AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.30 // 30.7.2022

HJK väänsi tärkeät pisteet kotiin (HJK-IFK Mariehamn 1-0)

HJK väänsi tärkeät pisteet kotiin (HJK-IFK Mariehamn 1-0)

Kuva: Mira Lönnqvist

HJK piti pisteet Töölössä 1–0-voitolla IFK Mariehamnista ja nousi ainakin hetkellisesti tasapisteisiin Kuopion Palloseuran kanssa.

HJK otti heti alussa odotetusti pallonhallinnan itselleen, mutta IFK Mariehamn hyökkäsi ärhäkkäästi vastaan aina tilaisuuden saadessaan. Brasilialainen Dé pääsi laukomaan kuudentoista alueen rajalta vastahyökkäyksen päätteeksi, mutta laukaus kilpistyi HJK-puolustukseen.

HJK loi tilanteita enimmäkseen laitojen ja keskitysten kautta, mutta saarelaiset puolustivat hyvin Baba Mensahin johdolla. Kotijoukkue oli kuitenkin lähellä maalintekoa 9. minuutilla, kun Murilon kulmapotku tippui etualueelle Arttu Hoskosen päähän. Kahdessa edellisessä Veikkausliiga-ottelussa Klubin voittomaalin iskeneen Hoskosen pusku osui tolppaan.

Muutamaa minuuttia myöhemmin paine oli jälleen IFK Mariehamnin boksissa. Malik pääsi jatkamaan Klubin keskityksen päällään pilkun tuntumasta kohti puolityhjää maalia, mutta IFKM-vahti Yann Fillion torjui.

Myös HJK pääsi useampaan otteeseen hyökkäämään epäorganisoitua IFKM-puolustusta vastaan, sillä saarelaiset hyökkäsivät aggressiivisesti koko pelaajistonsa voimin. Casper Terho leikkasi tuttuun tapaansa oikealta laidalta sisään ja tavoitteli etunurkkaa, mutta laukaus pöllytti sivuverkkoa.

IFK Mariehamn sai erinomaisesta paikasta vapaapotkun 24. minuutilla, kun Jukka Raitala rikkoi pitkän nousun tehnyttä Jiri Nissistä. Joakim Latonen nosti vaparin takatolpalle, josta vielä viime kaudella HJK:n organisaatiossa pelannut Mensah jatkoi pallon ohi.

Vierasjoukkueen nopeat hyökkäykset tuottivat haasteita Klubin äärimmäisen hyökkäysvoittoiselle kokoonpanolle, mutta viimeiset ratkaisut jäivät piippuun. Vahid Hambo, Robin Sid sekä Dé juonivat useamman potentiaalisen tilanteen, jotka HJK:n puolustus onnistui kuitenkin jatkuvasti peittämään.

HJK siirtyi johtoon 42. minuutilla: Murilon vaarattoman oloinen keskitys tippui suoraan Fillionin ulottuville, mutta kanadalaisvahti kolaroi epäonnisesti Timi Lahden kanssa, ja pallo päätyi vitosen alueen kulmalle Terholle. Nuorukainen hyödynsi tilaisuutensa ja siirsi pelivälineen ensimmäisellä kosketuksella verkon perukoille.

Klubi oli tuplata johtonsa lisäajalla, kun Malik pääsi jälleen kiinni keskitykseen rangaistuspisteen tuntumassa. Ghanalainen sai jatkettua pallon vasemmalla jalkaterällään kohti maalia, ja peliväline muutti suuntaa IFKM-puolustajan jalasta. Fillion ehti kuitenkin reagoimaan tilanteeseen ja sai pelastettua tilanteen kulmaksi.

Vierailijat saivat toisen jakson alussa pari puolittaista maalipaikkaa, mutta Sidin ja Yanga Balison kudit eivät lopulta työllistäneet Conor Hazardia HJK:n maalilla.

Klubin ensimmäisen maalin viimeistellyt Terho väläytti tulista laukaustaan 55. minuutilla. HJK-hyökkääjä pelasi vasemman jalkansa vapaaksi boksin rajalla, ja Fillion joutui venymään huipputorjuntaan.

IFK Mariehamn oli vaarallisen lähellä tasoitusta tunnin kohdalla, kun saarelaiset pelasivat pallon Klubin rangaistusalueen oikealta reunalta takaviistoon Délle. Hazardilla oli pieniä haasteita matalan laukauksen torjumisessa, mutta HJK selvisi ilman takaiskua.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela teki tuplavaihdon 61. minuutilla. Sairastelusta toipunut Anthony Olusanya otti Malikin paikan kärjessä, ja Nassim Boujellab teki tilaa vasta 17-vuotiaalle Aaro Toivoselle, jolle ottelu oli ensimmäinen HJK:n edustusjoukkueessa. Aaro Toivonen oli ensimmäistä kertaa liigajoukkueen kokoonpanossa ja pääsi tekemään liigadebyyttinsä päästessään vaihdosta kentälle 61. minuutilla.

Aiemmin kevään aikana Kakkosta ja B-junioreiden SM-sarjaa pelannut Toivonen tuli sisään ennakkoluulottomasti ja tarjoili erinomaisen pallon vitosen viivalle, josta HJK-hyökkääjät eivät kuitenkaan saaneet sudittua pelivälinettä maalipuiden väliin.

HJK alkoi hieman menettää otettaan toisen jakson edetessä, ja pallonhallinta kääntyi vierasjoukkueelle. Todellisia vaaran paikkoja ei kummassakaan päässä nähty, vaan rikkeiden värittämä viimeinen puolituntinen taisteltiin pääosin keskialueella.

IFK Mariehamn pääsi yrittämään tasoitusta nopean käännön päätteeksi, kun viimeinen kymppi pyörähti käyntiin. Pallo pelattiin HJK:n rangaistusalueelle Eero Tammiselle, mutta vaihdosta kentälle tulleen laitahyökkääjän laukaus suuntautui ohi maalista.

HJK käytti vielä yhden vaihdon viitisen minuuttia ennen loppua. Klubin voittomaaliksi jääneen osuman viimeistellyt Terho jätti kentän, ja Miska Ylitolva tuli hänen tilalleen.

IFK Mariehamn ei saanut näennäisestä hallinnastaan huolimatta todellista kirivaihdetta silmään, vaan ottelun viimeisestä todellisesta maalipaikasta vastasi isäntäjoukkue. HJK pääsi iskemään kolmella kahta vastaan saarelaisten syöttöhassin päätteeksi: Bojan Radulovicilta pallon saanut Murilo pelasi maalinedustalle Olusanyalle, mutta erinomaisesti maaliltaan vastaan tullut Fillion veti pidemmän korren.

Lisää uutisia