AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.33 // 18.8.2022

​Mediassa kirjavia lukuja – HJK täsmentää eurocupien rahavirtoja

​Mediassa kirjavia lukuja – HJK täsmentää eurocupien rahavirtoja

Kuva: Mira Lönnqvist

Europelien lohkovaihepaikka tuo HJK:lle tänäkin syksynä miljoonien liikevaihdon. Suomalaisessa mediassa on ollut jonkin verran virheellisiä tulkintoja Uefan – kieltämättä hieman koukeroisesta – rahanjaosta, minkä vuoksi HJK pyrkii tiedotteessaan avaamaan HJK:n palkintorahoja mahdollisimman tarkasti.

HJK on jo varmistanut paikkansa vähintään Konferenssi-liigan lohkovaiheessa. Tänään torstaina Klubi aloittaa Bolt Arenalla klo 19 Eurooppa-liigan karsinnan viimeisen vaiheen tanskalaista Silkeborgia vastaan.

+ Mikäli HJK päätyy Konferenssi-liigan lohkovaiheeseen, Uefa maksaa kertakorvauksena 2,94 miljoonaa euroa. Eurooppa-liigassa vastaava korvaus olisi 3,63 miljoonaa.

+ Tähän mennessä HJK on saanut Uefalta 100 000 euroa per karsintakierros, eli yhteensä 400 000 euroa. Ennen tätä kautta kertakorvaukset per karsintakierros ovat olleet huomattavasti suurempia. Nyt isompi korvaus tulee siinä vaiheessa, kun joukkue putoaa karsinnoissa. Esimerkiksi kolmannella kierroksella Konferenssi-liigan karsinnassa pudonnut KuPS sai 3 x 100 000 euron kierroskorvaukset ja putoamisensa jälkeen 550 000 euroa eli yhteensä 850 000.

- Yhden eurovieraspelin kulut ovat olleet HJK:lle 60 000 – 150 000 euroa, joten käytännössä 100 000 euron kierroskorvaus menee kuluihin, kuten muillakin seuroilla.

- Kansallisten sarjojen mestarit, jotka eivät selviä lohkovaiheeseen, saavat Uefalta 260 000 euroa. Tämän rahan HJK luonnollisesti, viime vuoden tapaan, ilolla "menettää" edettyään lohkoon.

Uefan rahanjakotyöryhmä, johon HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti kuuluu, sai Riihilahden vuonna 2015 tekemästä aloitteesta alkaneen ja vuosia kestäneen väännön jälkeen kaudelle 2021–2022 aikaan neuvotteluratkaisun, joka tasaa huomattavasti Uefan jakamaa solidaarisuusrahaa. Aiemmin siitä hyötyivät eniten Euroopan viisi suurinta futismaata, nykyään 50 muuta, pienempää.

+ Aiemmin Veikkausliiga-seurat saivat Uefalta solidaarisuusrahaa noin 40 000 euroa. Uuden järjestelmän ansiosta jokainen Suomen liigaseura saa vuosittain noin 130 000 – 140 000 euroa. HJK ei kuitenkaan lohkoihin pääsynsä myötä ole tuohon summaan oikeutettu, vaan HJK:n noin 140 000 euroa jaetaan tasan muiden liigaseurojen kesken. Eli myös muut seurat hyötyvät runsaalla kymppitonnilla HJK:n menestyksestä, niin tänä vuonna kuin ensi vuonnakin (2020 ja 2021 mestaruuksien ja niitä seuranneiden lohkovaihepaikkojen vuoksi).

+ Lohkovaiheessa seuroille tulee tuloja myös kansainvälisten tv-oikeuksien perusteella. Tätä Uefa kutsuu termillä market pool. Summa ei ole tiedossa ennen lohkovaihetta, mutta Konferenssi-liigassa HJK:n tulo olisi Riihilahden arvion mukaan joitakin kymmeniä tuhansia ja Eurooppa-liigassa hieman yli 100 000. Market pool -maksu määräytyy sen mukaan, paljonko Suomessa operoiva tv-yhtiö maksaa lohkovaiheen tv-oikeuksista Uefalle. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa summa ja siten myös seuroille tilitettävä korvaus on lähemmäs kymmenkertainen Suomeen verrattuna.

+ Co-efficient bonus eli ns. seurapisteet: Konferenssi-liigan tai Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen edenneet seurat laitetaan paremmuusjärjestykseen viitenä edellisenä vuonna europeleissä (karsinnat ja lohkot) keräämiensä pisteiden perusteella. Lohkovaiheeseen päässeistä seuroista riippuen HJK:n osuus on arviolta 150 000–400 000 euroa. Viime vuonna summa oli 180 000 euroa.

+ Menestymisestä palkitaan lohkovaiheessa: Konferenssi-liigan ottelun voitosta 500 000 ja tasapelistä 166 000 euroa. Eurooppa-liigassa vastaavat luvut ovat 630 000 ja 210 000. Lisäksi lohkoista pudotuspeleihin pääsy tuo satojentuhansien bonuksen.

Yhteenveto ennen Silkeborg-otteluparia: HJK on ansainnut karsintakierroksilta yhteensä 400 000 euroa ja Konferenssi-liigan lohkopaikasta 2,94 miljoonaa. Miinuspuolelle tulee laskea (matka)kulujen lisäksi mestaruusbonuksen (260 000 euroa) sekä solidaarisuusrahan (120 000) menettäminen. Saamistaan bruttokorvauksista HJK maksaa pelaajille ja joukkueen taustahenkilöille noin 25 prosenttia vapaaehtoisena kannustinbonuksena.

HJK pelaa lohkopelinsä Bolt Arenalla, vastustajasta riippumatta

Etenkin Eurooppa-liigan lohkovaihe voisi tuoda Klubia vastaan todella nimekkäitä seuroja, kuten Manchester Unitedin tai Arsenalin. Tämä on jo innoittanut spekulaatioita, joissa pohditaan, saattaisiko HJK viedä yksittäisen suurottelun Olympiastadionille.

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti tyrmää ajatuksen.

– Emme missään tapauksessa hylkäisi urheilullista ja henkistä kotikenttäämme Bolt Arenaa. Se olisi älyttömän tyhmä teko monella tapaa. Myöskään peruslippujen hintoihin ei ole, vastustajista riippumatta, luvassa merkittäviä korotuksia viime syksyn lohkovaiheeseen verrattuna. Meille lipputuloja paljon tärkeämpää on saada samanlainen tuki kuin vaikka upeassa Maribor-pelissä, ja niinpä kausikorttilaisten etuosto-oikeus pysyy myös lohkovaiheessa. Seuran yksiselitteinen linjaus on preferoida mahdollisimman suuri yleisömäärä Bolt Arenalla lipputulojen suuruuden sijaan, toimitusjohtaja linjaa.

Lisätietoa Uefan rahanjaosta täällä.

Lähde: HJK:n tiedote
Lisää uutisia