vko.29 // 24.7.2022

KuPS jyräsi voittoon HIFK:sta (KuPS-HIFK 5-1)

Clinton Antwi vastasi KuPS:n voittomaalista. (Kuva: Juha Tamminen)

Kuopion Palloseuran Veikkausliigakausi jatkui voitokkaana, kun keltapaidat iskivät Helsingin IFK:n kanveesiin maalein 5-1 (1-0). Kuopiolaiset onnistuivat laajalla rintamalla ja maalinteossa onnistui viisi eri pelaajaa.

KuPS oli tehnyt avauskokoonpanoonsa viisi muutosta torstain euro-ottelustaan FC Milsamia vastaan. Otso Virtanen palasi Veikkausliigassa tolppien väliin liki 14 kuukauden tauon jälkeen. Myös slovenialaishyökkääjä Filip Valencic teki ensiesiintymisensä kuopiolaisten avauksessa.

Kuopiolaiset tulivat otteluun todella vahvasti ja ottivat pelin heti ensi hetkistä lähtien kontrolliinsa. HIFK pyrki tukeutumaan tiiviiseen puolustusmuotoonsa ja iskemään vastahyökkäyksillä KuPS:n selustaan.

Jo ensimmäisen puolituntisen aikana keltapaidat rakentelivat useita laadukkaita maalipaikkoja, mutta vieraiden puolustus pelasi uhrautuvasti ja viimeisenä lukkona maalivahti Ramilson Almeida oli mies paikallaan.

KuPS:n uurastus sai palkintonsa 25. minuutilla. Janis Ikaunieks pudotti pallon takaviistoon ja Jaakko Oksanen latasi upean vedon maalin ylänurkkaan uransa ensimmäisellä Veikkausliiga-osumallaan.

Johtomaalin jälkeen KuPS:n puolustus herpaantui hetkeksi ja helsinkiläisvierailla oli parikin oivallista maalipaikkaa. KuPS:n maalilla Otso Virtanen kuitenkin näytti edelleen olevan eliittivahti Veikkausliigaan ja piti maalinsa puhtaana.

Toisen jakson kanarialinnut aloittivat vähintäänkin yhtä räväkästi. Pelikello oli edennyt vain muutaman minuutin toista puoliaikaa, kun Clinton Antwi täräytti lyhyen kulmapotkukuvion päätteeksi pallon etunurkasta sisään.

2-0 osumasta noin viisi minuuttia myöhemmin IFK iski jakson ensimmäisestä hyökkäyksestään. Macario Hing-Glover keskitti oikealta ja ensimmäisenä palloon vyöryi Eero Markkanen. Jyväskyläläislähtöisen target-hyökkääjän kauden kolmas Veikkausliigamaali nosti IFK:n maalin päähän.

Peli ratkesi lopullisesti reilun tunnin pelin jälkeen. Ensin 64. minuutilla Daniel Carrillon uran ensimmäinen Veikkausliigamaali näki päivänvalon kulmapotkun jälkitilanteesta ja vain reilua minuuttia myöhemmin IFK-vahti Almeida sai jälleen kaivaa palloa repustaan. Gabriel Bispo rouhi maalin edestä Santeri Haaralan pohjustuksesta KuPS:n jo 4-1 johtoon. Osuma oli brasilialaiskeskikenttäpelaajalle jo sarjakauden viides.

Molemmat joukkueet pyöräyttivät varsin reippaan vaihtoruletin pelin viimeisellä varttitunnilla, ja KuPS esitti perinteistä savolaista naatiskelua hyökkäyskolmanneksellaan. Mikäli nautiskelun sijaan keltapaidat olisivat viimeistelleet suoraviivaisemmin, lisämaaleja olisi nähty ottelussa vielä runsaastikin. Ottelun loppunumerot 5-1:een iski pelin viimeisellä minuutilla Iiro Järvisen loistavasta alustuksesta Tim Väyrynen, jolle maali oli kauden yhdeksäs.