vko.11 // 18.3.2023

VPS kukisti KPV:n 2-0 - "Kokonaissuoritus oli hyvä"

Lauantain voitto antoi Jussi Nuorelalle positiivista ajateltavaa. (Kuva: Juha Tamminen)

VPS kohtasi lauantaina Kokkolasta saapuneen KPV:n harjoitusottelussa, joka oli täynnä vaarallisia tilanteita ja nopeaa tempoa. Alkukauden toiseksi viimeinen harjoitusottelu päättyi VPS:n voittoon lukemin 2–0.

Pelin alkaessa VPS oli selvästi parantanut prässipelaamistaan edellisiin otteluihin verrattuna. VPS hallitsi peliä suurimmilta osin, mutta KPV sai muutamia potentiaalisia tilanteita. Heti pelin alkuun nähtiin vaarallinen tilanne, kun VPS:n maalivahti Teppo Marttinen aikaili pallon kanssa maalialueella. KPV:n hyökkäyslinja antoi hyökkäyssuuntaan painetta ja riisti pallon Marttiselta pois. Maalia tilanteesta ei kuitenkaan syntynyt VPS:n blokatessa pallon päätyrajasta yli.

VPS hallitsi peliä hyökkäyskolmanneksella, ja pyrki etenemään laitojen kautta keskittäen palloa laatikkoon. Pelin yhdeksännellä minuutilla nähtiin hyvä tilanne, jossa pallo kuljetettiin laatikkoa kohti vasemmalta laidalta. Jesper Engström syötti pallon boksiin, jossa Evgeniy Bashkirov hämäsi KPV:n puolustuslinjaa hienosti jättämällä pallon Steven Morrisseylle, joka pääsi laukomaan avoimelta paikalta. Laukauksen kuitenkin torjui KPV:n maalivahti Ville Seppä.

15 minuutilla nähtiin pelin ensimmäinen varoitus, kun KPV:n maalivahti Ville Seppä nousi keskialuetta kohti palloa vastaan jättäen KPV:n maalin vartioimatta. Steven Morrissey ohitti Sepän harhautuksella, jolloin Seppä repi Morrisseyn kumoon. VPS sai tilanteesta myös vapaapotkun, jossa pallo keskitettiin kohti laatikkoa. Pallo ohjautui maalialueen läheisyydessä Tyler Reidille, joka puski pallon ohi maalin. Pelin 17 minuutilla taas puolestaan VPS:n Baba Mensah sai varoituksen taklatessaan KPV:n pelaajaa huolimattomasti keskialueella.

Ottelun ensimmäinen maali nähtiin 24 minuutilla, kun KPV:n puolustuslinja ei kyennyt purkamaan palloa pois omalta alueeltaan. VPS hyödynsi tilanteen etenemällä vasemmalta laidalta kohti KPV:n laatikkoa. Murtava syöttö laatikkoon tavoitti Steven Morrisseyn, joka laukoi pallon varmasti verkkoon maalialueelta.

VPS sai aikaan loistavia tilanteita, joissa joukkue eteni KPV:n maalialueen läheisyyteen. Vaasalaiset pääsivät laukomaan hyviltä paikoilta, mutta KPV:n puolustuslinja esti laukauksia laittamalla kehoa pallon eteen. KPV:n maalivahti Ville Seppä otti myös hyviä torjuntoja. 45 minuutilla nähtiin vielä vaarallinen tilanne, kun VPS pääsi etenemään vastahyökkäykseen kohti KPV:n päätyä. Kolmella kahta vastaan edennyt hyökkäys eteni vasemmalla laidalla Steven Morrisseyn toimesta. Morrissey syötti pallon Evgeniy Bashkiroville, joka jatkoi pallon Justus Lehdolle. Lehto pääsi laukomaan oikealta, mutta Seppä torjui laukauksen. Tauolle siirryttiin 1–0 lukemissa.

