AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.42 // 20.10.2022

Kuningas Litmanen ESS:lle: "Nyt on FC Lahden viimeinen hetki kääntää kausi positiivisemmaksi"

Kuningas Litmanen ESS:lle: "Nyt on FC Lahden viimeinen hetki kääntää kausi positiivisemmaksi"

Näitä tunnelmia FC Lahti kaipaa myös karsintaan. (Kuva: Juha Tamminen)

FC Lahti ja Turun Palloseura aloittavat torstaina kiihkeän kamppailun liigapaikasta veikkausliigan karsinnassa.

FC Lahti on pelannut Veikkausliigassa yhtä Ykkösessä käyntiä lukuun ottamatta jo neljännesvuosisadan ajan. Nyt jatko on kuitenkin vahvasti uhattuna.

Suomen kaikkien aikojen paras jalkapalloilija Jari Litmanen on ehtinyt hiukan seurata Kuhnureiden tämän kauden otteita. Esitykset eivät ole vakuuttaneet legendaa.

- Rehellisesti sanottuna kausi on ollut heikko. Valmentajan vaihto ja lukuisat loukkaantumiset ovat sotkeneet paljon, mutta eivät ne kaikkea selitä, kotoaan Tallinnasta Etelä-Suomen Sanomien tavoittama Litmanen sanoo.

Veikkausliigan karsinnassa henkinen paine on etenkin liigajoukkueella kova. Divarijoukkueen lähtöasetelma saattaa olla helpompi, koska sillä on lähes pelkästään voitettavaa. Litmasen mukaan FC Lahti saa olla onnekas, että joukkueella on vielä taskussaan jokerikortti.

- Nyt on viimeinen sauma kääntää kausi vielä positiivisemmaksi. Kun kaikki on urheilussa omissa käsissä, se on hyvä tilanne. Kyllä liigajoukkueella pitäisi olla kaikki kortit käsissään kääntää ottelupari edukseen.

- Nyt nähdään se, halutaanko Lahdessa oikeasti pelata liigafutista vai ei. Kyllä joukkue sen aistii, onko katsomossa kannustusta. Ja sama pätee myös toisinpäin. Mitä tiukempi paikka, sitä paremmin tärkeimpien pelaajien pitäisi pelata. Tiukoissa tilanteissa mitataan se, kuka on oikeasti kuka. Kokemuksesta on iso apu. Pitää myös muistaa, että TPS:llä on lähihistoriasta kokemusta liigakarsinnasta, jolloin joukkue putosi divariin. Joukkue tuskin haluaa kokea samaa uudestaan, mitä tapahtui viimeksi KTP:tä vastaan, Litmanen muistuttaa.

Litmanen ei halua ottaa kantaa siihen, minkälainen katastrofi Kuhnureiden mahdollinen putoaminen olisi koko lahtelaiselle futisperheelle.

- Se on juuri nyt epäolennaista. Turha miettiä ensi vuotta tässä vaiheessa.

Kun Litmaselta kysyy, mikä olisi ihannetilanne kaupungin jalkapallossa, hän ei ujostele vastauksessaan. Lahden Reippaan kasvatti ja nykyisen viirupaitajoukkueen taustavaikuttaja liputtaa vankasti FC Lahden puolesta.

- Lahtelainen jalkapallo tarvitsee vahvan FC Lahden - sellaisen, jolla on mahdollisuus taistella vuosittain kuuden parhaan joukossa. Sen tukena on hyvä olla joukkue Kakkosessa, jolla on saumat yltää neljän parhaan joukkoon. Lahdessa eivät tällä hetkellä riitä pelaajat eikä kaupungissa taloudellinen tilannekaan ole sellainen, että meillä voisi olla vahvat joukkueet sekä liigassa että Ykkösessä.

Lähde: Etelä-Suomen Sanomat
Lisää uutisia