AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.23 // 9.6.2023

Kaksi miljardia euroa hyötyjä ja luku kasvussa - suomalainen jalkapallo ansaitsee Jalkapallopäivän

Kaksi miljardia euroa hyötyjä ja luku kasvussa - suomalainen jalkapallo ansaitsee Jalkapallopäivän

Kuva: Mika Alavesa / SJK

Ensimmäistä Jalkapallopäivää Suomessa vietetään sunnuntaina 11.6. ja puhtaasti kulujen valossa suomalainen jalkapallo enemmän kuin ansaitsee oman juhlapäivänsä.

Jalkapallo liikuttaa Suomea laajalti ja vuodesta 2019 lähtien tämän yhteiskunnallisille vaikutuksille on saatu myös selkeä mittari ja laji tuo hyötyjä mallinnuksen mukaan vuositasolla kaksi miljardia euroa.

Suomi liittyi mukaan Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n UEFA SROI -mallinnukseen. Asiantuntijoita ja tutkimustietoa laajasti hyödyntävä mallinnus mittaa jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa (SROI = Social Return On Investment).

Viimeisimmän päivityksen mukaan jalkapallon vuotuinen vaikuttavuus Suomessa on huimat 1,96 miljardia euroa.

UEFA SROIn mukaan jalkapallo tuo vuosittain suomalaiseen terveydenhuoltoon 344 miljoonan euron säästöt muun muassa alentamalla riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, syöpään ja mielenterveysongelmiin. Lajin sosiaaliset hyödyt ovat 1 092 miljoonaa euroa huomioiden vapaaehtoistyön arvo, koulutustulokset, syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja rikollisuuden lasku. Lisäksi jalkapallon suorat vaikutukset Suomen taloudelle ovat 522 miljoonaa euroa jalkapalloperheen harrastustoimintaan liittyvänä kulutuksena ja olosuhteisiin liittyvinä rakentamisen tuottoina ja työpaikkoina.

Pelipassien eli rekisteröityneiden pelaajien määrä ylitti vuonna 2022 ensi kertaa 150 000 pelaajan rajan. Tarkka ennätyslukema on 150 894, mutta se painunee historian kirjoihin kuluvalla kaudella.

Pelipasseja oli tämän vuoden toukokuun loppuun mennessä lunastettu lähes 130 000 ja kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan on noin 8000. Palloliiton seurapalvelujohtaja Timo Huttunen onkin syystä tyytyväinen lukemiin.

- Jäsenseuroissa on tehty valtavan upeata työtä pelaajamäärien kasvattamisessa. Kasvua selittyy sekä erinomaisesti hoidetulla lajipromootiotyöllä että kehittyneellä pitovoimalla. Kokonaispelaajamäärien osalta mukana pysyneiden osuus on kasvanut edellisestä vuodesta lähes prosenttiyksikön, mikä meidän määrillä näkyy hienona kasvuna, Huttunen iloitsee.

- Pelaajamääriemme kasvun ja seurojemme toiminnan laadun ja määrän kehittymisen myötä seuraava mallinnus loppuvuoden 2023 aikana antanee edelleen kasvavan euromääräisen vaikuttavuuden suomalaiseen yhteiskuntaan. Kehittyvä mallinnus ottaa tietojemme mukaan jatkossa huomioon myös vastuullisuusnäkökulmia ja pystyy siten aiempaa paremmin huomioimaan myös mm. toimintamme hiilijalanjälkeä. Odotammekin innolla sitä, että pääsemme avaamaan mallinnuksen seuraavan kehitysversion jäsenseuroillemme.

Jalkapallopäivä järjestetään yhteistyössä Veikkausliigan, Subway Kansallisen Liigan, Miesten Ykkösen ja Suomen Palloliiton kesken.

Lisää uutisia