AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.12 // 27.3.2021

"Peli hanskaan heti alusta asti" - HIFK hakee cupin jatkopaikkaa RoPS:n vieraana

"Peli hanskaan heti alusta asti" - HIFK hakee cupin jatkopaikkaa RoPS:n vieraana

Tino Palmasto tähtää vain jatkopaikkaan cupissa.

Sunnuntaille 14. maaliskuuta alun perin pelattavaksi merkitty Suomen Cupin neljännesvälierä HIFK:n ja Ykköseen täksi kaudeksi pudonneen Rovaniemen Palloseuran välillä päästään nyt pelaamaan kahden viikon odotuksen jälkeen.

Syy ottelusiirtoon oli HIFK:n joukkueessa ilmennyt koronatapaus, jonka takia suuri osa miesten edustusjoukkueesta asetettiin karanteeniin. HIFK on tapauksen vuoksi viettänyt edelliset pari viikkoa etätreenien parissa. Perjantaina joukkue pääsi ensimmäistä kertaa jälleen kokoontumaan yhdessä harjoituskentälle joukkuetreenien merkeissä. Joukkueharjoitusten tauosta huolimatta pelaajat ovat pitäneet kuntoa yllä päivittäin yhteisten etäharjoitteluhetkien muodossa.

Nyt joukkue on valmiina pelaamaan paikasta Suomen Cupin puolivälierissä ensimmäistä kertaa sitten kevään 2015. Tuolloin HIFK kaatoi vieraskentällä KPV:n ja eteni puolivälieriin, joissa se kuitenkin joutui taipumaan FC Interille. Mikäli HIFK sunnuntaina onnistuu kaatamaan RoPS:n, olisi sen seuraava vastustaja paikalliskilpailija HJK.

HIFK:n organisaatiota kaudesta 2019 lähtien edustanut puolustaja Tino Palmasto on talven aikana ottanut ison harppauksen eteenpäin pelaajana. 22-vuotias toppari on vakuuttanut uuden valmennustiimin ja ottanut oman paikkansa Tähtirintojen puolustuslinjassa. Hän on ollut HIFK:n avauskokoonpanossa kaikissa lohkovaiheen otteluissa.

– Kun viime kausi loppui, aloin heti tehdä omaa treeniä, jotta olisin hyvässä kunnossa tammikuussa. Nyt tuli uusi koutsi ja uusi ilmapiiri, jotka ovat sopineet minulle tosi hyvin. Teen joka päivä kovaa työtä treeneissä sen eteen, että olisin se ensimmäinen kaveri, jonka valmennus valitsee sille pelipaikalle. Toivottavasti hyvät otteet jatkuvat ja pystyn auttamaan tätä jengiä, Palmasto sanoo.

Lohkovaiheessa HIFK pelasi kolme kovaa ja tasaista ottelua. Joukkue kaatoi KTP:n ja FC Lahden maalein 1-0, ja myös HJK:ta vastaan nähtiin tiukka taistelu. Kauden ensimmäisen paikallisottelun lopputulos olisi pelitapahtumien perusteella varsin hyvin voinut olla toinen kuin 2-1 HJK:lle. Millaisia asioita HIFK voi Palmaston mielestä ottaa mukaansa lohkovaiheen peleistä?

– Tietyt rakenteet, joilla me avataan peliä tai ylipäätänsä lähdetään viemään meidän pallollista peliä eteenpäin. Nämä jutut ovat kehittyneet jo paljon. Meidän pelissä on ollut sellaista ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta toteuttaa sitä mitä me halutaan. Vaatimustaso on meillä joukkueessa kova, ja kaikki tekee duunia toistensa eteen. Se luo mahdollisuudet sille, että voidaan joukkueenakin suorittaa hyvin, hän vastaa.

Päävalmentaja Joaquín Gómez on käyttänyt kolmen linjaa HIFK:n puolustuspelissä. Palmaston lisäksi siinä ovat lohkovaiheen aikana pelanneet tavanomaisemmin keskikentällä uransa aikana nähty Mattila – joka on RoPS-ottelusta sivussa korttitilin täyttymisen vuoksi – ja Aldayr Hernández. Palmasto kertoo pitävänsä itselleen melko uudesta järjestelmästä.

– Yleensä me topparit ollaan enemmän puolustusorientoituneita, joten on ollut ihan hyvä kun siinä on ollut vähän pelaavampi kaveri tukena. Tässä järjestelmässä voi myös mennä tilanteisiin vähän rohkeammin, kun tietää, että boksissa on kaksi kaveria. Pelin avaaminenkin on helpompaa, sillä joka puolella on kaveri, jolle voi laittaa palloa eteenpäin.

Veikkausliigasta Ykköseen pudonnut RoPS on muuttunut melko paljon viime kaudesta. Loppukaudesta Vesa Tauriaisen päävalmentajana korvannut Mikko Mannila toimii tälläkin kaudella rovaniemeläisten pääkäskijänä. RoPS voitti HIFK:n tapaan kaksi ottelua (FF Jaro ja KPV) lohkovaiheen aikana, mutta taipui toisella kierroksella Vaasan Palloseuralle maalein 0-3.

– RoPS on aika nuori joukkue, jonka pelissä näkyy sellainen nuoruuden into ja energisyys. Olemme käyneet heidän joukkuetta ja pelitapaa läpi. RoPS käyttää myös kolmen linjaa. Siinä on yhtäläisyyksiä meihin. Liikaa ei kuitenkaan keskitytä vastustajaan, sillä meidän tavoitteena on ottaa se peli hanskaan heti alusta asti ja sitä kautta päästä jatkoon seuraavalle kierrokselle.

Mikäli HIFK sunnuntaina voittaa Rovaniemellä, etenee se tosiaan ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen kahdeksan parhaan joukkoon Suomen Cupissa. Palmastolle kyseessä on ensimmäinen kerrasta poikki-muotoinen Cup-peli HIFK:n paidassa.

– Näissä peleissä on oma paineensa ja sellaista Cup-huumaa mukana. Joukkue ja pelaajat nauttivat tästä asetelmasta, Palmasto sanoo.

RoPS:n ja HIFK:n välinen neljännesvälierä käynnistyy sunnuntaina kello 17.00 Rovaniemen keskuskentällä. Ottelua voi seurata suorana Ruutu-palvelun kautta.

Lisää uutisia