vko.24 // 18.6.2022

FC Haka nousi voittoon IFK Mariehamnista (FC Haka-IFK Mariehamn 3-2)

Lee Erwin teki ottelun voittomaalin rankkarista. (Kuva: Juha Tamminen)

FC Haka palasi voittojen tielle vihkiessään käyttöön uuden tekonurmensa, kun koskilaiset kaatoivat IFK Mariehamnin 3-2 (2-1).

Ottelu sai kotijoukkueen kannalta synkän alun, kun vierailija siirtyi 1-0-johtoon jo ottelun yhdeksännellä minuutilla. Maalia edelsi Aatu Hakalan kaksi huikeaa torjuntaa, joista ensimmäisestä mentiin kulmalipulle. Kulmapotku leijaili vaarallisesti maalin edustalle, mistä John Owoeri pääsi laukaisemaan. Tämän Hakala vielä torjui, mutta paluupalloon ennättäneen Eero Tammisen laukausta Haka-vahti ei enää kyennyt pysäyttämään, vaikka kätensä väliin saikin.

Maali toimi kotijoukkueelle selkeänä herätyksenä, sillä seuraavaksi peli pyöri käytännössä Hakan hyökkäyspäässä. Tasoitusta ei pitkään tarvinnutkaan odottaa, sillä tasoitusosuma syntyi 19. minuutilla.

Stavros Zarokostas pääsi oikealta laidalta ajamaan sisään, piti pallon maltilla itsellään ja syötti päätyviivalta Logan Rogersonille täysin avopaikkaan. MM -karsintareissultaan suoraan koskilaisten avaukseen palannut uusi-seelantilainen laukoi pallon vuorenvarmasti vasemman tolpan juureen.

Rogerson oli vain pari minuuttia myöhemmin uudelleen maalipaikassa, mutta tällä kertaa miehen laukaus suuntautui sivuverkkoon.

Pitkään ei kuitenkaan tarvinnut odottaa, että verkko Elmo Henriksson takana heilui jälleen. Toinen uusiseelantilainen, Oliver Whyte, vapautti Zarokostasin boksin sisällä vetopaikkaan, kreikkalaisen sihti oli kohdillaan ja valkopaidat olivat nousseet kuudessa minuutissa tappioasemasta johtoon

Ensi jakson lopussa Hakan vyörytys hivenen hellitti ja puoliajan loppu pelailtiin maalittomana loppuun.

Toiselle jaksolle kotijoukkue tuli jälleen hyvällä energialla, mikä näkyi nopeasti tulostaululla. Pirteästi läpi ottelun esiintynyt Zarokostas haastoi rangaistusalueella röyhkeästi, eikä IFK-puolustuksella ollut muuta vaihtoehtoa, kuin rikkoa. Tuomari Dennis Antamo vihelsi pallon pilkulle, taakse asettunut Lee Erwin sijoitti pallon varmasti oikeaan alakulmaan ja Haka karkasi jo ratkaisevan tuntuiseen 3-1-johtoon ottelun 53. minuutilla.

Peli oli jo etenemässä vääjäämättömästi kotijoukkueen kahden maalin voittoon, mutta vieraiden Baba Mensah päätti toisin. Ghanalainen laukoi pallon tarkasti oikealta vasempaan ylänurkkaan ja toi saarelaiset maalin päähän lisäajan kolmannella minuutilla. Viimeisten minuuttien ajaksi saatiinkin vielä ekstrajännitystä, mutta valkopaidat pystyivät pitämään palloa hyökkäysalueellaan, eikä isompaa vaaraan enää syntynyt.