vko.36 // 11.9.2021

IFK Mariehamn haki arvokkaat pisteet (FC Haka - IFK Mariehamn 1-2)

Lauantaina FC Hakalla oli edessään suuresti odotettu, niin sanottu kuuden pisteen ottelu, kun vieraaksi saapui IFK Mariehamn. Joukkue löytyi sarjataulukosta Hakan perässä sijalta 11. Joukkueita erotti vain yksi piste, Hakalla tosin yksi peli vähemmän pelattuna.

Kotijoukkueen edellisestä ottelusta oli kulunut jo kaksi viikkoa, viime perjantain HIFK –kotiottelun peruuntuessa koronatapauksen johdosta. Mariehamn saapui Valkeakoskelle testaamaan koskilaisten pelikuntoa karanteenin jäljiltä, joka oli päättynyt keskiviikkona.

Mariehamn haki Valkeakoskelta pakkovoittoa KuPS-tappion jälkeen. Mariehamn taipui kuopiolaisille niukasti 0-1 lukemin. Sitä ennen joukkue oli hakenut voiton Ilvekseltä heti valmentajan vaihduttua Daniel Norrméniin.

Tällä kaudella Haka oli ottanut jo kaksi 3-0 voittoa Mariehamnista, viimeisimmän kerran Maarianhaminassa toukokuussa. Toukokuun kohtaamisessa maalin tehnyt Andrija Bosjnak oli tästä ottelusta sivussa loukkaantumisen vuoksi, kuten myös Ishmael Yartey. Hyökkäykseen asetettiin tällä kertaa Salomo Ojala, Aleksandr Vucenovic sekä Logan Rogerson. Avausdebyytin keskikentällä pääsi tekemään Donaldo Acka, vierellään Youri Loen. Loen palasi avauskokoonpanoon pitkästä aikaa, sillä mies oli edellisen kerran avauskokoonpanossa kesäkuun puolella FC Lahtea vastaan.

Peli alkoi hyvällä paineella Hakalta. Koskilaiset saivat alkuun erikoistilanteita, kun maarianhaminalaiset pelin edetessä sortui hiljalleen enemmän rikkeisiin ja löysi itsensä myös paitsiotilanteista. Joukkueen turhautuneisuus oli nähtävissä, kun koskilaiset hallitsivat palloa.

Peli oli selkeästi Hakan hyppysissä, mutta 24. minuutilla Mariehamn sai suunnattua turhautumisensa nopeaan hyökkäykseen, kun oikealta laidalta ex-Hakapelaaja Aapo Mäenpää keskitti pallon suoraan Eero Tammiselle, joka yllätti oikea-aikaisella juoksullaan Kyöstilän ja vei vieraat 0-1 johtoon puskien pallon lähietäisyydeltä Mika Hilanderin ohi.

Ensimmäisen puoliajan yksi parhaimmista paikoista Hakalle tuli tilanteessa, jossa pallo tavoitti Ackan keskityksestä ja Vucenovicin jatkosta Rogersonin, joka sai hyvästä paikasta 28.minuutilla laukauksen. Tämän Mariehamnin Tähti blokkaa, ja Rogersonin jatkolaukaus paluupallosta lentelee kohti yläilmoja. Mariehamn säästyi huokauksella.

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen puoliaika piti sisällään tasaista vääntöä. Haka hallitsi palloa, mutta Mariehamn pääsi paremmille paikoille ja puolusti tiiviinä kokonaisuutena, jolloin koskilaisten hyökkääminen oli hankalaa. Toiselle puoliajalle mentäessä Haka reagoi tilanteeseen vaihtamalla Donaldo Ackan ja Youri Loenin tilalle Eero-Matti Auvisen ja Janne-Pekka Laineen. Haka vaihtoi tällä kaudella useasti nähtyyn kolmen topparin linjaan, jolloin Jami Kyöstilä ja Henri Malundama siirtyivät laidoilla ylemmäksi.

2.puoliaika alkoi entistä vahvemmin Hakan pallonhallinnalla, ja IFK Mariehamn tuli toisen puoliajan peliin jokseenkin passiivisesti mukaan. Jos hyökkäyspeli ei vierasjoukkueelta ollut toisen puoliajan alkuun niin säväyttävää, niin vakuuttavaa oli kuitenkin joukkueen puolustuspeli omassa päädyssä. Koskilaisilla oli edelleen vaikeuksia edetä hyville maalipaikoille, kun syötöt eivät ratkaisevilla hetkillä päätyneet omille.

Hiljalleen vierailta nähtiin enemmän ensimmäiseltä puoliajalta tuttuja teräviä vastahyökkäyksiä, ja joukkue lähetti varoitukset johdon lisäämisestä 67. minuutilla, kun Tehe Olawale murtautui läpi keskeltä ja laukoi hieman pallon ohi maalin. 72.minuutilla toinen ex-Hakapeluri Niilo Mäenpää pelasi pallon Yanga Balisolle, joka rangaistusalueelta iski IFK:n 0-2 johtoon.

Tovi ennen 0-2 maalia Haka vaihtoi Jacob Bushuen Tino Purmeeseen, ja tasoituksen jälkeen myös Maximus Tainio tuli Rogersonin tilalle piristämään Hakan peliä. Lähes välittömästi Maximus pääsi maalipaikalle Kyöstilän läpisyötöstä, mutta maalivahti Forsman ehtii tilanteeseen juuri ennen Tainiota.

Haka herätti toiveet loppukiristä 75.minuutilla, kun sinnikkyys vihdoin palkittiin Vucenovicin 1-2 osumalla. Painetta ei kuitenkaan saatu lisättyä enempää, joten lisäosumia ei nähty ja arvokkaat pisteet lähtivät Ahvenanmaalle.