Toinen puoliaika alkoi VPS:n hallinnalla hyökkäysalueella. KPV teki jatkuvia virheitä omalla alueellaan, ja VPS sai riistettyä palloja hyvän prässipelaamisen ansiosta. 52 minuutilla nähtiin hyvä tilanne, kun Tyler Reid kuljetti palloa oikealla laidalla ja antoi murtavan syötön Morrisseylle juoksuun. Morrisseyn kosketus palloon oli kuitenkin liian kova, jonka seurauksena pallo päätyi Sepän syliin. Tilanteen jälkeen VPS riisti jälleen pallon KPV:n alueella ja eteni laatikkoa kohti vasemman laidan kautta. Riku Jääskä pääsi laukomaan pienestä kulmasta, jonka Seppä torjui ulos päätyrajasta. Kulman jälkitilanteesta Antti-Ville Räisänen pääsi vetämään kaukaa kovan laukauksen, mutta pallo meni hieman ohi maalin.

KPV sai vain muutaman tilanteen toisella puoliajalla, eivätkä niistä syntynyt tarpeeksi vaarallisia hyökkäyksiä. Myöskään KPV:n laukaukset eivät olleet tarpeeksi laadukkaita. KPV:n Harri Heiermann pääsi laukomaan vapaapotkun 18 metristä 74 minuutilla, mutta pallo ylitti maalin reilusti.

Pelin kolmas varoitus nähtiin kyseenalaisen tilanteen jälkeen, kun keltainen kortti nousi hyökkäyspäässä etenevälle Tyler Reidille. Tilanne oli kyseenalainen Reidin harhauttaessa KPV:n puolustuspelaajan, joka loukkasi itseään tilanteessa. Varoitus nähtiin 71 minuutilla.

VPS lopulta hallitsi myös toista puoliaikaa suvereenisti. Vaasalaiset rakensivat upeita paikkoja, joista saatiin aikaiseksi hyviä laukauksia. Kuitenkin KPV:n maalivahti Seppä torjui parhaansa mukaan VPS:n vaaralliset laukaukset, joita seurasi usein Vepsun hyökkäyspään kulmat. VPS teki murtavia syöttöjä KPV:n puolustuslinjan taakse, joita kokkolalaiset eivät kyenneet pysäyttämään. VPS:n Kalle Multanen sinetöi 2–0 lukemat 85 minuutilla, kun KPV teki virheen omassa päässään. Maalivahti Seppä syötti pallon puolustuslinjaan, jonka VPS riisti saman tien. Riistotilanteessa Multanen pääsi laukomaan laatikon sisältä täysin avoimesta paikasta pallon verkon perukoille. Ottelu päättyi lopulta 2–0 lukemiin.

VPS:n päävalmentaja Jussi Nuorela kommentoi peliä seuraavasti.

- Hyvä, että saimme tehtyä kaksi maalia, jotka riittivät voittoon. Molemmat maalit syntyivät selkeistä prässitilanteista. Omista rakennetuista hyökkäyksistä emme kyenneet tekemään maaleja, joten siinä mielessä olimme tehottomia. Kontrolloimme peliä hyvin ja hallitsimme peliä selvästi. KPV tuli pelin alussa hyvällä intensiteetillä joukkuettamme vastaan, mutta saatuamme pelin hallintaan, suoriuduimme hyvin. Saimme prässipelaamisemme toimimaan, jonka seurauksena saimme myös pelin hallintaan.

Nuorela näkee kuitenkin joukkueen suorituksessa vielä petrattavaa.

- Varsinkin ensimmäisellä jaksolla olisimme voineet hallita palloa huomattavasti paremmin. Saimme paljon riistoja, mutta hyvin usein hukkasimme pallot hyvin nopeasti johtuen heikkolaatuisista syötöistä. Kokonaissuorituksemme pelissä oli kuitenkin aivan hyvä, Nuorela summasi.