalueen sisällä hyvän vetopaikan saaneen Momodou Sarrin laukaus pysähtyi Juhani Pikkaraisen hienoon liukuun.

Gnistanin kavennusmaali syntyi 60. minuutilla Ilveksen oman virheen seurauksena. Ykkösen viime kauden maalikuningas ja Veikkausliigan avauskierroksellakin osunut Joakim Latonen ryösti pallon 40 metrissä Tatu Miettuselta ja onnistui viimeistelemään nousunsa päätteeksi lukemiksi 2–1.

Roope Riskillä oli tilaisuus viedä Ilves takaisin kahden maalin johtoon 65. minuutilla, kun Gnistan vuorostaan lahjoitti avopaikan rangaistusalueen sisälle. Maalivahti Mathias Nilsson onnistui kuitenkin torjumaan hyökkääjän noston. Tilannetta ei tarvinnut kauan harmitella, sillä seuranneesta kulmapotkusta Ilves iski kolmatta kertaa, kun Doni Arifi nousi maalin edessä korkeimmalle ja puski Jorginhon keskityksen tyylikkäästi sisään. Keskikenttäpelaajan osuma siirsi kotijoukkueen 3–1-johtoon 66. minuutilla.

Pitkään ei Gnistankaan tilannetta ihmetellyt, sillä jo 68. minuutilla lukemat olivat 3–2. Momodou Sarr tarjosi syötön päätyrajalta, ja keskelle vapaaksi jäänyt Pauli Katajamäki laukoi pallon sisään viidestä metristä.

Katajamäen maalin jälkeen nähtiin kyseenalainen tilanne, kun Gnistanin Elias Äijälä rikkoi rangaistusalueen kulmalla Oiva Jukkolaa, joka oli pyrkimässä kiinni läpisyöttöön. Äijälällä oli varoitus alla, mutta Gnistan-pelaaja selvisi ilman toista varoitusta ja ulosajoa. 71. minuutilla Ilveksen Felipe Aspegren teki tilaa kentälle vaihdetulle Aapo Mäenpäälle. Lisää kylmää suihkua oli vuorossa 73. minuutilla, kun Gnistan tasoitti pelin 3–3:een. Vieraiden ensimmäisen maalin tehnyt Joakim Latonen puski kulmapotkun tylysti sisään.

Kuusi minuuttia myöhemmin helsinkiläiset iskivät lukemat 3–4:ään rangaistuspotkusta, joka tuomittiin maalivahti Otso Virtasen kaadettua Momodou Sarrin rangaistusalueella. Joakim Latonen viimeisteli jälleen kylmästi ja täydensi samalla hattutemppunsa.

Maalijuhlat jatkuivat, kun takaiskuistaan sisuuntunut Ilves tasoitti pelin 4–4:ään 81. minuutilla. Oikealta laidalta keskelle edenneessä hyökkäyksessä pallo kulki Doni Arifin ja Aapo Mäenpään kautta Marius Söderbäckille, jonka syötön Roope Riski liukui sisään lähes maaliviivalta.

Ottelun yhdeksäs osuma oli vuorossa 85. minuutilla ja asialla oli nyt jälleen Gnistan. Päätyrajan tuntumasta keskelle pelattuun syöttöön ehti ensimmäisenä Benjamin Tatar, jonka taidokas viimeistely lipui takakulmaan vieden vieraat 4–5-johtoon.

Viimeisen sinettinsä ottelu sai lisäajan neljännellä minuutilla, kun Benjamin Tatar iski toistamiseen laukomalla pallon noin 35 metristä tyhjiin yli maaliltaan vastassa olleen Otso Virtasen. Toisen puoliajan maalimyrskyn myötä loppulukemiksi kirjattiin käsittämättömät 4–6.

Lisää uutisia