AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK VPS
vko.14 // 6.4.2022

"Tämä on hieno organisaatio" - FC Lahden Martinos Christofi pelaa viimein toisessa kotimaassaankin

"Tämä on hieno organisaatio" - FC Lahden Martinos Christofi pelaa viimein toisessa kotimaassaankin

Martinos Christofilla on vankka kokemus Kyproksen pääsarjasta. (Kuva: FC Lahti)

Hyvin harva aktiivisista kotimaisen jalkapallon seuraajistakaan tiesi 28-vuotiaasta Martinos Christofista mitään ennen kuin hänen sopimuksensa FC Lahden kanssa julkistettiin vuoden 2022 alkupuolella.

Christofi on kuitenkin Suomen kansalainen, joka on pelannut topparina Kyproksen tasokkaassa pääsarjassa noin 200 ottelua. Koko uransa Kyproksella tähän asti pelannut Christofi olisi jo aiemmin halunnut tulla Suomeen pelaamaan uusien kokemusten perässä, mutta sopivaa tilaisuutta ei ollut tullut eteen ennen kuin nyt.

– Halusin uusia kokemuksia jalkapalloilullisesti. Tämä ei ole sinänsä uutta minulle, koska olen ollut täällä useasti, puhun kieltä ja tunnen ihmiset. Tiedän, että tässä sarjassa joutuu taistelemaan enemmän. Tämä on pitkä kausi ja yritän löytää itsestäni parhaan version auttaakseni joukkuetta. Odotan myös joukkueen kehittävän minun pelaamista.

- Minulla oli sopimus Doxan kanssa, mutta joukkueeseen tuli uusia pelaajia. Puhuin valmentajan ja joukkueen toimitusjohtajan kanssa. He halusivat pitää minut siellä, mutta eivät voineet luvata paljon peliaikaa. Eräs agentti soitti minulle, että minun olisi mahdollista päästä Lahteen. Sanoin saman tien, että haluan lähteä, jos tarjous on hyvä minulle, Christofi valottaa syitä siirtyä Lahteen.

Lahdessa Christofin nimi oli ollut esillä jo vuosia aiemmin.

– Christofin nimi tuli pöydälle Lumion Jussin kautta. Hänellä oli jo ennestään vuosien takaa tietoa hänestä. Skoutattiin vähän hänen tekemistä ja katsottiin tilastoja. Soitettiin [Berat] Sadikille ja hän arvioi minkälainen hän on ihmisenä, joukkuepelaajana ja kentän ulkopuolella, päävalmentaja Ilir Zeneli selventää siirtoprosessin taustoja.

Kovin montaa peliä Christofi ei ole Suomessa ehtinyt pelaamaan, mutta nähdyn perusteella hän pystyy joitain eroavaisuuksia mainita Veikkausliigan ja Kyproksen pääsarjan välillä. Avausminuutit Veikkausliigassa tulivat viime maanantaina IFK Mariehamnia vastaan.

– Kyproksen liigassa on enemmän taktista jalkapalloa ja taso on pykälän korkeammalla. Pelaajilla saattaa olla hieman enemmän laatua yksilötasolla siellä. Joukkueet ovat täällä enemmän yhtenäisiä kuin Kyproksella. Pukuhuoneessa pelaajat ovat läheisempiä toistensa kanssa ja taisteluhenki on parempi, Christofi näkee.

Berat Sadik ja maalivahtina Lahdessa kaudella 2017 torjunut makedonialainen Damjan Siskovski olivat Doxassa Christofin joukkuetovereita. Heiltä Christofi sai Lahdesta seurana ja kaupunkina hyvää ennakkotietoa.

– He kehuivat paljon joukkuetta ja kaupunkia. Minusta tuntuu, että he olivat kuitenkin hieman varovaisia sanoissaan. Asiat ovat nimittäin vielä paremmin täällä kuin mitä he kertoivat. Tämä on hieno organisaatio, Christofi puhelee tyytyväisenä.

Lisää Christofin taustoista ja mietteistä pelaamisesta ja Suomesta alla olevan lähdelinkin kautta.

Lisää uutisia